Burduja: ONG-uri de mediu încearcă să blocheze printr-o nouă acțiune în justiție proiectul Neptun Deep

Energie   
Burduja: ONG-uri de mediu încearcă să blocheze printr-o nouă acțiune în justiție proiectul Neptun Deep

ONG-uri de mediu încearcă să blocheze printr-o nouă acțiune în justiție, complet nemotivată, proiectul Neptun Deep, care va scoate România și întreaga regiune din dependența energetică față de Rusia, a anunțat, ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

'Nu cedăm! Astăzi nu voi vorbi ca ministru sau ca om politic. Voi vorbi ca român. Pentru că ceea ce se întâmplă cu proiectul strategic Neptun Deep nu este doar un atac asupra unui proiect energetic - este un atac asupra suveranității energetice și securității noastre naționale. ONG-uri de mediu, finanțate direct sau indirect prin rețele opace, încearcă să blocheze printr-o nouă acțiune în justiție, a 6-a la număr, proiectul Neptun Deep, care va scoate România și întreaga regiune din dependența energetică față de Rusia. Vă vine să credeți sau nu, dar cererea de chemare în judecată e complet nemotivată', a scris ministrul pe pagina sa de Facebook.

Peste 44.000 de gospodării vor avea acces la gaze naturale până cel târziu la sfârșitul anului 2026, spune ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene CITEȘTE ȘI Peste 44.000 de gospodării vor avea acces la gaze naturale până cel târziu la sfârșitul anului 2026, spune ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene
Urmărește-ne și pe Google News

Potrivit acestuia, toată 'acuzația' constă în faptul că o autorizație ar fi nelegală pentru că și alte operațiuni administrative efectuate anterior ei ar fi nelegale, acelea fiind la rândul lor contestate în instanță, nedeclarate nelegale de un judecător, scrie Agerpres.

'Practic, acești 'reclamanți' cer anularea unor acte administrative doar pentru că au mai atacat în instanță, în cascadă, și alte operațiuni administrative față de care nicio instanță nu s-a pronunțat definitiv. Aberant. Abuzul de drept, conform legii, presupune introducerea, cu rea-credință, a unor cereri în justiție, nemotivate și vădit netemeinice. Mai mult, aceiași 'reclamanți', pentru a fi mereu în termenul de atacare în contencios administrativ, la fiecare 30 de zile, trimit la Ministerul Energiei o solicitare în temeiul Legii nr. 544/2001, fix cu același conținut. Se modifică doar data. Desigur, din respect pentru lege, răspundem de fiecare dată', a explicat Burduja.

Acesta a reiterat că proiectul Neptun Deep înseamnă 100 de miliarde de metri cubi de gaze - echivalentul consumului a 4,3 milioane de gospodării în 30 de ani, 40 de miliarde euro în PIB până în 2044, 20 de miliarde de euro la bugetul statului, 43.500 de locuri de muncă directe și indirecte, investiții de peste 4 miliarde euro în foraj, platforme și infrastructură, plus locuri de muncă bine plătite, gaz ieftin pentru repornirea industriei chimice și energetice, de la Azomureș la CET-uri moderne în București și restul României.

'Ce riscăm dacă reclamanții câștigă? România va rămâne dependentă de gazul rusesc, care acum cinci ani reprezenta 75% din importuri. Vom pierde statutul de lider energetic regional și furnizor de securitate pentru Europa Centrală și de Sud-Est. Industria grea și petrochimia vor putea fi puse pe butuci definitiv. România ar putea deveni incapabilă să gestioneze crize energetice regionale. Să nu ne facem iluzii: a bloca Neptun Deep înseamnă să blochezi România. Aceste atacuri servesc interesele Federației Ruse. Aceasta este realitatea. Într-o perioadă în care România a devenit pentru prima dată în istorie cel mai mare producător de gaze din UE (Q2 2024 - 2,3 miliarde mc), în care vrem să fim exportatori net de energie în următorii ani, blocarea acestui proiect este o dovadă de iresponsabilitate, în cel mai bun caz, sau de ostilitate față de interesele românești, în cel mai rău caz. România are o fereastră istorică. Dacă o ratăm, o vom plăti scump - în facturi, în sărăcie și în vulnerabilitate', a punctat ministrul Energiei. 

Evenimente
viewscnt
Afla mai multe despre
ong
neptun deep