România are supracapacitate de rafinare de țiței, comparativ cu nevoile locale, și din ce în ce mai puține posibilități de export, dat fiind că țările emergente mari consumatoare de produse petroliere își fac propriile rafinării, moderne și cu angajați puțini, și își satisfac astfel cererea la costuri reduse, a declarat directorul executiv pentru rafinare și marketing al NIS Petrol, Ileana Bălțatu, la conferința Growth Forum - Strategia de dezvoltare a României și convergența la euro, organizată de Profit.ro la BNR.
"Am consultat Strategia energetică națională elaborată de Ministerul Energiei, în care se arată că România are supracapacitate de rafinare, comparativ cu nevoile pieței locale. Cam o treime din producția actuală a rafinăriilor e posibil să nu mai poată fi vândută până în 2030. Ce facem cu această producție? China, India și toate economiile emergente mari consumatoare de produse petroliere își fac propriile rafinării, foarte mari și foarte moderne, cu foarte puțini angajați, producând pentru zonele respective la prețuri foarte bune, deci posibilitățile de export sunt tot mai limitate", a spus Bălțatu.
NIS Petrol este subsidiara românească a companiei sârbe omonime, controlate de Gazpromneft, divizia petrolieră a gigantului rus Gazprom. NIS deține în Serbia rafinăria de la Pancevo, din provincia Voivodina, aproape de granița cu România. În ultimii 2 ani, NIS a sporit capacitatea de producție a rafinăriei de la Pancevo, în urma unor investiții semnificative în modernizare. O bună parte din producția rafinăriei este exportată în UE. În România, NIS Petrol are mai multe benzinării, operate sub brandul Gazprom, precum și o serie perimetre de explorare de hidrocarburi în vestul țării.
CITEȘTE ȘI Stratan, ROPEPCA: Redevențele petroliere pentru zăcăminte mature ar trebui reduse"În 2015 s-a schimbat motorul companiilor petroliere, downstreamul era cenușăreasa, se vindeau active downstream pentru a se cumpăra perimetre petroliere pentru explorare și producție, asta când era preț bun la țiței. Acum, cei cu divizii puternice de downstream au avut rezultate mai bune, pentru că prețurile la țiței au oscilat. Mă simt mult mai importantă pentru companie lucrând în downstream", a arătat Bălțatu.
Potrivit acesteia, însă, și downstreamul este afectat de actuala situație de pe piața petrolului, din cauza volatilității prețului, care prezintă o dificultate, pentru că rafinăriile au nevoie să se aprovizioneze cu materie primă, iar benzinăriile cu produse petroliere, iar dacă prețul tot scade, stocurile ajung să coste foarte mult.
"Există problema planificării investițiilor în condiții de volatilitate a prețurilor. Rezultatul scăderii prețurilor a fost că toate companiile au fost nevoite să-și optimizeze costurile. Nivelul de breakeven s-a modificat. Dar acționarul vrea predictibilitate, vrea să știe că va recupera într-un anumit termen precis banul investit", a conchis directorul executiv pentru rafinare și marketing al NIS Petrol.