Costurile instalării unei centrale termice de apartament se amortizează într-o perioadă cuprinsă între 2 și 4 ani, în funcție de oraș și de costurile gigacaloriei în sistem centralizat, însă perioada poate ajunge și la 5-6 ani, în cazul în care în clădire nu există deja infrastructura de gaz.
Potrivit estimărilor Ariston Thermo România, unul dintre cei mai importanți comercianți de centrale termice și boilere electrice de pe piața locală, chiar și în cazul în care clădirea nu deține infrastructura de gaz necesară, instalarea unei astfel de centrale este profitabilă, dat fiind faptul că durata de viața a unei centrale termice de apartament depășește, în medie, 10 ani.
Costurile instalării unei centrale termice pornesc, potrivit Ariston, de la 3.200 de lei și pot ajunge până la aproximativ 7.800 lei, în cazul în care vorbim de o primă instalare, pentru un apartament mediu de 80 mp.
În medie, românii plătesc cca. 3.200 de lei pentru o centrală termică în condensare, cel mai achiziționat model fiind cel de 24 kw, ideal pentru un apartament cu o suprafață de până la 100 mp. Dincolo de tarifele efective ale centralei termice, în funcție de tipul de instalare, costurile sunt diferite.
“Dacă vorbim de înlocuirea unei centrale vechi pentru un apartament mediu de 80 mp, pe lângă costurile noului echipament, este necesar un buget de doar 400 lei pentru montarea acestuia. De asemenea, recomandăm și spălarea instalației (radiatoare și țevi) cu o soluție alcalină, în acest caz tarifele ajungând la 150 lei”, susține Cătălin Drăguleanu, Country Manager Ariston Thermo România.
Per total, în cazul înlocuirii centralei termice, bugetul necesar este, în medie, de 3.750 lei, însă în cazul unei prime instalări de centrală termică, investiția inițială poate ajunge la 7.800 lei. Pe lângă prețul centralei termice și montaj, se adaugă costurile necesare debranșării, realizării instalației de gaz și cele realizării instalației de încălzire (radiatoare, robineți, țeavă, etc).
Profit.ro organizează, în 15 mai, la Hotel Intercontinental, cu începere de la ora 9.00, Profit Energy.forum, un eveniment în care sunt invitați reprezentanții autorităților și asociațiilor de reglementare din domeniul energiei, șefi de companii care activează în sectorul energetic, avocați și consultanți, pentru a dezbate provocările actuale și viitorul sectoarelor energetice. Pentru detalii și înregistrări, AICI.