Asociația Energia Inteligentă: Casa Verde, lansat azi, e un ″Caritas″ al fotovoltaicelor. E anormal ca statul să dea bani celor cu venituri mari când mii de români nu au curent în case

Asociația Energia Inteligentă: Casa Verde, lansat azi, e un ″Caritas″ al fotovoltaicelor. E anormal ca statul să dea bani celor cu venituri mari când mii de români nu au curent în case

Locuință fără acces la energie electrică. Sursă foto: Asociația Energia Inteligentă

scris 27 sep 2024

Programul Casa Verde Fotovoltaice, lansat astăzi cu un buget-record de circa 2 miliarde lei, prin care se acordă subvenții de stat de până la 30.000 lei de gospodărie (cu contribuție proprie din partea beneficiarului de 3.000 de lei) pentru montarea de panouri fotovoltaice și sisteme de stocare a energiei pentru românii ce vor să devină prosumatori, reprezintă o abordare ″anormală″ a promovării energiei regenerabile în România, afirmă Asociația Energia Inteligentă (AEI).

″Este penibil ca, în secolul XXI, să vii cu un program prin care să dai bani unor oameni care au energie electrică și, în mare parte, au venituri importante (raportându-ne la beneficiarii programelor anterioare), în timp ce nu ai nici un program pentru 11.611 de români care locuiesc în case fără energie electrică, folosind lămpi de petrol ca în Evul Mediu. Este o aberație să mai continui, după 4 ani, acest Caritas al Montării Panourilor Fotovoltaice - Casa Verde, prin care să impui soluții tehnice <în orb>, prin hazardul apăsării unui buton, în absența inventarierii caracteristicilor instalațiilor și rețelelor unde urmează să debiteze (energie electrică – n.r.) aceste echipamente. Este o anomalie să dai 30.000 lei, bani plătiți de populație (direct sau indirect), către familii care poate câștigă banii aceștia într-o lună″, se arată într-un comunicat al AEI, semnat de președintele Asociației, Dumitru Chisăliță.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO Tuneluri prin Carpați: Etapă importantă pentru AKTOR în cel mai mare proiect feroviar din România CITEȘTE ȘI FOTO Tuneluri prin Carpați: Etapă importantă pentru AKTOR în cel mai mare proiect feroviar din România
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Pe de altă parte, reprezentanții prosumatorilor susțin în mod constant că producția acestora ajută sistemul energetic național, prin reducerea consumului, adăugarea unui plus semnificativ de generare, din sursă regenerabilă, și chiar echilibrarea rețelelor. În plus, ei acuză că își primesc cu foarte mare întârziere banii cuveniți de la furnizorii de energie.

Potrivit AEI, programul Casa Verde s-a dorit a fi un stimulent pentru promovarea energiei verzi, într-o perioadă în care nu exista o atractivitate prea mare a energiei din surse regenerabile.

″Astăzi, acest deziderat a fost îndeplinit, avem peste 130.000 de prosumatori, avem multiple probleme tehnice legate de montarea la întâmplare a panourilor fotovoltaice, am avut inițiative legislative de blocare a creșterii numărului de prosumatori, și atunci care mai este scopul programului? Este posibil să fie doar o dirijare de fonduri mascată, către anumite firme de construcții-montaj, anumiți importatori, anumiți furnizori sau chiar anumite categorii de persoane cu venituri ridicate etc″, se spune în comunicat.

Sala Luceafărul din București, închisă temporar de comisarii ANPC CITEȘTE ȘI Sala Luceafărul din București, închisă temporar de comisarii ANPC

Potrivit AEI, banii publici alocați programului Casa Verde ar fi fost utilizați mai bine pentru combaterea sărăciei energetice din România, unde 16% din locuitori nu-și pot plăti facturile la utilități, conform datelor Eurostat, precum și pentru ca ″România să nu se mai găsească în poziția unică europeană de mai avea oameni care trăiesc la lumina opaițului″.

Asociația amintește că a propus ca, la acordarea subvențiilor Casa Verde, să se țină cont de realitățile tehnice ale locurilor unde se dorește montarea de sisteme fotovoltaice, care să fie validate de operatorii de rețele de distribuție a energiei, sau de primării, în cazurile în care nu există rețea electrică, dar și de veniturile solicitanților, precum și de gradul lor de vulnerabilitate energetică.

″Astfel, exista șansa să ieșin din haosul generat de continuarea programului Casa Verde în forma actuală, să eradicăm sărăcia energetică extremă, să reducem numărul de consumatori vulnerabili din România și să avem investiții fezabile economic și posibile tehnic. Prin programul Casa Verde, în forma lansată astăzi, adâncim haosul din sistemul energetic, creștem sărăcia energetică și îmbogățim niște firme″, conchide Asociația Energia Inteligentă.

viewscnt
Afla mai multe despre
prosumatori românia
casa verde fotovoltaice
subvenții de stat panouri solare