ANALIZĂ Prețurile gazelor de pe piața internă au coborât sub cele de pe bursa austriacă CEGH, ceea ce a condus la sistarea importurilor din Ungaria

ANALIZĂ Prețurile gazelor de pe piața internă au coborât sub cele de pe bursa austriacă CEGH, ceea ce a condus la sistarea importurilor din Ungaria
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 14 sep 2020

Prețurile futures ale gazelor de pe Bursa Română de Mărfuri (BRM) au coborât, în urma introducerii programului de ofertare de gaze (gas realease program), sub cele de pe bursa austriacă CEGH, ceea ce a determinat o scădere abruptă a importurilor pe ruta maghiară, care au dispărut practic în luna septembrie. Tendință care va continua cel puțin pe termen mediu și scurt. Motivul: pe piața internă există o supraofertă de gaze, pe lângă producția autohtonă, de aproximativ 255 GWh/zi, fiind aproape pline și depozitele de gaze.

În prezent, spațiile de înmagazinare a gazelor sunt ocupate în proporție de aproximativ 90%, fiind depozitată o cantitate de aproape 30 TWh (mai exact 29 TWh), cu 3 TWh peste nivelul înmagazinat la aceeași dată a anului trecut și cu 9 TWh peste cantitatea înmagazinată la aceeași dată din 2018.

Urmărește-ne și pe Google News

În plus, după ce și-a redus producția cu 30% ca efect al crizei Coronavirusului se pare că Romgaz a decis să revină la niveluri mai apropiate de  normal, volumul de gaze intrate în sistemul național de transport majorându-se de la 200 GWh/zi pe trimestrul al doilea la 255 GWh/zi în prezent.

Evenimente

14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
28 noiembrie - Profit Financial.forum

Oferta generoasă de gaze de pe piața internă s-a reflectat și în evoluția relativă a prețurilor de pe piața internă comparativ cu cele de pe principala bursă din regiune, cea austriacă, CEGH.

Tip Contract Preț BRM (lei/MWh) Preț CEGH (lei/MWh)
Octombrie 53,9 54,18
Trimestrul IV 55,17 60,68
Sezonul Rece 58,33 63,11
2021 62 67,96

Astfel, prețul gazului cu livrare în luna octombrie este de 53,9 lei/MWh pe BRM, mai ieftin cu 30 de bani decât cel de pe CEGH (de 11,16 euro/MWh sau 54,18 lei/MWh).

Similar, prețul gazului pentru trimestrul al patrulea este pe BRM de 55 lei/MWh, cu peste 5 lei sub cel de pe CEGH (12,5 euro/MWh sau 60,68 lei/MWh).

Cotațiile pentru sezonul rece sunt de 58 lei/MWh pe BRM și de aproximativ 13 euro/MWh sau 63,11 lei/MWh pe CEGH.

Tendința pare a fi una cel puțin pe termen scurt și mediu, prețul gazului intern pentru anul viitor find de 62 lei/MWh, cu peste 5 lei sub cel de pe CEGH, de 67,96 lei/MWh.

Anul trecut, controversata OUG 114/2018, care a plafonat prețul gazelor pe piața internă, a condus la o dezechilibrare a raportului dintre cerere și ofertă și la o scumpire artificială a gazelor de pe piața concurențială din România. Astfel, a devenit avantajos importul de gaze din vestul României, ecartul de preț acoperind inclusiv tarifele de rezervare capacitate de transport, care au avut un preț de peste 6-7 ori mai mare decât cel de pornire a licitației.

Porcesul a continuat și în acest an. Profit.ro a remarcat faptul că, deși livrările de gaze în Europa ale Gazprom au scăzut cu 25% în prima jumătate a acestui an, importurile de gaze rusești în România s-au majorat cu aproximativ 4% în aceeași perioadă, în principal ca urmare a ecartului de preț dintre cel de pe piețele europene, mai ieftine, și cel de pe piața internă.

Și topul companiilor care au achitat cele mai mari sume către operatorul de transport, Transgaz, în primul semestru, confirmă majorarea importanței importurilor în acoperirea consumului intern în acea perioadă. Astfel, AIK Energy România SRL, companie înregistrată la Londra care recent a preluat importatorul Valahia Gaz SRL, este depășităîn acest top doar de cel mai mare furnizor de gaze din România, Engie, și de cel mai mare producător de gaze, începând cu trimestrul al doilea, OMV Petrom.

Evoluția importurilor de gaze din Ungaria din ultimele 4 luni (Sursa: ENTSOG)

Evoluția importurilor de gaze din Ungaria din ultimele 4 luni (Sursa: ENTSOG)

Cum situația s-a schimbat (a fost abrogată OUG 114), iar ecartul dintre prețurile din România și cele din Austria au scăzut, inversându-se chiar, începând cu luna iulie importurile pe ruta maghiară au început să scadă treptat.

Astfel, dacă în iunie, România importa aproximativ 60 de GWh/zi din Ungaria, în lunile iulie și august cantitățile s-au înjumătățit (27 GWh/zi), pentru ca în septembrie să ajungă practic la 0.

În perioada 2-7 septembrie, doar pe data de 6 a importat România gaz pe ruta ungară, și atunci o cantitate redusă, de 7 GWh.

Comparativ, în perioada similară a anului trecut, România importa peste 50 GWh/zi din statul vecin.

viewscnt
Afla mai multe despre
importuri
prețuti
gaze
ungaria
brm
cegh