Dezvoltatorul american de reactoare modulare mici (SMR) NuScale, controlat de conglomeratul industrial texan Fluor, cu a cărui tehnologie România ia în calcul să construiască o centrală nucleară de 462 MW pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune de la Doicești, a fost eliminat din competiția organizată de Marea Britanie pentru implementarea de proiecte SMR de producție de energie.
La procedura de selecție de tehnologie SMR organizată de compania de stat Great British Nuclear au fost înscrise inițial 6 firme dezvoltatoare. Gigantul francez EDF s-a retras în vară, după ce a ratat un deadline de depunere a documentațiilor, iar cei de la NuScale au fost eliminați acum.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Astfel, în competiție au rămas GE Hitachi, Holtec, Rolls-Royce și Westinghouse, care vor intra în negocieri contractuale cu Great British Nuclear (GBN).
Potrivit presei de specialitate, este de așteptat ca GBN să anunțe până la finalul anului una sau două ″finaliste″, dintre companiile rămase în cursă.
Britanicii de la Rolls Royce au fost desemnați recent de către Cehia drept furnizori de tehnologie pentru construirea pe teritoriul țării a mai multor centrale nucleare SMR, în urma unei proceduri concurențiale la care a participat și NuScale.
Societatea mixtă românească RoPower Nuclear SA, controlată în proporții egale de compania de stat Nuclearelectrica (SNN), operatorul centralei de la Cernavodă, și Nova Power&Gas, din grupul E-INFRA al antreprenorilor clujeni Teofil Mureșan, Simion Mureșan și Marian Pantazescu, a semnat în ultima parte a lunii iulie contractele aferente fazei 2 a studiului FEED (Front-End Engineering Design) pentru proiectul centralei SMR de 462 MW de la Doicești, dezvoltat cu tehnologia americanilor de la NuScale.