A fost cerută insolvența AIK Energy. De ce i s-au retras licențele de furnizare de curent electric

A fost cerută insolvența AIK Energy. De ce i s-au retras licențele de furnizare de curent electric
scris 21 mar 2023

Un creditor al AIK Energy Ltd, parte a grupului omonim care la un moment dat ajunsese o adevărată vedetă a pieței românești de gaze naturale și energie electrică, a cerut în instanță intrarea în insolvență a companiei, relevă date analizate de Profit.ro.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Profit News TV îi va aduce împreună, în Maratonul Economia Verde, programat pentru 28 martie,  pe cei mai importanți jucători din industriile care au făcut pași importanți în trecerea la economia verde și care au adoptat sustenabilitatea ca strategie majoră a companiei pe care o reprezintă.

Vor participa atât miniștrii Economiei și Mediului, cât și oficiali din Ministerul Energiei și marii jucători din domeniu.

Maratonul va fi organizat cu sprijinul Environ, Tinmar Energy, Transgaz, ING, ACUE, Bursa de Valori București, Romgaz, Electrica Furnizare.

Cererea de inițiere a procedurii a fost formulată de un alt furnizor de energie, aflat la rândul său în insolvență din 2021, respectiv societatea QMB Energ SRL din Timișoara. Aceasta este controlată de Cristian Bere și Corina Milea și a avut un rulaj de peste 170 milioane lei în anul respectiv. Debitorul este ″AIK Energy Ltd prin AIK Energy Ltd Sucursala București″, potrivit sursei citate.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO CONFIRMARE OFICIALĂ UBS cumpără Credit Suisse. În urma fuziunii, acționarii băncii în dificultate vor primi doar 1 acțiune nouă pentru 22 de acțiuni deținute în prezent CITEȘTE ȘI VIDEO CONFIRMARE OFICIALĂ UBS cumpără Credit Suisse. În urma fuziunii, acționarii băncii în dificultate vor primi doar 1 acțiune nouă pentru 22 de acțiuni deținute în prezent

QMB Energ obținuse anterior decizii judecătorești de emitere de ordonanță de plată (definitivă) și de executare silită a AIK Energy Ltd pentru o datorie cifrată la 3,9 milioane lei, reprezentând ″contravaloare servicii furnizare energie electrică și penalități de întârziere″.

Solicitarea QMB Energ a fost înregistrată joia trecută, exact în ziua în care, cum a anunțat Profit.ro, grupul AIK Energy, cel mai mare importator de gaze naturale din România în urmă cu 4-5 ani, cu o cotă de peste 50%, și care în 2021 avea cele mai atractive oferte la energie electrică pentru consumatorii casnici, a rămas fără licențe de furnizare în domeniul electricității, pentru fiecare dintre cele 2 firme prin intermediul cărora acționa prioritar pe piața internă, AIK Energy Ltd și AIK Energy România SRL (fosta Valahia Gaz SRL).

Talibanii ordonă demnitarilor să își concedieze fiii angajați în instituțille guvernamentale din Afganistan CITEȘTE ȘI Talibanii ordonă demnitarilor să își concedieze fiii angajați în instituțille guvernamentale din Afganistan

Motivul retragerii licențelor a fost că cele două companii nu și-ar mai fi plătit de peste un an taxele datorate Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).

Este vorba de contribuția bănească anuală datorată Autorității, potrivit legislației în vigoare, de titularii de licență de furnizare a energiei electrice, în cotă de 0,1% din cifra de afaceri realizată din activitatea licențiată în anul anterior plății. Potrivit documentelor ANRE, la data retragerii licențelor, AIK Energy Ltd ar fi avut restanțe de aproape 245.000 lei la plata contribuției bănești, iar AIK Energy România SRL – de aproape 84.000 lei.

Huawei a înlocuit peste 13.000 de piese din produsele sale în urma sancțiunilor comerciale impuse de SUA CITEȘTE ȘI Huawei a înlocuit peste 13.000 de piese din produsele sale în urma sancțiunilor comerciale impuse de SUA

Reglementările ANRE prevăd că ″În cazul în care titularul licenței nu plătește sumele datorate autorității competente (…) în termen de un an de la data emiterii facturii, autoritatea competentă poate retrage licența fără preaviz sau notificare prealabilă″.

La începutul anului 2021, producătorii de electricitate Hidroelectrica și Complexul Energetic Oltenia au trimis operatorului pieței de energie electrică, OPCOM, anunțuri de denunțare a mai multor contracte de vânzare de curent electric către AIK Energy Ltd, cu livrare în 2022.

OPCOM, a suspendat în mai multe rânduri, începând cu luna noiembrie 2020, cele 2 companii prin care AIK Energy funcționează în România, majoritatea suspendărilor fiind argumentate prin neplată. Ultima revocare de către OPCOM a fost de pe piața PCCB-NC, pe 1 februarie 2023.

