Guvernul și-a propus să achiziționeze, până la sfârșitul acestui an, o primă aeronavă prezidențială de la un alt guvern european, a declarat ministrul Transporturilor, Dan Costescu. Acesta a precizat că "practica europeană" presupune o flotilă prezidențială de 3-5 avioane, dar a opinat că România va avea probabil mai puține.
Ministrul a arătat că, marți, în ședința CSAT a făcut o prezentare a comisiei resposnabile pentru această achizție și a planului de acțiune, fără a discuta aspectele bugetare. Acest din urmă aspect ar putea fi luat în considerare la rectificarea bugetară.
Costescu a precizat că Agenția Națională pentru Achiziții Publice va elabora o procedură specială pentru această achiziție, iar aceasta, din motive de economie, va fi de tip "Government to Government". Prin urmare, Guvernul va cumpăra o astfel de aeronavă de la unul din statele europene.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"Ne propunem, în cazul în care totul merge bine, ca la sfârșitul anului să avem o primă aeronavă cumpărată", a spus Costescu, care a precizat că nu va fi vorba de o aeronavă nouă.
"O aeronavă prezidențială, de obicei, e cumpărată după cel puțin 3-4 ani de zbor, atunci are un anumit istoric de zbor, se știu mai multe despre ea mai multe, în acest sens se îndreaptă și obiectivul nostru", a explicat ministrul, care a adăugat că se va lua legătura cu toate statele europene în acest scop.
Întrebat câte aeronave vor fi achizționate în cele din urmă, ministrul Costescu a spus că structura flotilei prezidențiale va fi stabilită de comisia de specialitate, formată din aproximativ 20 de specialiști de la mai multe ministere.
"Practica europeană este să aibă flotile între 3-5 aeronave. Așa este afară, dar probabil noi vom avea mai puține", a precizat ministrul Transporturilor.
În prezent șeful statului se deplasează cu o aeronavă pusă la dispoziție de Tarom, în timp ce premierul Cioloș folosește curse de linie.