ANRE a primit undă verde pentru demararea achizițiilor publice necesare platformei care va permite schimbarea furnizorului de energie în 24 de ore

ANRE a primit undă verde pentru demararea achizițiilor publice necesare platformei care va permite schimbarea furnizorului de energie în 24 de ore
scris 21 apr 2021

Consumatorii de energie electrică și gaze naturale ar putea să-și schimbe începând cu 2025 furnizorul în 24 de ore și nu în 21 de zile, ca în prezent, Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), primind avizul favorabil al Comitetului Tehnico Economic din cadrul Autorității pentru Digitalizarea României, în vederea demarării procedurii de atribuire a contractului de achiziție publică aferent proiectului de implementare a unei platforme online centralizată conectată la comparatorul de prețuri creat deja de reglementatorul pieței de energie.

“Având în vedere faptul că proiectul ANRE este un proiect care are o componentă specifică tehnologiei informației și comunicațiilor cu o valoare nominală sau cumulată mai mare de 2.000.000 lei, fără TVA, și este finanțată din fonduri europene, specificațiile tehnice aferente caietului de sarcini se supun avizului Comitetului Tehnico-Economic înainte de demararea procedurii de atribuire a contractului de achiziție publică. În data de 19.04.2021 Comitetul Tehnico Economic din cadrul Autorității pentru Digitalizarea României a avizat pozitiv specificațiile tehnice aferente documentației de achiziție”, precizează ANRE.

Urmărește-ne și pe Google News

Potrivit unui studiu, depre care Profit.ro a scris aici, ANRE intenționează să creeze o platformă, care ar urma să fie conectată la comparatorul de prețuri realizat deja de ANRE. “Consumatorul final va avea acces din platforma online centralizată Ia comparatorul existent de oferte (disponibil pe site-ul ANRE). După ce a ales o anumită ofertă prezentată de comparatorul de oferte, acesta îl va redirecționa pe consumatorul final în platforma centralizată, precompletând toate informațiile de care are nevoie pentru inițierea procesului de schimbare a furnizorului. De asemenea, se va preciza faptul că negocierea ofertelor va avea loc separat de platforma și, în acest sens, este necesar că platforma să informeze în mod expres consumatorul final cu privire Ia această posibilitate”, explică studiul cum ar putea funcționa o astfel de platformă.

EFdeN, cu sprijinul ENGIE, pune România pe harta inovației sustenabile. Prestigioasa competiție de locuințe solare, Solar Decathlon Europe 2023, se va desfășura la București CITEȘTE ȘI EFdeN, cu sprijinul ENGIE, pune România pe harta inovației sustenabile. Prestigioasa competiție de locuințe solare, Solar Decathlon Europe 2023, se va desfășura la București

Valoarea totală a proiectului este de 19,9 milioane lei, din care cheltuieli totale nerambursabile 19,5 milioane lei și cheltuieli contribuție proprie 398,5 mii lei. Proiectul este cofinanțat din Fondul Social European, prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020.

Perioada de implementare a proiectului este de 24 de luni, respectiv 02 iulie 2020 – 30 iunie 2022.

Numai că autorii studiului citat de Profit.ro, Ringhel și avocații Jdelea Mihăilescu, estimează “o perioadă totală de implementare de minim 19 luni, putându-se ajunge până Ia 34 de luni (inclusiv perioada de testare a platformei înainte de a deveni funcțională online, estimată la 6-12 luni)”.

Ceea ce înseamnă că platforma să urma să fie funcțională cel mai devreme peste 3 ani.

Platforma informatică integrată va folosi o bază de date unică la nivel național aferentă celor aproximativ 13 milioane de clienți casnici și noncasnici din care aproximativ 9 milioane de consumatori de energie electrică și aproximatov 4 milioane de consumatori de gaze naturale și va fi un sistem unic accesibil online pentru toți participanții la piață implicați în procesul de schimbare a furnizorului (operatorii de distribuție, furnizorii și clienții finali care intenționează să schimbe furnizorul).

ANRE susține că prin implementarea proiectului se vor putea pune în aplicare reglementările europene care prevăd ca până în anul 2026 procesul tehnic de schimbare a furnizorului să se finalizeze în 24 h, precum și realizarea interoperabilității datelor referitoare la schimbarea furnizorului din punct de vedere al formatului.

viewscnt
Afla mai multe despre
anre
platforma
achiziții publice
schimbarea furnizorului