Există peste 10 furnizori concurențiali care prezintă, în perspectiva liberalizării pieței de la 1 iulie, oferte cu până la 15% mai avantajoase decât cele ale duopolului Engie-E.On, arată o analiză a Asociației Energia Inteligentă.
”Chiar dacă există oferte cu până la 14% mai mici decât ofertele marilor furnizori, datorită faptului că majoritatea consumatoriilor casnici sunt confuzi în lipsa cunoștințelor minime privind negocierea și a mesajelor autorităților care justifică practicarea de prețuri incorecte pentru populație a actualilor furnizori, numărul celor care au contractat/accesat aceste oferte este extrem de mic”, susține președintele AEI, Dumitru Chisăliță.
Potrivit studiului AEI, în zona în care furnizor de gaze dominant este Engie există 10 furnizori concurențiali cu prețuri mai reduse decât compania franceză (CEZ are două oferte mai atractive decât a Engie).
CITEȘTE ȘI Liniștea dinaintea furtunii pe bursele de gaze: în primele 10 zile ale lunii au fost vânduți doar 7 GWh. Toată lumea așteaptă ofertele producătorilor, cu preț maximal impus de ANRECel mai ieftin preț total (cu tot cu tarife de transport și distribuție) este oferit în această zonă de Restart Energy One SRL (116,99 lei/MWh, cu 8,18 lei sau 6,4% mai redus față de prețul Engie, de 125,17 lei/MWh).
Ofertele pentru zonele consumatorilor casnici de gaze unde furnizorul de gaze este ENGIE
Un preț cu aproximativ 50 de bani/MWh mai ridicat este oferit și de Energy Gas Provider (117,59 lei/MWh), în pofida faptului că prețul gazului marfă (66 lei/MWh) este inferior celui al Restart Energy One SRL (74,5 lei/MWh). Motivul: tarifele de transport în cazul primei companii, calculate potrivit metodologiei ANRE, sunt superioare atât celor aplicate Restart Energy, cât și celor aplicate Engie.
În zona în care E.On este furnizor dominant, 16 furnizori concurențiali oferă prețuri mai bune consumatorilor casnici.
Cele mai ieftine oferte sunt tot ale Restart Energy One SRL și Energy Gas Provider, de 115,77 lei/MWh, respectiv 116,37 lei/MWh, cu 13,7% respectiv 13,3% sub cele ale E.On.
Ofertele pentru zonele consumatorilor casnici de gaze unde furnizorul de gaze este E.On
De la 1 iulie 2020, piața de gaze naturale pentru consumatorii casnici se liberalizează, iar consumatorii care nu își negociază contractul cu furnizorul actual sau cu unul nou vor primi gaze la prețul stabilit unilateral de la furnizorul său actual.
Profit.ro a remarcat faptul că, în ultimul timp, concurența începe să se simtă timid și pe piața gazelor, iar principalii responsabili sunt marii furnizori de electricitate, care au postat oferte de furnizare a gazelor cu aproape 10 lei/MWh sub cele ale duopolului Engie-E.On, care are o cotă de piață cumulată de peste 90% pe această piață.
Electrica, Enel și CEZ au oferte pentru prețul gazului marfă de 78, respectiv 77 lei/MWh, cu 8-9 lei/MWh sub cele ale Engie și cu aproximativ 20 de lei/MWh sub cele ale E.On.
Luni, ministrul Economiei, Virgil Popescu, a criticat marii furnziori pentru ofertele făcute clienților în perspectiva liberalizării.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Tribunalul arbitral de la Washington ia la "puricat" istoria subvențiilor românești pentru energia regenerabilă"Am văzut reacții ale furnizorilor sau non-reacții ale anumitor furnizori care nu doresc să scadă prețul la gaze, doresc să mențină aceeași ofertă la același preț. Or, după mine nu e un comportament corect în piață; dacă cumperi mai ieftin, e normal să vinzi mai ieftin. De aceea avem Legea concurenței care ne va permite, în cazul în care vedem că acest comportament continuă, să intervenim și pe baza Legii Concurenței să-i obligăm pe acei furnizori, până piața se așază, timp de șase luni de zile, să-și modifice ofertele în așa fel încât să intre și alți competitori pe piață”, a afirmat ministrul Economiei, luni, în Parlament, unde a fost invitat la "Ora Guvernului".
El a menționat că actuala Lege a energiei pune piedici în ceea ce privește extinderea unor operatori din acest domeniu.
"Sunt deja alți competitori pe piață care oferă un preț mai mic, dar ghici? Tot această Lege a energiei electrice nu-i lasă, spre exemplu, pe cei din Oltenia să vândă în Iași, pentru că administrativ au o blocare și trebuie rezolvat și acest lucru, că trebuie să aibă sedii acolo unde doresc să vândă. Or, asta nu e normal. Ne vom asigura că, dacă piața este liberă, să fie liberă și funcțională”, a spus ministrul, citat de News.ro.
Popescu a susținut, totodată, că "nu vor rămâne așa” situațiile în care operatorii din domeniu mențin prețurile sau scad "în bătaie de batjocură” tarifele.
"Am promis prin programul de guvernare că vom scădea prețurile. În urma liberalizării veți vedea că de la 1 iulie va scădea prețul la gaze naturale, indiferent dacă unii furnizori vor scădea acest lucru acum sau o vor face de la 1 iulie sau după 1 iulie, imediat. Faptul că ei oferă aceleași prețuri în facturi sau cu doi lei în bătaie de batjocură, asta nu înseamnă că așa vor rămâne lucrurile”, a declarat Virgil Popescu.