Aprobarea de către Bruxelles a restructurării CE Oltenia intră în etapa finală. Oficialii europeni, mirați de absența contractelor multianuale de vânzare de energie

Aprobarea de către Bruxelles a restructurării CE Oltenia intră în etapa finală. Oficialii europeni, mirați de absența contractelor multianuale de vânzare de energie
scris 17 nov 2020

Comisia Europeană a invitat Complexul Energetic Oltenia, cel mai mare producător de energie pe bază de cărbune din România, să declanșeze procedura de notificare, etapa finală a procesului de aprobare a planului de restructurare și decarbonare, document transmis la Bruxelles pe 31 august 2020.

Potrivit unui comunicat al companiei, reprezentanții CE Oltenia au dialogat constant, în cele peste două luni scurse de la transmiterea planului, cu reprezentanții Comisiei Europene pentru a clarifica unele prevederi ale documentului, cum ar fi cele legate de veniturile companiei sau cele referitoare la contractele de finanțare bancară.

Urmărește-ne și pe Google News

"Am arătat partenerilor de dialog de la Bruxelles că sursa noastră principală de venituri este vânzarea de energie electrică și am oferit explicații despre strategia de vânzare. Comisia a mai vrut să știe de ce contractele CEO sunt anuale și nu multinanuale și le-am explicat că acest lucru nu a fost posibil din cauza legislației din România. Această legislație specifică domeniului este în curs de modificare și se va încheia la începutul anului viitor. Sigur, acestea sunt întrebări firești, mai ales că este un plan complex, care se întinde pe 5 ani și care presupune un efort financiar de 3,5 miliarde de euro. Dialogul cu Comisia Europeană va continua și în perioada de notificare, iar eu și echipa mea suntem pregătiți să răspundem și să clarificăm orice întrebare venită de la Bruxelles", a declarat președintele Directoratului CE Oltenia, Daniel Burlan.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
ULTIMA ORĂ Jaf la o bancă din Sectorul 2 al Capitalei CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Jaf la o bancă din Sectorul 2 al Capitalei

Luna trecută, Lăcrămioara Diaconu-Pințea, membru al Directoratului companiei, declara la Profit Energy.Forum că speră ca planul să fie aprobat de către Comisia Europeană până la finalul anului.

"Clar, avem un plan de investiții pe cinci ani, undeva la două miliarde de euro, dintre care 1,4 miliarde de euro investiții în capacități noi, restul în active existente. Vom păstra undeva la 50% din activitatea care are legătură cu cărbunele, fie că este vorba despre minerit, fie despre capacități energetice care au legătură cu cărbunele, pentru o perioadă ulterioară celei de restructurare", a arătat oficialul Complexului.

Planul de restructurare și decarbonare a CE Oltenia prevede închiderea unor cariere miniere, construcția a trei noi grupuri de producție pe gaze, de câte 400 MW, din care două la sucursala Ișalnița și unul la sucursala Turceni, construcția a patru parcuri fotovoltaice, de 95, 80, 75 și 60 MW, la cariera Tismana și pe depozitele de zgură și cenușă închise de la Turceni, Ișalnița și Rovinari, precum și reabilitatea, modernizarea și retehnologizarea microhidrocentralelor de la Turceni (9,9 MW) și Ișalnița (2MW). Restructurarea va presupune, cel mai probabil, și reducerea numărului de salariați, cifrat în prezent la peste 12.000.

viewscnt
Afla mai multe despre
restructurare ce oltenia
decarbonare ce oltenia
certificate co2 ce oltenia
grupuri noi gaze ce oltenia