Tribunalul Mehedinți a respins contestația unei firme care cere 147 milioane euro de la RAAN

Tribunalul Mehedinți a respins contestația unei firme care cere 147 milioane euro de la RAAN
scris 20 feb 2017

Tribunalul Mehedinți a respins contestația firmei de construcții Confort SA, controlată de omul de afaceri timișorean Georgică Cornu, formulată împotriva tabelului preliminar al creanțelor al Regiei Autonome pentru Activități Nucleare (RAAN), prin care Confort solicită plata unor datorii de 663,8 milioane lei (146,7 milioane euro), potrivit unui comunicat publicat luni de lichidatorul judiciar al RAAN, Euro Insol. Sentința nu este definitivă.

RAAN a intrat în faliment în 14 iunie 2016, Euro Insol fiind desemnat în calitate de lichidator judiciar, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Tribunalul Mehedinti a dat recent câștig de cauza Euro Insol, în litigiu cu firma controlată de Georgică Cornu, și a respins solicitarea firmei Confort privind plata a 663,8 milioane lei, ce reprezenta 35% din totalul datoriilor pe care RAAN le avea față de creditori în momentul deschiderii procedurii insolvenței, în septembrie 2013.

Această decizie crește șansele ca ceilalți creditori ai RAAN să-și recupereze creanțele, potrivit reprezentantului Euro Insol, Adrian Munteanu.

„Prin înlăturarea de la masa credală a sumei de 663.783.220 lei, cresc considerabil șansele ca ceilalți creditori ai RAAN să-și recupereze creanțele. Printre cei îndreptățiți să-și recupereze creanțele se număra salariații RAAN, Complexul Energetic Oltenia, Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale - Unitatea Teritoriala 515 București, ANAF, Exim Bank, Garanti Bank, Banca Transilvania, CEC Bank, Marfin Bank România”, a afirmat Munteanu, citat în cadrul comunicatului.

Băncile de pe piața românească au încheiat 2016 cu active de 87 miliarde euro și profituri de aproape 1 miliard euro CITEȘTE ȘI Băncile de pe piața românească au încheiat 2016 cu active de 87 miliarde euro și profituri de aproape 1 miliard euro

În plus, Euro Insol s-a constituit și parte civilă în numele RAAN, cu suma de 23 milioane lei, într-un dosar penal instrumentat de DIICOT Drobeta-Turnu Severin.

”Prejudiciul reprezintă garanția de bună execuție ce a fost virată catre Confort S.A., într-un contract ce trebuia finalizat în anul 2012, prin care firma timișoreană s-a angajat să furnizeze, să monteze și să pună în funcțiune o instalație de evacuare „în slam dens” pentru sucursala Romag Termo. Nici până in prezent contractul nu a fost finalizat”, se arată în comunicat.

Euro Insol a subliniat că, deși se află în procedura falimentului, RAAN asigură agentul termic în iarna 2016 – 2017 pentru municipiul Drobeta-Turnu Severin, după ce firma Alfa Ground Solutions, care fusese desemnată să construiască centrala pe gaz pentru încălzirea orașului, nu a finalizat investiția.

RAAN din Drobeta Turnu Severin era singurul producător de apă grea din România și din Europa, iar producția de apă grea a fost oprită de un an și jumătate.

Regia a produs, însă, suficientă apă grea încât să ajungă reactoarelor de la Cernavodă, atât pentru Unitățile 1 și 2, care există deja, dar și pentru Unitățile 3 și 4, care urmează să fie construite.

viewscnt
Afla mai multe despre
tribunalul mehedinti
raan
georgica cornu
confort sa