Ministerul Energiei a cerut două controale la Electrica Furnizare, după ce a primit numeroase sesizări cu privire la achizițiile de certificate verzi ale acestei companii.
"Noi am primit o sesizare, în care se spunea că la Electrica Furnizare a avut loc o tranzacție. Noi am luat act de această sesizare. La sfârșitul lunii trecute am solicitat realizarea unui raport comprehensiv în ceea ce privește toate elementele sesizate cu privire la activitatea filialei Electrica Furnizare. Acum, după ce lucrurile au luat o altă turnură, am constatat că nu doar un audit intern este necesar, trebuie să existe și un control de afară. Deci pe acest subiect, pe două planuri, le-am dat termen sfârșitul săptămânii ca să avem totul pe masă, ca să putem fi transparenți. Până atunci, n-aș vrea să spun că este ceva în neregulă sau că este totul în regulă. Când vom avea aceste două rapoarte de audit, dacă ceva va fi în neregulă, vom avea toleranță zero. Dacă e să fie, vor cădea foarte multe capete. Nu vreau să mă pronunț până atunci, pentru că nu este corect. Nu vreau să se spună că ministerul intervine asupra Electrica sau că Electrica intervine asupra Electrica Furnizare. Haideți să o facem profesionist. Aștept aceste două rapoarte vineri, ca să putem să fim transparenți și față de presă și față de consumatori, până la urmă", a spus oficialul ministerial, care este totodată președintele Consiliului de Administrație al Electrica SA, compania-mamă a Electrica Furnizare, citat de Agerpres.
Ministerul Energiei este cel mai mare acționar al Electrica SA, cu peste 48% din acțiuni.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Declarația a venit după ce Hotnews a relatat că Electrica Furnizare a efectuat, în lunile aprilie — mai 2016, mai multe tranzacții, cumpărând 1,6 milioane de certificate verzi de aproape 60 de milioane de euro de la firme producătoare de energie din surse regenerabile aparținând grupului portughez EDP Renewables.
A fost arătat astfel că este inexplicabil cum au fost încheiate contracte pe o perioadă atât de lungă, în condițiile în care Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) anunță reducerea cotei obligatorii de certificate verzi pentru 2017: de la 12,15%, cât este pentru 2016, la 8,3%.
Curtea de Conturi: De vină este legislația
"Practic, este redusă cota obligatorie de energie electrică produsă din surse regenerabile care beneficiază de sistemul de promovare prin certificate verzi. De asemenea, piața se confruntă cu un mare excedent de certificate verzi, motiv pentru care se și merge pe prețul minim în tranzacții: 132,4 lei/certificat. Sunt milioane de certificate verzi nevândute, fapt care nemulțumește profund producătorii din zona energiei regenerabile. În prezent, ar fi un excedent de 6 milioane de certificate verzi. În cazul în care prețul certificatelor va scădea în următorii ani, iar contractele cu firmele EDP Renewables nu vor fi modificate prin acte adiționale, Electrica Furnizare va ieși mult în pierdere, ceea ce ar face ca aceste tranzacții să fie trecute la categoria <afaceri păgubitoare>", scrie sursa citată.
Însă, într-un raport al Curții de Conturi privind piața de energie publicat în aprilie și care acoperă perioada 2010-2014, se arată că sistemul ca atare de tranzacționare a certificatelor verzi, așa cum este el reglementat de legislația în vigoare, prezintă disfuncționalități și permite obținerea de profituri nejustificate, în detrimentul consumatorilor, care suportă pe facturi costurile acestor subvenții acordate producătorilor de energie regenerabilă.
CITEȘTE ȘI Transgaz și Ukrtransgaz din Ucraina au semnat un acord care sparge monopolul Gazprom pe tranzitul de gaze prin România"S-a constatat faptul că legislația aplicabilă în ceea ce privește tranzacționarea certificatelor verzi (CV) a permis comercializarea CV de către operatori economici care fie nu aveau obligație de achiziție, fie aveau stabilită o cotă redusă comparativ cu numărul de certificate pe care le-au tranzacționat, situații care au condus la obținerea de profituri însemnate de către unii operatori economici, în calitate de cumpărători de certificate verzi", susține Curtea de Conturi.
Potrivit sursei citate, până în 2011, un certificat verde putea face obiectul unei singure tranzacții, fiind permisă vânzarea de certificate verzi de către furnizorii de energie electrică care dețin într-un an mai multe certificate decât cota obligatorie, către alți furnizori, prin contracte bilaterale, la prețul la care acestea au fost inițial achiziționate, prin această metodă fiind eliminată practic posibilitatea de se obține venituri suplimentare din tranzacționarea acestor certificate.
