ACORD UE la Luxemburg privind reforma pieței electricității, după multe luni de negocieri și poziții divergente.

ACORD UE la Luxemburg privind reforma pieței electricității, după multe luni de negocieri și poziții divergente.
scris 18 oct 2023

Miniștrii Energiei ai celor 27 de state membre ale Uniunii Europene (UE) au ajuns la un acord asupra reformei pieței electricității, la Luxemburg, după mai multe luni de negocieri și poziții divergente.

Profit.ro organizează, pe 19 octombrie, cu cei mai mari jucători în domeniu, Profit Energy.forum Ediția a VII- a - A doua iarnă de război în energie. Evenimentul, care va fi transmis în direct și la PROFIT NEWS TV, este organizat cu sprijinul Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE), Electrica Furnizare, Tinmar Energy, Black Sea Oil & Gas, Delgaz Grid, Artenie, Secrieru & Partners (AS Partners), Romgaz, OMV Petrom, Premier Energy, Nova Power and Gas, Transgaz, Federația Patronală de Petrol și Gaze (FPPG), REI Grup, Hidroelectrica, Nuclearelectrica

Detalii aici

”Am ajuns la un acord care corespunde mandatului pe care mi l-a dat președintele Republicii (Emmanuel Macron). Este un răspuns puternic dat Inflation Reduction Act american, care va permite protejarea pieței europene de volatilitatea prețului energiilor fosile”, a anunțat ministrul francez al Tranziției Energetice Agnès Pannier-Runacher.

Urmărește-ne și pe Google News
TABEL Revin scumpirile. OMV Petrom a majorat prețul motorinei, care a ajuns cu 70 de bani/l mai mare decât cel al benzinei CITEȘTE ȘI TABEL Revin scumpirile. OMV Petrom a majorat prețul motorinei, care a ajuns cu 70 de bani/l mai mare decât cel al benzinei
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Ea salută o victorie politică, inclusiv a Franței - care apăra energia nucleară în Uniunea Europeană (UE), care se dotează astfel cu un instrument pentru a răspunde Inflation Reduction Act al lui Joe Biden, scrie News.ro.

Acest acord îi îndeamnă pe consumatori să aleagă o energie fără carbon, iar pe producători să investească în noi capacități cu carbon redus prin implementarea unor contracte pe termen lung, care să apere de volatilitatea prețutilor pe piață.

Franța a marcat un punct decisiv, în contextul în care la deschiderea lucrărilor Consiliului, marți, activele existente, adică parcul nuclear francez de 56 de reactoare nu erau acoperite text, iar versiunea finală le-a inclus.

Astfel urmează să se poată încheia contracte de diferență (CFD) cu privire la producția de electricitate a parcului nuclear francez. Aceste contracte se aplică și marilor instalații eoliene, fotovoltaice sau barajelor hidraulice.

Acest acord vizează să permită statelor membre UE să-și atingă obiectivele în privința reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră.

”Prima victorie este politică. Ea oferă un cadru competitiv de piață investitorilor industriali, arată că știm să ajungem la acorduri cu Germania și demonstrează puterea Alianței Europeane Nucleare”, apreciază ministrul francez.

Reguli consensuale în vederea protejării consumatorilor au fost implementate pentru a evita ca facturile să crească de trei sau patru ori.

În Franța, consumatorii vor putea beneficia de prețuri corelate realității costurilor de producție și electricității.

Creșterea vânzărilor Dacia a încetinit, în trimestrul al treilea CITEȘTE ȘI Creșterea vânzărilor Dacia a încetinit, în trimestrul al treilea

Palatul Élysée salută ”o victorie franceză frumoasă, care nu mai expune consumatorii francezi prețului gazelor natirale”.

În prezent, prețurile electricității sunt legate de cele ale gazelor naturale.

”Este veste bună pentru factura francezilor, pentru că acest lucru va permite limitarea exploziei prețurilor atunci când prețul gazelor naturale atinge vârfuri pe plan internațional”, a declarat miercuri, la postul Franceinfo, Agnès Pannier-Runacher.

Acest acord va conduce la o scădere medie a prețurilor electricității”, dă ea asigurări.

Acordul urmează să permită o ”consolidare a pieței europene a electricității și securizarea solidarității între țările europene în domeniul furnizării de electricitate”, declară ea.

X/Twitter a început să impună un abonament pentru utilizarea platformei CITEȘTE ȘI X/Twitter a început să impună un abonament pentru utilizarea platformei

Acordul la care au ajuns miniștii Energiei ai Celor 27 urmează să freacă prin ”furcile caudine” ale Parlamentului European (PE), un lucru care poate dura câteva săptămâni sau luni.

Însă ”în implementarea sa, este un acord pentru anii următori”, a declarat la Franceinfo Agnès Pannier-Runacher.

”În prezent, facturile întreprinderilor sunt în 2024 sau adesea în 2025”, a declarat ea, adăugând că, astfel, impactul acestui acord urmează să fie resimțit în anii 2026 și următorii”.

viewscnt
Afla mai multe despre
luxemburg
ue
energie