Administrația Trump acuză Rusia de o operațiune în curs de pătrundere în rețeaua energetică americană

Administrația Trump acuză Rusia de o operațiune în curs de pătrundere în rețeaua energetică americană
scris 15 mar 2018

Administrația Trump a acuzat Rusia joi de o operațiune concertată - în curs - de pătrundere și de spionare a rețelei energetice americane și altor infrstracturi iar separat a impus sancțiuni unor oficialiruși în legătură cu amestecul high-tech în alegerile americane din 2016, relatează The Associated Press.

Reprezentanți în domeniul securității americane au declarat că poliția federală (FBI), Departamentul Securității Interne și agenții americane în domeniul informațiilor au stabilit că servicii ruse informații și alții se află în spatele acestor atacuri în sectorul energetic, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Potrivit acestor oficiali, rușii au ales în mod deliberat ținte din industria energetică americană, au obținut acces în sisteme informatice și apoi au efectuat o ”recunoaștere în rețea” a sistemelor de control industrial care gestionează întreprinderi americane și rețeaua electrică.

Guvernul american a ajutat afaceri în domeniul energetic să scoată afară din toate sistemele despre care se știe că au fost penetrate, potrivit oficialilor citați.

Acești oficiali, care au oferit presei, sub acoperirea anonimatului, informații sensibile în domeniul securității naționale, au lăsat deschisă posibilitatea descoperirii altor breșe și au declarat că Guvernul federal alertează industria energetică cu privire la această amenințare și pregătirii.

BNR confirmă că a respins preluarea Băncii Românești de către OTP Bank CITEȘTE ȘI BNR confirmă că a respins preluarea Băncii Românești de către OTP Bank

Aceste acuzații și sancțiunile anunțate separat sunt unele dintre cele mai puternice acțiune de până în prezent ale administrației Trump vizând să pedepsească Rusia din cauza unor atacuri cibernetice și altor eforturi de a semăna discordie în democrația ameriană.

Tot joi, Statele Unite s-au alăturat Marii Britanii, Franței și Germaniei și au acuzat Moscova, într-un comunicat comun, de otrăvirea unui fost spion rus care trăia în Anglia.

Lista rușilor sancționați până în prezent include de-acum numele celor 13 persoane inculpate luna trecută în ancheta procurorului special Robert Mueller cu privire la amestecul rus.

Sancțiunile au la bază, pentru prima oară, noile puteri acordate de Congres anul trecut în vederea pedepsirii Rusiei din cauza amestecului în alegeri cu scopul de a-l ajuta pe republicanul Donald Trump să o înfrângă pe democrata Hillary Clinton.

”Aceste sancțiuni țintite fac parte dintr-un efort mai larg împotriva unor atacuri nefaste în curs provenind din Rusia”, a declarat secretarul Trezoreriei Steven Mnuchin.

Mnuchin a amenințat că ceilalți vor fi pedepsiți în viitor, în baza noii legi a sancționării, ”pentru ca oficialii guvernamentali ruși și oligarhii să dea socoteală pentru activitățile lor destabilizatoare”.

În total sunt vizați 19 ruși. Sunt sancționate, de asemenea, cinci companii ruse, inclusiv Internet Research Agency (IRA), acuză că a orchestrat o campanie online de dezinformare în masă cu scopul de a influența rezultatul alegerilor prezidențiale.

Departamentul Trezoreriei a anunțat aceste sancțiuni în toiul unor critici dure la adresa lui Trump și administrației sale, acuzați că nu au folosit autoritatea cu care i-a dotat Congresul pentru a pedepsi Rusia din cauza amestecului în alegeri. Trump este sceptic cu privire la acuzații.

Sunt vizați oficiali care lucrează în cadrul serviciilor militare de informații ruse GRU. Sancțiunile impuse joi blochează activele pe care le-ar deține în Statele Unite rușii și entitățile vizate și interzic americanilor să facă afaceri cu ei.

Departamentul Trezoreriei acuză GRU și armata rusă că s-au amestecat în alegerile americane din 2016 și de faptul că sunt ”direct responsabile” de atacul NotPetya, care a afectat întreprinderi în întreaga Europă în iunie 2017.

”Administrația înfruntă și contracarează activități cibernetice ruse maligne, inclusiv încercarea lor de a se amesteca în alegerile din Statele Unite, atacuri cibernetice distructive și pătrunderi vizând infrastructura critică”, a declarat Mnuchin.

Între persoanele vizate se află Evgheni Prigojin, cunoscut drept ”bucătarul-șef” al președintelui Vladimir Putin, care a condus Internet Research Agency (IRA), cu sediul la Sankt Petersburg, și 12 angajați ai IRA. Ei au fost inculpați luna trecută în ancheta lui Mueller.

IRA a ”spart, alterat sau a provocat deturnări de informații cu scopul de a se amesteca sau submina procese electorale sau instituții”, mai ales alegerile prezidențiale din 2016, subliniază departamentul.

”IRA a creat și gestionat un număr vast de profiluri online false care s-au prezentat ca fiind persoane americane legitime, cu scopul de include organizații de bază, grupuri de interes și un partid politic de stat pe rețele de socializare”, se arată în comunicatul departamentului. ”Prin aceste activități, IRA a postat mii de anunțuri plătite (ads), care au ajuns la milioane de persoane online”.

Sancțiunile vizează de asemenea Serviciul federal rus de securitate (FSB) și șase angajați ai acestuia, acuzați de atacuri cibernetice mai largi, inclusiv atacuri vizând jurnaliști ruși, reprezentanți ai opoziției ruse, politicieni străini și oficiali americani - membri ai corpului diplomatic american, militari și personal de la Casa Albă.

viewscnt
Afla mai multe despre
trump
sua
retea energetica