Buget Nuclearelectrica 2016: profit în scădere cu 72%, indemnizații pentru șefi mai mari cu 36%

Buget Nuclearelectrica 2016: profit în scădere cu 72%, indemnizații pentru șefi mai mari cu 36%
scris 1 mar 2016

Nuclearelectrica, compania de stat care administrează centrala nucleară de la Cernavodă, și-a bugetat pentru 2016 un profit net de 41,12 milioane lei, cu 72% mai mic decât cel preliminat pentru anul trecut (149,841 milioane lei), dar și cheltuieli aferente contractelor de mandat ale directorilor în creștere cu 36%, la 2,8 milioane lei, precum și bonusuri pentru salariați mai mari cu 41%, respectiv în sumă totală de 18,351 milioane lei.

Totodată, cheltuielile pentru investiții sunt prevăzute să crească cu 27%, de la 363,54 milioane de lei la 460,62 milioane de lei.

Urmărește-ne și pe Google News

Potrivit proiectului de buget pe 2016 al Nuclearelectrica, veniturile totale ale companiei pe anul acesta sunt estimate în scădere cu 6% față de cele preliminate pentru 2015, la 1,829 miliarde lei. Veniturile din vânzarea producției sunt bugetate în declin cu 2% față de anul trecut, la 1,633 miliarde lei.

Ionuț Negoiță negociază vânzarea unor acțiuni ale FC Dinamo CITEȘTE ȘI Ionuț Negoiță negociază vânzarea unor acțiuni ale FC Dinamo

Cheltuielile totale ale Nuclearelectrica sunt estimate la 1,765 miliarde lei, în scădere strict marginală față de 2015 (1,77 miliarde lei). Cheltuielile de exploatare cresc cu 1%, la 1,64 miliarde lei, iar în cadrul acestora, cheltuielile cu bunuri și servicii sunt proiectate în avans cu 8%, la 660,19 milioane lei. Cheltuielile cu stocurile se majorează cu 9%, la 386,47 milioane lei.

Cheltuielile cu taxe, impozite și vărsăminte similare, cu excepția impozitului pe profit, sunt prognozate în scădere cu 17% față de 2015, la 147,27 milioane lei. Cea mai importantă diminuare este așteptată la capitolul "Alte taxe și impozite", cheltuiala cu aceste impuneri fiind bugetată în minus cu 40%, de la 73,26 la 44,25 milioane lei.

Anul trecut, Nuclearelectrica a plătit taxă de stâlp de circa 61,5 milioane lei. Ca urmare a modificării Codului Fiscal, din 2016, Nuclearelectrica nu mai datorează impozitul pe construcții speciale pentru cele 2 reactoare ale centralei atomice, ci impozitul local pe clădiri nerezidențiale pentru aceste două clădiri, impozit care urmează să fie încasat de primăria din Cernavodă.

Compania precizează că valoarea impozabilă a clădirilor celor două reactoare nucleare de la Cernavodă este în curs de determinare de către un evaluator autorizat contractat de societate (East Bridge SRL), iar evaluarea se realizează în baza ghidului de evaluare ANEVAR. "Conform ghidului de evaluare ANEVAR, valoarea impozabilă nu este o valoare de piață", menționează Nuclearelectrica.

GALERIE FOTO Dacia a lansat la Geneva noi versiuni în serie limitată pentru Duster, Sandero, Logan, Logan MCV, Dokker și Lodgy CITEȘTE ȘI GALERIE FOTO Dacia a lansat la Geneva noi versiuni în serie limitată pentru Duster, Sandero, Logan, Logan MCV, Dokker și Lodgy

Cheltuielile de personal sunt bugetate pe 2016 în creștere cu 4%, la 315,53 milioane lei. În schimb, bonusurile pentru salariați sunt estimate a se majora cu 41%, la 18,351 milioane lei, în special ca urmare a dublării cheltuielilor sociale prevăzute de Codul Fiscal, la 6,562 milioane lei.

Potrivit actului normativ citat, cheltuielile sociale includ cadouri în bani sau în natură, inclusiv tichete cadou oferite salariaților și copiilor minori ai acestora, servicii de sănătate acordate în cazul bolilor profesionale și al accidentelor de muncă până la internarea într-o unitate sanitară, tichete de creșă acordate de angajator în conformitate cu legislația în vigoare, sau contravaloarea serviciilor turistice și/sau de tratament, inclusiv transportul, acordate de angajator pentru salariații proprii și membrii lor de familie.

De asemenea, cresc cheltuielile aferente contractelor de mandat ale directorilor și administratorilor, per total cu 27%, la 3,673 milioane lei. Pentru directori, acestea se majorează cu 36%, la 2,806 milioane lei, pe seama creșterii componentei variabile a indemnizațiilor, cu 59%, la aproape 2 milioane lei. În privința administratorilor, cheltuielile cu contractele de mandat sunt estimate în creștere cu 3%, la 867.000 lei, componenta fixă avansând cu 1%, la 290.000 lei, iar cea variabilă, cu 5%, la 577.000 lei.

Patronul Lactate Brădet: Sunt convins că am luat toate măsurile pentru a evita orice contaminare CITEȘTE ȘI Patronul Lactate Brădet: Sunt convins că am luat toate măsurile pentru a evita orice contaminare

Profitul net al Nuclearelectrica a crescut cu 13% anul trecut, la 149,84 milioane lei, după ce veniturile din exploatare au scăzut cu 2%, la 1,782 miliarde lei, respectiv mai puțin decât cheltuielile din exploatare, care s-au redus cu 7%, la 1,129 miliarde lei. Scăderea veniturilor din vânzarea de energie electrică pe piața reglementată, de peste 36%, la 357,3 milioane lei, a fost compensată de creșterea valorii livrărilor de energie pe piața liberă, respectiv cu peste 17%, la 1,314 miliarde lei.

Nuclearelectrica este controlată de statul român, prin Ministerul Energiei, care deține peste 82% din acțiunile operatorului centralei nucleare de la Cernavodă. Fondul Proprietatea este cel mai important acționar minoritar, cu circa 9% din titluri.

Compania a decis, la finalul anului trecut, să cumpere combustibil nuclear de la o firmă din Canada, Cameco Inc, pentru că prețul oferit de canadieni a fost mai bun decât cel al Companiei Naționale a Uraniului (CNU). Acest lucru a provocat controversă și polemici, inclusiv politice.

Astfel, Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, i-a răspuns în weekend, pe Facebook, fostului președinte al României, Traian Băsescu, afirmând că "a aplica legea nu poate fi o ticăloșie", după ce Băsescu declarase, pe aceeași rețea de socializare, că faptul că Nuclearelectrica a achiziționat combustibil nuclear de la o companie canadiană, renunțând la contractul cu CNU), din cauza prețului mare cerut de aceasta, este o "ticăloșie" care va face ca, în timp, România să devină dependentă "de canadieni sau, de ce nu, de ruși".

viewscnt
Afla mai multe despre
nuclearelectrica
centrala nucleara de la cernavoda
compania nationala a uraniului
ministerul energiei
victor grigorescu
daniela lulache