Banca centrală a Chinei: Prăbușirea Silicon Valley Bank arată impactul majorării rapide a dobânzilor CITEȘTE ȘI Banca centrală a Chinei: Prăbușirea Silicon Valley Bank arată impactul majorării rapide a dobânzilor

AIK Energy a ieșit de pe piața românească a gazelor naturale din luna noiembrie 2020, operatorul sistemului național de transport Transgaz reziliind contractele de echilibrare și de acces la punctele virtuale de tranzacționare (PVT) încheiate cu societățile din cadrul grupului și solicitând, totodată, ANRE desemnarea unui furnizor de ultimă instanță (FUI) care să preia toți clienții finali ai companiilor.

Potrivit documentelor din procesele intentate pe această temă de Transgaz, aflate pe rol, operatorul de stat consideră că societățile AIK îi datorează în total aproape 30 milioane lei, din care 28,3 milioane lei debit principal, reprezentând servicii neplătite de transport și echilibrare a gazelor.  

Judecător important al UE: Val de litigii din partea giganților tehnologiei împotriva noii legi europene privind sectorul digital CITEȘTE ȘI Judecător important al UE: Val de litigii din partea giganților tehnologiei împotriva noii legi europene privind sectorul digital

În iunie 2021, grupul AIK a înființat o nouă firmă în România, AIK Green One SRL (în prezent Cynergy Renewable One SRL), care, în august același an, a obținut licență de furnizor de gaze naturale de la ANRE. Transgaz a contestat în justiție acordarea licenței, însă judecătorii au apreciat în primă instanță că respectiva contestație a fost introdusă tardiv, transportatorul având posibilitatea de a face recurs.

″În motivarea acțiunii, (Transgaz – n.r.) a arătat în esență că, în baza raporturilor contractuale, a derulat relații comerciale cu societățile: AIK Energy România SRL, AIK Energy Hungary Kft, AIK Energy Ltd. Societatea reclamantă și-a executat întocmai obligațiile contractuale asumate, partenerii comerciali care fac parte din grupul de firme AIK Energy nu și-au respectat principala obligație ce le revenea în baza contractelor încheiate, respectiv aceea de plată a serviciilor de transport și de echilibrare gaze naturale.

FOTO Pas important pentru un tronson al Autostrăzii Ford, după rezilierea cu italienii. Se speră acum ca noul constructor \ CITEȘTE ȘI FOTO Pas important pentru un tronson al Autostrăzii Ford, după rezilierea cu italienii. Se speră acum ca noul constructor "să fie unul serios"

Potrivit art. 120 alin. 11 din Legea nr. 123/2012, <nu pot fi autorizați solicitanții care au ca acționari deținători ai controlului sau ca administratori persoane care anterior au avut calitatea de acționar deținător al controlului ori administrator în cadrul unor operatori economici titulari de licență care nu și-au achitat obligațiile de plată rezultate din tranzacțiile realizate pe piața de gaze naturale>. (…) Raportat la prevederile legale menționate anterior, societatea AIK Green One SRL, care are drept asociat societatea AIK Energy Ltd (…), nu poate primi licență în domeniul gazelor naturale″, se arată în documentele procesului.

Potrivit celor mai recente date ale Registrului Comerțului din Marea Britanie, grupul AIK Energy este controlat majoritar indirect de către bancherul de investiții olandez rezident în Londra Alain George Francois De Brauwere, cu 70% din acțiuni.

TikTok, investigat în SUA pentru spionarea unor jurnaliști CITEȘTE ȘI TikTok, investigat în SUA pentru spionarea unor jurnaliști

Restul capitalului se află în posesia șefei de dezvoltare globală de business a AIK, Ana-Maria Bunicelu (10%), a omului de afaceri britanic Michael Wynne Parker (10%) și a vehiculului investițional Energy Initiative Trust (10%). De Brauwere și Bunicelu au și calitatea de administratori.

Anterior, până în februarie 2022, grupul fusese deținut de către Natalia Niță, fostă Rybchenko, cetățean al Federației Ruse, domiciliată în Rostov pe Don, dar cu rezidență în România, în București, și fost manager la Lukoil în perioada 2000-2007.

 EXCLUSIV ASF: Prin ieșirea Euroins \ CITEȘTE ȘI EXCLUSIV ASF: Prin ieșirea Euroins "în sfârșit se face curat", nu va fi același efect ca la City. Prețurile de vânzare a polițelor RCA pot crește, vrem să le înghețăm cu măsuri compensatorii în premieră pentru asigurători

Cele două companii energetice AIK din România pentru care există astfel de date publice disponibile, AIK Energy România SRL și AIK Energy International Londra Sucursala București, au înregistrat împreună, în 2020 și 2021, pierderi cumulate de peste 332 milioane lei, la venituri de 1,22 miliarde lei (din care grosul de 1,19 miliarde lei numai în 2020). În 2019, cele două firme ajunseseră la un vârf de venituri, însumând peste 2,6 miliarde lei, cu un profit net cumulat de peste 50 milioane lei.

Din grup mai face parte compania de dezvoltare imobiliară AIK Real Estate, cu pierderi de 675.000 lei în 2021, de la profitul net de 700.000 lei din 2020, la venituri totale de 1,89 milioane lei (3,55 milioane lei în 2020).

viewscnt
Afla mai multe despre
aik energy retragere licențe
aik energy insolvență
aik energy procese