Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) va trebui să verifice în fiecare lună 7 milioane de facturi ale consumatorilor de electricitate și gaze naturale, după ce va produce efecte ordonanța Guvernului privind compensarea facturilor la energie, a declarat vicepreședintele ANRE, Zoltan Nagy-Bege.
Ce se va întâmpla pe piața de energie va fi anunțat la Videoconferința Profit.ro Oil&Gas, organizată împreună cu Black Sea Oil&Gas, Federatia Patronală Petrol și Gaze (FPPG), OMV Petrom, Romgaz și Transgaz.
Videoconferința, programată pentru 19 octombrie, va fi transmisă în direct și la PROFIT NEWS TV. Detalii AICI
"Mesajul (către Guvern, n.r.) ar fi: cât mai simplu, cât mai puțin birocratic, pentru că și pentru instituții este foarte greu să urmărească. Noi, cu această Ordonanță 118, exagerând puțin, suntem puși în situația să verificăm în fiecare lună 7 milioane de facturi: 5,2 milioane de consumatori casnici de energie electrică vor beneficia de această schemă, conform unor estimări, alți în jur de 2 milioane de consumatori de gaze naturale, deci sunt peste 7 milioane de facturi lunar", a afirmat Zoltan Nagy-Bege, citat de Agerpres.
Vicepreședintele ANRE a apreciat că este imposibil ca instituția să verifice un număr atât de mare de facturi.
CITEȘTE ȘI JD Agro Cocora continuǎ seria de proiecte de expansiune ambițioase"Este imposibil să le verifici, să le încadrezi într-o anumită tranșă de consum, erau soluții mult mai simple prin care această compensare se putea rezolva", a precizat Zoltan Nagy-Bege.
Vicepreședintele ANRE a solicitat Guvernului să aplice soluții mai simple în ceea ce privește compensarea facturilor la energie, precum compensarea directă a facturilor între Guvern și furnizorii din energie.
"Deci aș încuraja soluțiile mai simple. Iarăși o recomandare: dacă statul trebuie să plătească lună de lună anumitor furnizori niște sume de bani în contul acestor compensări, iar acel furnizor are de plătit la stat niște dări lună de lună, cele două se pot stinge și nu mai plimbăm bani din stânga în dreapta, ne compensăm cu cele două sume", a adăugat Zoltan Nagy-Bege.
Reducerea riscurilor produse de tranziția "verde", implicațiile programului european Green Deal asupra companiilor din energie și creșterea inovării în domeniul energetic sunt printre subiectele dezbătute marți în cadrul Aspen Energy Summit 2021.