ANRE: Condițiile în care Transelectrica și distribuitorii își pot construi propriile parcuri regenerabile

ANRE: Condițiile în care Transelectrica și distribuitorii își pot construi propriile parcuri regenerabile
scris 24 nov 2023

Operatorul de sistem și transport Transelectrica și distribuitorii de energie electrică vor putea să-și instaleze capacități de producere a energiei electrice din surse regenerabile în propriile stații, însă numai pentru acoperirea consumului propriu, costurile acestora urmând a fi recunoscute în tarifele pe care le vor percepe de la utilizatorii finali, prevede un proiect de ordin al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

De ce este important: Chiar dacă prevederile legale au ajutat Transelectrica să achiziționeze energie electrică pentru acoperirea a 75% din cantitatea aferentă prognozei de consum propriu tehnologic (CPT) prin Mecanismul de achiziție centralizată de energie electrică (MACEE), la un preț de achiziție reglementat, care au redus costurile cu 40%, în primele trei trimestre ale anului costurile cu achiziția energiei pentru acoperirea CPT ale operatorului de sistem s-au ridicat la 377 milioane lei.

Urmărește-ne și pe Google News

Potrivit unui proiect de ordin al reglementatorului pieței, pentru a putea instala respectivele parcuri, operatorul de sistem (Transelectrica) și cei de distribuție trebuie să prezinte ANRE o documentație care să demonstreze, pe de o parte, “prudența investiției, respectiv necesitatea, oportunitatea și eficiența” sa, iar pe de alta, că “este implementată o soluție tehnică prin care se asigură că energia electrică produsă nu este evacuată în rețeaua electrică de interes public”.

GRAFIC Introducerea de gaze în depozite - oprită de 10 zile. Gradul de umplere va coborî sub 100% CITEȘTE ȘI GRAFIC Introducerea de gaze în depozite - oprită de 10 zile. Gradul de umplere va coborî sub 100%

Aceste prevederi sunt rezultatul unei scrisori de răspuns a Comisiei Europene de anul trecut la solicitarea ANRE, care a cerut clarificări referitoare la interpretarea prevederilor directivelor UE privind deținerea și utilizarea de către operatorii de rețea a instalațiilor de producere și stocare a energiei electrice, strict pentru asigurarea serviciilor proprii, în condițiile în care există obligativitatea separării activităților de transport și distribuție față de cele de producere și furnizare a energiei electrice.

“Astfel, conform răspunsului CE, situația în care un operator de rețea trebuie să respecte o condiție de separare față de activitatea de producere a energiei electrice nu exclude în totalitate posibilitatea sa de a produce energie electrică strict pentru consumul propriu. Condițiile în care operatorul de rețea desfășoară activitatea de producere în cadrul unei facilități proprii (stație electrică, sediu administrativ etc.) trebuie să fie astfel încât să nu utilizeze rețeaua în defavoarea altor producători, prin evacuarea și tranzitarea prin rețeaua sa a energiei produse. Mai mult, operatorii de distribuție reclamă deja dificultăți în preluarea energiei electrice produse de prosumatori în contextul creșterii accelarate a capacităților de producere a energiei electrice ale acestora, precum și necesitatea efectuării de investiții pentru întărirea rețelelor electrice”, precizează ANRE.

Prin urmare, operatorul de rețea poate desfășura activitatea de producere a energiei electrice, dar numai pentru alimentarea consumurilor administrative și/sau a serviciilor proprii din stația electrică de transformare sau de la sediul administrativ la care sunt conectate capacitățile de producere, fără evacuarea surplusului în rețeaua electrică de interes public.

Având în vedere lipsa de experiență a operatorilor de rețea în ceea ce privește evaluarea beneficiilor obținute prin realizarea acestor tipuri de investiții, se impune prezentarea ex-ante a analizei cost-beneficii, precum și analiza, în fiecare an, a nivelului beneficiilor realizate în raport cu costurile incluse în tarifele de rețea.

Pe lângă Transelectrica, de aceste modificări ar urma să beneficieze Distribuție Energie Electrică România (compania de distribuție a grupului Electrica), Distribuție Energie Oltenia (compania de distribuție a CEZ), Delgaz Grid (compania de distribuție a E.ON), E-Distribuție Muntenia, E-Distribuție Banat și E-Distribuție Dobrogea (companiile de distribuție ale ENEL).

viewscnt
Afla mai multe despre
trasnport
distribuție
energie
regenerabile
stocare
transelectrica
distribuitori