ULTIMA ORĂ Rompetrol atacă la Curtea Constituțională suprataxa de solidaritate impusă petroliștilor. Vrea ca statul să-i restituie cei peste jumătate de miliard de lei plătiți

ULTIMA ORĂ Rompetrol atacă la Curtea Constituțională suprataxa de solidaritate impusă petroliștilor. Vrea ca statul să-i restituie cei peste jumătate de miliard de lei plătiți
scris 26 sep 2024

Rompetrol Rafinare, operatorul rafinăriilor Petromidia și Vega, controlat de KazMunayGas, gigantul petrolier de stat al Kazahstanului, a obținut la Curtea de Apel Constanța sesizarea Curții Constituționale cu excepție de neconstituționalitate a ordonanței de urgență a Guvernului prin care, la finalul lui 2022, a fost impusă în România contribuția de solidaritate de 60% pe ″profiturile excesive″ ale companiilor din industriile de țiței, gaze naturale, cărbune și rafinare, în baza unui Regulament UE din toamna aceluiași an, demers demarat de Rompetrol în urmă cu câteva luni, după cum a relatat Profit.ro.

Compania contestase suprataxa mai întâi prin plângeri administrative, respinse de Fisc și Ministerul Finanțelor, după care, în primăvară, a depus acțiune în anulare în justiție, în contencios administrativ. În cadrul procesului, a fost solicitată și restituirea de către stat a sumei totale de aproape 580 milioane lei plătită de Rompetrol drept contribuție de solidaritate.

Urmărește-ne și pe Google News

EXCLUSIV Boloș, în discuție pentru un post în Consiliul de administrație al BNR - surse CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Boloș, în discuție pentru un post în Consiliul de administrație al BNR - surse

Rompetrol Rafinare a solicitat și sesizarea Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) în privința suprataxei, însă instanța civilă românească i-a respins cererea ca inadmisibilă, cu posibilitate de recurs pentru companie.

Astfel, Curtea Constituțională se va pronunța asupra constituționalității OUG nr. 186/2022 privind unele măsuri de punere în aplicare a Regulamentului (UE) 2022/1.854 al Consiliului din 6 octombrie 2022 privind o intervenție de urgență pentru abordarea problemei prețurilor ridicate la energie, aprobată cu completări prin Legea nr. 119/2023. Prin legea de aprobare a ordonanței a fost stabilit un regim special al contribuției de solidaritate, aplicat doar celor de la OMV Petrom.

Anul trecut, banii încasați de stat din contribuția de solidaritate au fost utilizați inclusiv pentru plata de către ministerele Energiei și Muncii a compensațiilor cuvenite furnizorilor de energie electrică și gaze naturale pentru diferențele dintre costurile de achiziție din piețele angro și prețurile finale plafonate facturate clienților prin lege. În 2023, încasările bugetare din această sursă s-au ridicat la peste 3 miliarde lei.

VIDEO ANUNȚ Bucureștiul deschide un nou bulevard. \ CITEȘTE ȘI VIDEO ANUNȚ Bucureștiul deschide un nou bulevard. "Dar da, va rămâne gâtuit, Dumnezeu cu mila!"

Rompetrol Rafinare a plătit contribuție de solidaritate de 577,6 milioane lei pentru anul 2022 și de 142,9 milioane lei pentru 2023, potrivit rapoartelor companiei. Impunerea este nedeductibilă la calculul impozitului pe profit sau al pierderii fiscale.

Grupul Rompetrol a revenit pe pierdere anul trecut, cu un minus de 270 milioane dolari, după profitul net de 90,3 milioane dolari din 2022, iar pentru 2024 și-a bugetat pierderi de aproape 40 milioane dolari. În primul semestru al anului în curs, Rompetrol a înregistrat pierderi de 75 milioane dolari, mai mult decât duble față de perioada similară a anului trecut.

ULTIMA ORĂ Când lansează Ford cele trei mașini electrice produse la Craiova. Cât a cheltuit compania turcă în România până acum CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Când lansează Ford cele trei mașini electrice produse la Craiova. Cât a cheltuit compania turcă în România până acum

Potrivit Rompetrol, pe fondul ultimelor prognoze pe termen lung, aferente factorilor macroeconomici (marjele de rafinare europene în scădere, dinamica în scădere a cererii pentru produsele rafinate, costul mediu ponderat al capitalului în creștere) și considerând cele mai noi prevederi legale în materie de fiscalitate (taxă de solidaritate, taxă pe cifra de afaceri), raportul de final de an 2023 de reevaluare a activelor deținute și operate de companie, coordonat și auditat de companii de profil din Big Four, a relevat o devalorizare a activelor operaționale cu o valoare de 223 de milioane de dolari, aproximativ 82% din rezultatul net negativ al anului 2023.

Regulamentul UE în baza căruia au fost impuse contribuții de solidaritate industriei de petrol și gaze în mai multe țări europene a fost atacat la Curtea de Justiție a UE de către mai multe companii, după cum a relatat Profit.ro. Printre reclamanți se numără și subsidiare din Olanda și Germania ale americanilor de la ExxonMobil.

În România, contribuția de solidaritate a fost subiect de scandal politic, după ce prima variantă a legislației naționale ″rata″ cea mai importantă companie petrolieră locală, OMV Petrom.

viewscnt
Afla mai multe despre
rompetrol rafinare
contribuție de solidaritate petrol și gaze
contribuție de solidaritate profituri excesive petrol și gaze
fiscalitate petrol și gaze