EXCLUSIV Guvernul Cioloș a "eternizat" subvenția pentru cogenerare, contrar dispozițiilor UE. Explicația: din greșeală!

EXCLUSIV Guvernul Cioloș a "eternizat" subvenția pentru cogenerare, contrar dispozițiilor UE. Explicația: din greșeală!
scris 17 feb 2017

Fostul Guvern tehnocrat Cioloș a abrogat un articol dintr-o hotărâre de guvern privind schema de sprijin pentru promovarea producției de energie electrică și termică în cogenerare. Articolul respectiv limita în timp perioada de acordare a subvenției, suportată pe facturi de toți consumatorii de energie electrică, la maximum 11 ani consecutivi pentru fiecare beneficiar, dar fără a se depăși anul 2023. Abrogarea contravine dispozițiilor Comisiei Europene în materie. Explicația avansată pentru această abrogare: a fost o greșeală.

În decembrie anul trecut, Guvernul Cioloș a adoptat, la inițiativa conducerii de atunci a Minsterului Energiei, o hotărâre, nr. 925/2016, de modificare a HG din 2009 privind stabilirea criteriilor și a condițiilor necesare implementării schemei de sprijin pentru promovarea cogenerării de înaltă eficiență. Modificarea a fost necesară pentru armonizarea legislației naționale în domeniu cu cea a UE și a fost aprobată de Comisia Europeană printr-o decizie din noiembrie 2016.

Urmărește-ne și pe Google News

"După publicarea Hotărârii Guvernului nr. 925/2016, în Monitorul Oficial al României s-a constatat o eroare, respectiv a fost abrogat alineatul 2 al articolului 8 din Hotărârea Guvernului nr. 1215/2009 privind stabilirea criteriilor și a condițiilor necesare implementării schemei de sprijin pentru promovarea cogenerării de înaltă eficiență pe baza cererii de energie termică utilă. Prin eliminarea acestei prevederi, producătorii de energie electrică și termică în cogenerare acreditați pot beneficia de bonus pentru o perioadă mai mare de 11 ani, ceea ce contravine Deciziei COM C(2016) 7522 final din 16 noiembrie 2016, unde este precizat că producătorii de energie electrică și termică în cogenerare beneficiază de schema de sprijin pentru o perioadă de maximum 11 ani consecutivi, dar fără a depăși anul 2023", se arată într-un document oficial.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Ministerul Energiei a sesizat acum problema, pe care o semnalează ca o eroare, și vrea să reintroducă în legislație limitarea în timp a acordării subvenției pentru cogenerare, la maximum 11 ani consecutivi pentru fiecare beneficiar, fără a se depăși anul 2023.

Finanțele au fixat indicele inflației utilizat pentru actualizarea plăților anticipate la impozitul pe profit CITEȘTE ȘI Finanțele au fixat indicele inflației utilizat pentru actualizarea plăților anticipate la impozitul pe profit

În varianta de proiect a HG nr. 925/2016, elaborată de fosta conducere a Ministerului Energiei și pusă în dezbatere publică în iulie anul trecut, nu apare ceea ce actualul Executiv semnalează ca eroare, respectiv abrogarea alineatului 2 al articolului 8 din HG nr. 1215/2009, cel care stipulează că producătorii de energie electrică și termică în cogenerare beneficiază de schema de sprijin pentru o perioadă de maximum 11 ani consecutivi, dar fără a depăși anul 2023.

În schimb, varianta publicată în Monitorul Oficial a HG nr. 925/2016 prevede că "La articolul 8, alineatul (2) se abrogă". 

Contactat de Profit.ro, fostul ministru al Energiei Victor Grigorescu a admis greșeala și a precizat că a fost vorba strict despre o eroare materială și nu despre o intenție, adăugând că ar fi putut fi corectată de actualul Guvern printr-o simplă erată în Monitorul Oficial, nefiind nevoie de un nou act normativ în acest scop.  .

Statul și-a înlocuit toți reprezentanții în CA al Telekom România CITEȘTE ȘI Statul și-a înlocuit toți reprezentanții în CA al Telekom România

Decizia Comisiei Europene din noiembrie 2016 prevede că "ajutorul poate fi acordat în cursul perioadei 2010-2023, fără a se depăși unsprezece ani consecutivi de sprijin pentru fiecare beneficiar și nu poate fi extins dincolo de sfârșitul perioadei de amortizare a unității de cogenerare de înaltă eficiență a energiei termice și a energiei electrice care beneficiază de sprijin".

Schema de sprijin, aplicată din 2010, prevede că producătorii de energie electrică și termică în cogenerare primesc lunar, pentru fiecare unitate de energie electrică, exprimată în MWh, produsă în cogenerare de înaltă eficiență, livrată în rețelele electrice ale Sistemului Electroenergetic Național și vândută pe piața concurențială de energie electrică și/sau prin contracte reglementate, o sumă de bani denumită bonus. Valoarea bonusului este stabilită de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).

Bugetul schemei este de peste 17 miliarde lei pentru perioada 2010-2023. Ajutoarele care duc la supracompensarea activității producătorilor se returnează administratorului schemei de sprijin, Transelectrica.

www.taxa-pod-fetesti.ro, prima platformă online de plată a tarifului de trecere pentru podul de la Fetești – Cernavodă CITEȘTE ȘI www.taxa-pod-fetesti.ro, prima platformă online de plată a tarifului de trecere pentru podul de la Fetești – Cernavodă

Fondurile necesare acordării bonusului sunt asigurate prin colectarea lunară a contribuției pentru cogenerare de la toți consumatorii de energie electrică din România, cu excepția furnizorilor care exportă energie electrică pentru cantitățile de energie electrică exportate. Contribuția se regăsește pe facturile lunare ale consumatorilor. Valoarea tarifară a contribuției pentru cogenerare este stabilită anual de către ANRE și poate fi revizuită semestrial.

Acest ajutor de stat a menținut în viață multe dintre CET-urile care livrează energie termică în sistemele de încălzire centralizată din localitățile care încă dispun de așa ceva. De altfel, CET-urile au fost acuzate că practică așa-numita "subvenție încrucișată". Este vorba de alocarea costurilor comune ale cogenerării pe cele două rezultante ale acesteia, energia electrică și energia termică. Suspiciunea este că sunt "umflate" costurile energiei termice, care este livrată la preț fix reglementat de ANRE cu obligativitatea acoperirii tuturor costurilor, pentru a se reduce prețul de cost al energiei electrice, astfel încât aceasta să aibă un preț de vânzare mai atractiv pe piețele concurențiale administrate de bursa OPCOM.

Cea mai notorie polemică pe această temă este cea dintre RADET București și ELCEN, ambele aflate în prezent în insolvență. RADET a acuzat ELCEN și ANRE de mai multe ori de subvenționare încrucișată a producției de energie electrică prin prețul energiei termice, atât producătorul de agent termic, cât și instituția de reglementare respingând de fiecare dată acuzațiile.

În cele din urmă, în ianuarie anul trecut, RADET și Primăria Municipiului București au dat în judecată Guvernul în contencios administrativ, cerând suspendarea Hotărârii din 2009 privind stabilirea criteriilor și condițiilor de implementare a schemei de sprijin pentru CET-urile care produc energie termică și electrică în cogenerare. Procesul este în continuare pe rol.

viewscnt
Afla mai multe despre
cogenerare
bonus cogenerre
contributie cogenerare
taxa cogenerare
cet-uri
radet
elcen
caldura
apa calda
energie termica