"Ulterior însă, începând cu data de 04.11.2011, ANRE a reglementat posibilitatea ca un certificat verde să facă obiectul mai multor tranzacții succesive (...). OPCOM SA, în calitate de operator al pieței de certificate verzi, a sesizat acest aspect și a propus ANRE modificarea Regulamentului de organizare și funcționare a pieței de certificate verzi. ANRE nu a reacționat la sesizările OPCOM SA, rămânând în vigoare reglementarea potrivit căreia un CV poate face obiectul mai multor tranzacții succesive (...).În fapt, prin modul cum a fost reglementată tranzacționarea certificatelor verzi, s-a permis tranzacționarea între furnizorii de energie electrică pe piața centralizată și, în mai mare măsură, pe piața contractelor bilaterale, situații care au permis obținerea de profit de către unii furnizori, deși obiectivul schemei de sprijin îl reprezenta sprijinirea producătorilor de energie din surse regenerabile și nicidecum a furnizorilor de energie electrică", se afirmă în raportul Curții de Conturi.
Curtea de Conturi: Tranzacții prin care se umflă facturile consumatorilor
Astfel, instituția a constatat că au existat tranzacții de CV efectuate de operatori fără obligație de achiziție, precum și tranzacții operate de furnizori de energie peste cota obligatorie de achiziție stabilită, situații constatate în cazul a 4 operatori economici care, prin aceste tranzacții, au obținut venituri suplimentare estimate la suma de 1,974 milioane lei.
CITEȘTE ȘI Anul trecut au fost descoperite cele mai puține zăcăminte de petrol începând cu 1952"Trebuie menționat faptul că veniturile obținute de acești operatorii economici (transpuse în costuri) sunt suportate de consumatorii finali de energie electrică(inclusiv populația). Prin urmare, contrar scopului schemei de promovare aprobată de Comisia Europenă, de a oferi sprijin producătorilor de energie din surse regenerabile, în România, prin voința și inconsecvența legiuitorului, de aceasta au beneficiat și unii operatori economici (furnizori de energie) care nu se încadrau în categoria beneficiarilor sistemului de promovare aprobat de Comisia Europeană", conchide Curtea de Conturi.
Mai mult, Curtea a constatat situații în care unii furnizori au achiziționat în anul 2013 certificate verzi, pe bază de contracte bilaterale negociate, de la producători unde erau acționari, la prețuri cuprinse între 262-264 lei/CV, prețuri mult mai mari față de cele înregistrate pe piața centralizată administrată de OPCOM SA, unde au fost achiziționate certificate verzi la prețul mediu de 186,48 lei/CV (între 160 lei/CV și 190 lei/CV).
"În ceea ce privește tranzacțiile desfășurate pe piața centralizată, s-a constatat faptul că, deși începând cu luna martie 2014, prețul de tranzacționare a certificatelor verzi a fost în majoritatea cazurilor de 130,69 lei/CV, au existat tranzacții încheiate de producătorii de energie regenerabilă cu furnizorii de energie, la prețuri cel puțin duble, respectiv la prețul de 266,22 lei/CV (prețul maxim de tranzacționare stabilit prin Ordinul președintelui ANRE nr. 14/2014), situație constatată în cazul unui producător de energie din surse regenerabile care a tranzacționat lunar, în perioada aprilie – octombrie 2014, către un alt operator economic, un număr de 3.151 certificate verzi la prețul unitar de 266,22 lei/CV, în condițiile în care, prețul mediu de tranzacționare a fost în această perioada de 130,69 lei/CV", se spune în document.
Astfel, Curtea de Conturi a constatat efectuarea de tranzacții de energie electrică, respectiv certificate verzi, între aceiași operatori economici, respectiv vânzarea de către producătorii de energie regenerabilă către furnizori a energiei la preț scăzut față de prețul de pe bursă și achiziția de către acești furnizori de la aceiași producători a certificatelor verzi la un preț ridicat față de prețul de tranzacționare din perioada respectivă practicat pe bursă. Efectul acestor tranzacții, potrivit instituției, constă în majorarea valorii certificatelor verzi introduse în facturile consumatorilor finali, având în vedere faptul că, anual, furnizorii de energie introduc integral valoarea certificatelor verzi achiziționate în facturile consumatorilor finali.
Curtea de Conturi: Suspiciuni de înțelegeri netransparente
"Practicarea acestui mod de tranzacționare conduce la avantajarea operatorilor economici integrați, care au acționari comuni, creându-se astfel premisele formării unor înțelegeri în cadrul grupului referitor la tranzacționarea certificatelor verzi, în defavoarea operatorilor economici neintegrați, care sunt obligați să vândă certificatele verzi la un preț cât mai redus, pentru a le putea vinde în perioada de valabilitate (redusă din 2013 la 12 luni) și pentru a face față concurenței și abundenței de certificate verzi din piață", atrage atenția Curtea.
CITEȘTE ȘI Interesul național bate dreptul de proprietate: conducta de gaze BRUA va fi construită fără acordul deținătorilor de terenuriCurtea a mai constatat că, în ultima parte a anului 2014, în condițiile în care cererea de certificate verzi, dar și de energie, era foarte scăzută, tranzacțiile încheindu-se la prețul minim de 130,69 lei/CV, au fost înregistrate tranzacții cu certificate verzi și cu energie electrică între aceiași operatori economici, respectiv furnizorii de energie achiziționau de la producătorii de energie atât certificatele verzi, cât și energia electrică la un preț minim (în unele cazuri energia electrică fiind comercializată la prețul de 40lei/MWh), "existând suspiciunea unor înțelegeri netransparente între acești operatori".
