Administratorul minelor Mănăila și Băița Plai și-a asigurat necesarul de finanțare pentru 2017. Britanicii pariază pe cash flow pozitiv în România

Administratorul minelor Mănăila și Băița Plai și-a asigurat necesarul de finanțare pentru 2017. Britanicii pariază pe cash flow pozitiv în România
scris 20 feb 2017

Compania britanică Vast Resources, administratorul minelor polimetalice Mănăila și Băița Plai, estimează că va înregistra un flux de numerar pozitiv din activitățile din România în acest an, fără să fie nevoită să recurgă la noi împrumuturi pentru finanțarea operațiunilor, a anunțat luni compania.

La finele lunii trecute, Vast Resources a anunțat că a atras o investiție strategică de 8 milioane de dolari prin vânzarea unei participații la minele de aur din Zimbabwe și contractarea unui împrumut, fondurile urmând să fie folosite pentru dezvoltarea operațiunilor din România. Compania deține 50,1% din proiectul minier Mănăila, județul Suceava, și 80% din mina polimetalica de la Băița, județul Bihor, pentru care așteaptă obținerea licenței de exploatare de la ANRM.

Urmărește-ne și pe Google News

Britanicii au semnat un acord cu fondul african de investiții SSCG Africa Holdings (SSA) pentru vânzarea a 49,99% din acțiunile deținute la două mine de aur din Zimbabwe, pentru care va încasa 4 milioane de dolari. Totodată, SSA va acorda Vast Resources un împrumut pe patru ani în sumă de 4 milioane de dolari, la o dobândă de 12% pe an.

Majorarea prețurilor la electricitatea tranzacționată pe piața pentru ziua următoare a OPCOM a făcut primele victime: ANRE a retras 2 licențe CITEȘTE ȘI Majorarea prețurilor la electricitatea tranzacționată pe piața pentru ziua următoare a OPCOM a făcut primele victime: ANRE a retras 2 licențe

Pe lângă atenuarea temerilor acționarilor referitoare la eventuale atrageri de fonduri în regim de urgență, capitalul suplimentar “a schimbat fundamental perspectivele pe termen scurt ale companiei”, care este acum poziționată “pentru a înregistra un flux de numerar pozitiv la Mănăila și Băița Plai (după obținerea licenței), fără emiterea de noi acțiuni”, arată Brian Moritz, președintele CA al Vast Resources, într-o scrisoare adresată acționarilor.

Acțiunile companiei se apreciau cu 21,6% pe piața AIM de la Londra în jurul prânzului, până la prețul de 0,52 pence (0,6101 lei).

Moritz a dat asigurări investitorilor îngrijorați cu privire la o nouă diluare a acțiunilor companiei că board-ul companiei se concentrează “cu prioritate asupra dezvoltării unei afaceri ce oferă acționarilor creșteri valorice vizibile pe termen lung”.

Potrivit directorului general al companie, Roy Pitchford, Vast Resources, prin cele două mine pe care le administrează în România, are potențialul de a deveni unul dintre cei mai mari producători de cupru și metale de bază din Europa.

Anul trecut, Vast Resources a investit 5,5 milioane de dolari în România, în special în îmbunătățirea minei Mănăila, în mentenanța minei de la Băița Plai și în demararea procesului de ecologizare a iazurilor de decantare ale minei din județul Bihor.

În decembrie, compania  a anunțat că a obținut două noi licențe de prospectare în România, pentru perimetrele Piciorul Zimbrului și Măgura Neagra (județul Bistrița-Năsăud), situate la câteva zeci de kilometri de mina Mănăila. Vast Resources intenționează să exploreze cele două noi perimetre în vederea dezvoltării eventualelor depozite de cupru și aur din zonă într-o sursă de minereuri pentru un nou complex metalurgic.

viewscnt
Afla mai multe despre
vast resources
finantare
manaila
baita plai
mine polimetalice