Directorul executiv al Agenției Internaționale a Energiei, turcul Fatih Birol, a avertizat Uniunea Europeană (UE) și guvernele europene în legătură cu "excesul de încredere" după ce au depășit această iarnă fără mari probleme în privința aprovizionării cu energie și a afirmat că următoarea iarnă poate fi "și mai complicată", relatează agenția EFE.
Birol a lansat acest mesaj la un eveniment la nivel înalt organizat de Comisia Europeană pentru ultima parte a proiectului instituției care, din martie 2022, a oferit sprijin unui număr de 17 state membre (printre care și Spania) în eforturile lor de a avansa în tranziția ecologică și pentru a se desprinde de combustibilii fosili din Rusia, scrie Agerpres.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"Văd un pic de exces de încredere în privința iernii viitoare", a spus Birol, înainte de a sublinia că "următoarea iarnă poate fi chiar mai complicată decât actuala din trei motive", primul dintre acestea fiind că țările blocului comunitar încă importă 30 de miliarde de metri cubi de gaze din Rusia, o cantitate importantă, cu toate că reprezintă mai puțin de o treime față de achizițiile de dinainte de război.
De asemenea, directorul IEA a subliniat că UE importă din ce în ce mai multe gaze naturale lichefiate, dar capacitatea suplimentară în 2022 a fost "una dintre cele mai scăzute din istorie", la aceasta adăugându-se un al treilea motiv, și anume faptul că China va reveni anul acesta pe piață ca un "mare cumpărător" de gaze, după ce a depășit o perioadă de contracție a consumului.
"Văd că guvernele au un exces de încredere. Rolul nostru este să le spunem că treaba nu s-a terminat și că iarna viitoare va fi un alt test important", a afirmat el.
Pe lângă acest avertisment, președintele IEA a transmis UE un mesaj de felicitare, pentru că, după o criză energetică al cărei epicentru a fost în Europa, a reușit să reducă emisiile de CO2, pe măsură ce a accelerat implementarea de tehnologii curate, precum panourile solare, eolienele și pompele de căldură și, totodată, veniturile Moscovei din vânzările de petrol și gaze au scăzut cu 38%.
"Uitându-ne în urmă cu un an, vedem că veniturile Rusiei au scăzut semnificativ și vor scădea și mai mult, tranziția spre energie verde a avansat constant și au scăzut emisiile. Este o mare poveste de succes", a punctat Birol.
Nu în ultimul rând, președintele IEA a cerut UE să profite de "oportunitatea de a dezvolta un master plan" pentru a stimula o industrie europeană care până acum se baza pe "un model de afaceri sprijinit de energia ieftină rusească", cu scopul de a putea concura la scară mondială.
În acest sens, el a avertizat că, deși prețul gazelor a scăzut mult față de nivelul înalt atins în vara lui 2022, încă este "de trei ori peste nivelurile istorice", în timp ce cotațiile gazelor naturale în Statele Unite "este de șapte ori mai mic" și electricitatea în China este de trei ori mai ieftină.
"Avem o mare problemă cu costurile energiei, în special pentru industriile mari consumatoare de energie, aceasta reprezentând un procent semnificativ în costurile lor totale", astfel încât "competitivitatea le este amenințată de multe țări", a reamintit acesta.