În ceea ce privește modul de facturare a contravalorii certificatelor verzi la consumatorii finali, Curtea de Conturi a constatat faptul că nu a fost urmărită și cuantificată valoarea certificatelor verzi incluse în facturile de energie electrică suportate de consumatorii finali, monitorizarea schemei de promovare limitându-se doar la cuantificarea sumelor de care au beneficiat producătorii de energie regenerabilă în urma vânzării certificatelor verzi primite, fără a se cuantifica și efortul financiar suportat de consumatorii de energiei electrică, în condițiile în care această schemă este susținută integral de aceștia.
"În vederea cuantificării contravalorii certificatelor verzi facturate consumatorilor de energie electrică, Curtea de Conturi a solicitat sprijin din partea Consiliului Concurenței, autoritate ce are competențe în monitorizarea ajutoarelor de stat. Informațiile furnizate de Consiliul Concurenței nu au fost concludente, în sensul că au fost incomplete, fapt ce face imposibilă efectuarea unei analize în ceea ce privește contravaloarea certificatelor verzi suportate de consumatori, față de sumele de care au beneficiat producătorii de energie regenerabilă. Întrucât nu a fost urmărit nivelul veniturilor înregistrate de producătorii de energie regenerabilă în raport cu nivelul certificatelor verzi incluse în facturile consumatorilor finali, nu se poate cuantifica și stabili dacă efortul financiar suportat de consumatori a fost utilizat strict în scopul schemei de sprijin, respectiv dacă fondurile colectate au ajuns în întregime la producătorii de energie regenerabilă. Astfel, există posibilitatea ca o parte din aceste venituri să fi ajuns la operatorii economici care au tranzacționat astfel de certificate verzi în scopul obținerii de profituri și nu pentru a-și îndeplini cotele obligatorii de achiziție", spune Curtea de Conturi.
Instituția arată că, din cauza neurmăririi modului în care furnizorii de energie electrică transferă către consumatorii finali costul certificatelor verzi achiziționate și, implicit, prin efectuarea unei monitorizări ineficiente, s-a constatat faptul că, în anul 2012, în facturile de energie electrică ale consumatorilor finali a fost dublată valoarea certificatelor verzi suportate de consumatori, atât prin includerea acestora în tariful reglementat de furnizare, cât și prin facturarea separată a acestora, în mod distinct pe factura de energie.
Curtea de Conturi: Sunt dezavantajați producătorii de energie convențională
"Efectul dublei facturări a contravalorii certificatelor verzi către consumatorii finali de energie a generat realizarea de venituri necuvenite de către furnizorii de ultimă instanță, în valoare totală de 125,233 milioane lei (SC Enel Energie Banat SA – 10,329 milioane lei, SC Enel Energie Dobrogea SA – 9,256 milioane lei, SC CEZ Vânzare SA – 16,505 milioane lei, SC E.ON Energie Romania SA – 19,023 milioane lei, SC Electrica Furnizare SA – 49,008 milioane lei, SC Enel Energie Muntenia SA – 21,111 milioane lei). ANRE a dispus recuperarea în două tranșe (până la sfârșitul anului 2014) a acestor venituri încasate în mod nejustificat de furnizori, prin efectuarea de corecții la momentul stabilirii tarifelor de furnizare, prin Ordinele președintelui ANRE nr. 40/2013 și nr. 41/2013", se arată în raport.
CITEȘTE ȘI Comisia Europeană a selectat 9 proiecte din energie pentru finanțare. Niciunul din RomâniaÎn același document se menționează că, prin Decizia CE nr. 4938/2011 privind ajutorul de stat SA 33134 (2011/N), s-a prevăzut faptul că producătorii de energie electrică din surse regenerabile vând energia electrică produsă pe piața de energie electrică la prețul pieței pentru energia electrică convențională.
"În acest context, în legislația națională nu a fost transpusă prevederea din Decizia Comisiei Europene nr. 4938/2011 privind ajutorul de stat SA 33134 (2011/N), referitoare la obligativitatea producătorilor de energie din surse regenerabile de a vinde energia electrică la prețul pieței pentru energia electrică produsă din surse convenționale. Din analiza tranzacțiilor cu energie electrică efectuate de producătorii de energie regenerabilă se constată faptul că prețul mediu de vânzare al energiei electrice din surse regenerabile practicat de producători a fost inferior prețului energiei electrice produse din surse convenționale tranzacționate în piață", este o altă constatare a Curții de Conturi.
Astfel, în decembrie 2014, în timp ce producătorii de energie din surse convenționale și-au vândut producția la prețuri cuprinse între 170 și 211 lei/MWh, cei de energie regenerabilă au încheiat tranzacții la cotații între 40 și 90 lei/MWh.
"Prin modul în care sunt efectuate tranzacțiile cu energie electrică din surse regenerabile, respectiv la prețuri net inferioare față de prețul energiei electrice produse din surse convenționale, tranzacțiile au fost efectuate în dezavantajul producătorilor de energie convențională, fapt ce poate conduce la ineficiența activității acestor producători (în mare parte având capital majoritar de stat)", mai notează Curtea de Conturi.