Avertisment în SUA: Boom-ul parcurilor fotovoltaice pune în pericol cele mai bune terenuri arabile

Avertisment în SUA: Boom-ul parcurilor fotovoltaice pune în pericol cele mai bune terenuri arabile
Profit.ro
Profit.ro
scris 29 apr 2024

Boom-ul energiei regenerabile riscă să prejudicieze o parte dintre cele mai bune terenuri arabile din America, în state cu cele mai mari randamente la culturile agricole, precum Indiana, Illinois și Iowa, arată o analiză realizată de Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

Industria energiei fotovoltaice începe să avanseze în zona Midwest din SUA, atrasă de chiriile mici la terenuri, acces la rețelele de transport al energiei electrice și subvențiile federale și locale. De asemenea, zona de câmpie a SUA are ceva ce industria energiei fotovoltaice are nevoie, câmpuri larg deschise, arată Agerpres.

Premier Energy cumpără un nou parc eolian în România. Spaniolii de la Iberdrola se retrag de pe piața locală CITEȘTE ȘI Premier Energy cumpără un nou parc eolian în România. Spaniolii de la Iberdrola se retrag de pe piața locală

Un exemplu este parcul fotovoltaic pe care firma Dunns Bridge Solar LLC, unul dintre cei mai mari dezvoltatori de parcuri fotovoltaice din Midwestul american, l-a construit la Wheatfield, statul Indiana, pe o suprafață de 445 de acri (aproximativ 180 de hectare) închiriată în luna aprilie 2019 de la fermierul Dave Duttlinger.

"Nu voi mai putea cultiva nimic pe acel câmp vreodată", spune Dave Duttlinger, după ce macaralele au modificat terenul și au împrăștiat nisip pe mari porțiuni de sol.

O parte din ferma lui Duttlinger, inclusiv acea parte care acum este acoperită de panouri fotovoltaice, este clasificată de Departamentul american al Agriculturii drept cel mai productiv teren pentru culturi agricole.

Olanda a lansat forajul pentru cea mai ambițioasă încercare a Europei de a capta emisiile de dioxid de carbon. Shell este implicat CITEȘTE ȘI Olanda a lansat forajul pentru cea mai ambițioasă încercare a Europei de a capta emisiile de dioxid de carbon. Shell este implicat

Însă, pentru deținătorii de teren arabil precum Dave Duttlinger, profiturile promise de parcurile fotovoltaice sunt atractive. Datele Reuters arată că închirierea de terenuri pentru amplasarea de instalații fotovoltaice aduce chirii anuale de 900 până la 1.500 de dolari pentru fiecare acru de teren. Comparativ, chiriile pentru terenurile arabile din statele Indiana, Illinois și Iowa, principalele state americane unde se cultivă porumb și soia boabe, s-au situat la o medie de 251 de dolari per acru în 2023, arată datele USDA.

Trust-ul de investiții în terenuri arabile Farmland Partners a închiriat la nivel național aproximativ 9.000 de acri (aproximativ 3.600 de hectare) către firmele care doresc să construiască parcuri fotovoltaice. O mare parte din acest teren este un pământ cu productivitate ridicată, spune președintele Paul Pittman.

"Este acesta cel mai bun scop în care poate fi utilizat acest teren? Probabil că nu, dar investitorii noștri ne-ar omorî dacă nu am profita de această oportunitate", spune Paul Pittman.

TABEL Inedit. Motorina, mai ieftină decât benzina pentru prima dată în ultimele 10 luni CITEȘTE ȘI TABEL Inedit. Motorina, mai ieftină decât benzina pentru prima dată în ultimele 10 luni

Unii dezvoltatori de proiecte regenerabile subliniază că nu toate terenurile închiriate vor deveni proiecte fotovoltaice. Unii fac planuri astfel încât să poată cultiva în continuare plante între panourile fotovoltaice în timp ce alții, precum Doral Renewables LLC, au de gând să folosească animale care să pască iarba crescută între panouri, pentru un mai bun management al terenurilor.

Însă, unii economiști și agronomi contracarează acest argument subliniind că folosirea chiar și a unor mici suprafețe de teren arabil pentru amplasarea de panouri fotovoltaice riscă să afecteze solul, cu impact asupra potențialului producției agricole a SUA.

În plus, lucrările de construcție a parcurilor fotovoltaice vin la pachet cu operațiuni de curățare a unor suprafețe mari de teren și pot duce de asemenea la o eroziune semnificativă și depunerea de sedimente în râuri, potrivit Agenției americane pentru protecția mediului.

VIDEO&FOTO Șeful Tranzgaz: Companiile românești să iasă în lume. Cu cele din Turcia, să meargă să lucreze împreună în Africa CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Șeful Tranzgaz: Companiile românești să iasă în lume. Cu cele din Turcia, să meargă să lucreze împreună în Africa

Pentru a atinge țintele de decarbonizare fixate de administrația Biden pentru 2050, SUA vor avea nevoie de capacități fotovoltaice de 1.570 de Gigawați. Chiar dacă nu toate statele vor aloca același procent din terenurile lor pentru construcția de parcuri fotovoltaice, analiștii nu se așteaptă ca acest procent să depășească 5% din întreaga suprafață a unui stat, cu posibila excepție a micului stat Rhode Island, unde ar putea ajunge la 6,5% până în 2050.

În schimb, cercetătorii de la ONG-ul American Farmland Trust au prognozat anul trecut că 83% din noile facilități de energie fotovoltaică vor fi construite în SUA pe terenuri arabile și aproape jumătate din acestea sunt cele mai bune terenuri care ar putea fi utilizate cel mai bine pentru cultivarea de alimente.

Grecii de la PPC, cumpărătorii Enel România, avansează cu proiecte de energie din vânt de peste 500 MW preluate de la ″regele eolienelor″, dotate cu sisteme de stocare CITEȘTE ȘI Grecii de la PPC, cumpărătorii Enel România, avansează cu proiecte de energie din vânt de peste 500 MW preluate de la ″regele eolienelor″, dotate cu sisteme de stocare

În replică, cinci dezvoltatori de parcuri fotovoltaice intervievați de Reuters spun că suprafețele de teren utilizate de industria regenerabilelor sunt mult prea mici pentru a avea un impact asupra producției totale de alimente și acest impact ar trebui contrabalansat de nevoia de a decarboniza piața energetică americană în contextul schimbărilor climatice.

La rândul său, Norm Welker, un fermier din Indiana, spune că a făcut o afacere mai bună atunci când și-a închiriat 60% din terenul său unui dezvoltator de parcuri fotovoltaice decât ar fi făcut dacă ar fi cultivat porumb, în condițiile în care prețurile la porumb au atins recent cel mai scăzut nivel din ultimii trei ani.

Acorduri de mediu pentru patru parcuri eoliene în județul Caraș-Severin CITEȘTE ȘI Acorduri de mediu pentru patru parcuri eoliene în județul Caraș-Severin

"Avem grămezi de porumb, suntem la un nivel care nu acoperă costurile de producție, și dacă închiriezi teren pentru a cultiva porumb pierzi bani. Din acest punct de vedere, circumstanțele mele economice sunt foarte bune", spune Norm Welker.

viewscnt
Afla mai multe despre
fotovoltaice
terenuri