Explorarea de gaze în Marea Neagră este prezentată ca un succes garantat, însă numai într-un caz din patru sunt identificate zăcăminte de gaze, iar șansele de exploatare comercială a acestora sunt și mai reduse. Dovadă, Black Sea Oil & Gas SRL (“BSOG”), companie deținută de Carlyle International Energy Partners și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), a anuțat vineri încheierea procesului de forare a două sonde de explorare în perimetrul XV Midia, în urma căruia a reieșit fie că nu există niciun rezervor de gaze, în cazul uneia dintre sonde, fie că aceste gaze nu sunt viabile economic, în cazul celeilalte.
Potrivit Black Sea Oil & Gas SRL, în cazul primei sonde a programului de foraj, Iulia-1, situată la o adâncime a apei 73 m și la 115 km de țărm, forajul a demarat la 8 mai 2018, iar sonda a fost forată până la adâncimea de 2110 m (formațiunea Ponțian). Cea de-a doua sondă, Paula-1, situată la o adâncime a apei de 88 de metri și la 147 km de țărm, a fost forată începând cu data de 17 iunie 2018 până la adâncimea de 1036 m (formațiunea Dacian).
“Sonda Iulia-1 nu a evidențiat niciun rezervor de gaze în Ponțianul Superior, iar grosimea efectiv productivă a stratului și volumele de gaze identificate prin sonda Paula-1 nu s-au dovedit viabile economic pentru a justifica probarea acestora. Rezultatele sondei Paula-1 confirmă potențialul structurii de tip Dacian identificată deja prin descoperirile Ana și Doina”, precizează un comunicat al companiei.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Campania de foraj fusese programată inițial pentru trimestrul al patrulea al anului trecut, în funcție de disponibilitatea platformei. Pentru această campanie BSOG a folosit platforma de foraj "GSP Saturn". GSP Saturn este o platformă auto ridicatoare cu patru picioare, deținând un palmares în executarea de operațiuni de foraj la nivel internațional.
"Această campanie de foraj demonstrează riscurile inerente încercării de a găsi resurse de gaze în largul Mării Negre, unde șansa de succes nu este mai mare de 25%. Dacă această campanie de foraj ar fi fost încununată de succes, ea nu numai că ar fi furnizat României resurse suplimentare de gaze naturale, sporind astfel siguranța aprovizionării, dar ar fi putut utiliza infrastructura propusă a fi construită pentru Proiectul de Dezvoltare Gaze Naturale Midia ("Proiectul MGD"). Deși campania nu a adus descoperirile de gaze așteptate, din punct de vedere operațional și al sănătății și securității în muncă, sondele au fost finalizate cu succes”, a declarat Mark Beacom, CEO BSOG.