ULTIMA ORĂ Rusia taie cu 25% exporturile de țiței prin porturile de unde se alimentează rafinăriile din România

ULTIMA ORĂ Rusia taie cu 25% exporturile de țiței prin porturile de unde se alimentează rafinăriile din România
scris 23 feb 2023

Rusia intenționează să reducă, în luna martie, cu o pătrime exporturile de petrol prin porturile sale vestice, Primorsk și Ust-Luga de la Marea Baltică, dar și Novorosisk de la Marea Neagră, principala sursă de materie primă pentru rafinăriile din România. Procentul este mult mai ridicat decât cel al reducerii producției, de 5%, anunțată în încercarea de a crește prețurile petrolului pe care Moscova exportă.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

De ce este important: Toate cele trei rafinării importante din România - Petromidia (deținută de Rompetrol, companie membră a grupului kazah KMG), Petrotel (Lukoil) și Petrobrazi (OMV Petrom) - se alimentează în principal cu materie primă exportată prin portul rusesc Novorosisk.

Urmărește-ne și pe Google News

Mai este important: Dacă înainte de 5 decembrie, data intrării în vigoare a embargoului impus de UE importurilor maritime de țiței rusesc, rafinăriile autohtone se alimentau și cu țiței rusesc, după această dată, livrările prin Novorosisk către România sunt exclusiv de țiței kazah, și sunt efectuate prin terminalul offshore CPC.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
VIDEO&FOTO Cel mai mare acționar al dezvoltatorului mini-reactoarelor SUA de la Doicești, în audiență la Ciucă imediat după ce a anunțat pierderi NuScale de 72 milioane dolari CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Cel mai mare acționar al dezvoltatorului mini-reactoarelor SUA de la Doicești, în audiență la Ciucă imediat după ce a anunțat pierderi NuScale de 72 milioane dolari

Informația a fost publicată de Reuters, care citează trei surse de pe piața rusă, și nu precizează dacă exportul de țiței kazah care tranzitează Rusia va fi afectat.

Rusia exportă în mod normal până la 10 milioane de tone pe lună de țiței Ural prin porturile Primorsk, Ust-Luga și Novorosisk, iar o reducere de 25% ar reprezenta 2,5 milioane tone lunar sau 625 mii barili pe zi, în cazul în care informațiile Reuters se vor confirma.

Rusia a anunțat deja că intenționează să-și reducă producția de petrol cu 500.000 de barili pe zi în martie, reprezentând 5% din producția sa sau 0,5% din producția globală.

Oficialii ruși au precizat că reducerile voluntare ale producției din martie vor dura o lună și că sunt răspunsul Kremlinului la plafonarea prețului țițeiului și produselor petroliere rusești.

UPDATE Ciolacu și Ciucă, discuție cu Black Sea Oil pentru o eventuală derogare de la plata taxei de solidaritate. Concluzia discuției CITEȘTE ȘI UPDATE Ciolacu și Ciucă, discuție cu Black Sea Oil pentru o eventuală derogare de la plata taxei de solidaritate. Concluzia discuției

Rusia a reușit până acum să-și redirecționeze majoritatea exporturilor de țiței din Europa către India, China și Turcia, care au profitat de discount-urile oferite și au ignorat sancțiunile occidentale.

Însă Moscova a avut probleme cu redirecționarea produselor sale rafinate în afara Europei, după ce rafinăriile indiene, chineze și turce au inundat piața globală cu carburanți produși din petrol rusesc.

“Reducerile cantităților exportate par a fi mai semnificative decât reducerile planificate de producție, ceea ce ar putea ajuta la creșterea prețului petrolului rusesc”, a precizat una dintre surse pentru Reuters.

Potrivit surselor citate, operatorul rus de transport, Transneft, a informat cel puțin două companii petroliere că li se va aloca în martie o capacitate de transport în porturile vestice de la Marea Baltică și de la Marea Neagră redusă cu 20-25%, față de solicitările lor.

În schimb, prin porturile de la Oceanul Pacific, către Asia, nu există planuri de reducere a exporturilor.

Sortimentele de țiței Ural, Siberian Light (rusești) și KEBCO (kazah), exportate prin portul rus Novorosisk, de unde se alimentează și rafinăriile din România, s-au ridicat în luna ianuarie la 2,18 milioane tone, în scădere față de nivelul din decembrie.

Fostul bancher Vadim Benyatov, condamnat în România în dosarul privatizărilor strategice, a pierdut procesul în care cerea despăgubiri de 86 de milioane de dolari de la banca Credit Suisse CITEȘTE ȘI Fostul bancher Vadim Benyatov, condamnat în România în dosarul privatizărilor strategice, a pierdut procesul în care cerea despăgubiri de 86 de milioane de dolari de la banca Credit Suisse

Dacă rafinăriile din România ar funcționa la capacitate totală, aproximativ 850 mii tone din cele 2,18 milioane tone exportate în ianuarie prin Novorosisk, ar trebui să ajungă în terminalele Midia și Oil Terminal.

Exporturile de țiței kazah prin terminalul offshore Caspian Pipeline Consortium (CPC) din portul rusesc Novorosisk de la Marea Neagră, principala sursă de materie primă pentru rafinăriile din România, au fost sistate pe 18 februarie, după ce în urmă cu 2 săptămâni, în perioada 7-10 februarie, fuseseră de asemenea stopate, și atunci, ca și acum, fiind invocată vremea nefavorabilă.

viewscnt
Afla mai multe despre
titei
export
novorosisk
rusia
kazahstan
lukoil
petrotel
petrobrazi
petromidia
vega
rompetrol