ANRE se răzgândește: consumatorii casnici de pe piața concurențială și-ar putea păstra furnizorul și după revenirea la prețuri reglementate

ANRE se răzgândește: consumatorii casnici de pe piața concurențială și-ar putea păstra furnizorul și după revenirea la prețuri reglementate
scris 11 feb 2019

Clienții casnici de pe piața concurențială care doresc revenirea pe piața reglementată și-ar putea păstra actualul furnizor concurențial dacă acesta obține statutul de furnizor de ultimă instanță (FUI) opțional, se precizează într-un proiect de ordin ANRE, total opus unui ordin publicat în urmă cu doar câteva zile în Monitorul Oficial.

Ordinul publicat joi preciza că, după reintroducerea controlului prețurilor la energie, consumatorii casnici de pe piața concurențială care vor fi dezavantajați de revenirea la un sistem de control al prețurilor energiei electrice vor putea reveni în sistemul reglementat doar dacă vor semna un contract cu Furnizorul de Ultimă Instanță (FUI) obligat pentru zona respectivă, pe care l-au părăsit în momentul în care au optat pentru piața concurențială.

Urmărește-ne și pe Google News

Potrivit notei de fundamentare a noului proiect publicat vineri pe site-ul ANRE, la o zi de la intrarea în vigoare a “vechiului” ordin, “clienții finali casnici, aflați în portofoliul unui furnizor concurențial, rămân în portofoliul operatorului economic respectiv, dacă optează pentru tarife reglementate și dacă operatorul economic respectiv este desemnat în calitate de FUI opțional”.

ANRE susține, totodată, că dorește, în urma reintroducerii controlului prețurilor, să ofere posibilitatea actualilor furnizori concurențiali care îndeplinesc criteriile de eligibilitate/selecție, de a desfășura o nouă activitate, respectiv furnizarea energiei electrice la clienții beneficiari de serviciu universal (inclusiv pentru clienții casnici care beneficiază de tarife reglementate), prin desemnare cu patru luni înainte.

În plus, după ce a desființat practic piața concurențială, ANRE susține că vrea să crească nivelul “concurenței” pe piața reglementată.

ULTIMA ORĂ ANRE: Energia și gazele furnizate populației la prețuri reglementate nu se vor scumpi până în 2022 CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ ANRE: Energia și gazele furnizate populației la prețuri reglementate nu se vor scumpi până în 2022

La impactul asupra pieței energiei, ANRE nu spune nimic despre lovitura pe care o dă pieței concurențiale, ci susține că noul ordin va conduce la “creștea numărului de furnizori care asigură furnizarea energiei electrice clienților finali beneficiari de serviciul universal” și la “dezvoltarea concurenței între furnizorii desemnați în fiecare zonă de rețea, pe perioada de desemnare”.

Aproximativ 2 milioane (o cincime) din consumatorii casnici au renunțat în ultimii ani, la încurajarea ANRE, la contractele semnate cu furnizorii de ultimă instanță (FUI) obligați (Electrica, Enel, CEZ și E.ON), pentru a semna contracte pe piața concurențială. 90% dintre acestea sunt semnate tot cu furnizori de ultimă instanță, însă nu neapărat aceiași.

Unii consumatori care se aflau în zona de rețea a unui FUI au primit oferte mai avantajoase de la un alt FUI și au semnat contracte pe piața concurențială cu acesta.

În urma adoptării OUG 114, care anulează practic liberalizarea pieței, dar și a evoluției prețurilor energiei pe piețele centralizate OPCOM, în viitor, foarte probabil, ofertele făcute de furnizorii concurențiali vor fi superioare prețului reglementat de ANRE, care și-a luat angajamentul că nu va permite majorarea facturilor consumatorilor casnici în sistem reglementat.

Astfel, la expirarea contractului semnat cu furnizorul concurențial, în prezent mai avantajos decât cel de pe piața pentru serviciu universal (noua piață reglementată), un consumator casnic va putea solicita în continuare oferte de la aceștia.

Însă acesta ar putea fi pus în situația de primi oferte concurențiale care nu se situează sub prețul reglementat stabilit de ANRE. Motivul: ANRE obligă producătorii să ofere FUI-lor energie la cost de producție plus un profit de 5% pentru acoperirea consumului consumatorilor casnici din sistemul reglementat.

În acest caz, consumatorul casnic poate solicita revenirea fără niciun cost pe piața reglementată, fie la FUI-ul obligat din zona respectivă, fie păstrându-și același furnizor, dacă acesta obține statutul de FUi opțional. FUI opționali sunt desemnați prin licitație de ANRE și îi concurează pe cei obligați pe piață pentru serviciu universal, oferind energie electrică la un preț mai mic cu 0,3% față de cel al furnizorului obligat

Cu alte cuvinte, un client casnic care, de exemplu, a renunțat la contractul Electrica SA pentru că a primit o ofertă concurențială mai bună de la Enel, în cazul în care este nemulțumit de noua ofertă concurențială a Enel (în calitate de furnizor concurențial) sau a altor furnizori concurențiali, se poate întoarce fără costuri în sistemul de serviciu universal la preț reglementat, însă este obligat să semneze contract de furnizare fie cu Electrica SA (în calitate de FUI obligat), fie cu ENEL (în calitate de FUI opțional).

viewscnt
Afla mai multe despre
anre
controlul prețurilor
consumatori