Pe 25 mai, la DataCenter Forum, organizat la Face Convention Center, București peste 350 profesioniști din domeniu - operatori de centre de date atât din sectorul privat cât și cel public, principalii furnizori globali de soluții pentru centre de date prezenți în România, reprezentanți ai organizațiilor de certificare – s-au reunit pentru a dezbate și analiza cele mai noi tendințe și soluții din industria centrelor de date.
Subiectele zilei au fost diverse, ca și cei care au luat cuvântul. Cosmin Georgescu, CEO Cluster Power, Mihai Manole, Managing Partner Tema Energy, Scott Roots, European BD al Uptime Institute, Adrian Victor Vevera, General Manager ICI Romania, Eduard Bodor, Data Center Solution Architect al APC by Schneider, Muharrem Kaya, Product Manager Aksa Power Generation și Accredited Tier Designer dar și multe alte figuri emblematice ale domeniului au vorbit despre cogenerare ca soluție pentru scăderea prețurilor la energie, despre centrele de date ca operatori de servicii esențiale, precum și despre valoarea acestora pentru societatea contemporană, despre sustenabilitatea și sursele de energie verde, pentru a reduce amprenta de carbon, dar și despre Cluster Power, primul Hyperscale Data Center din România. Dacă ați ratat evenimentul, încă îl puteți urmări integral pe Facebook.
România are primul Data Center de mari dimensiuni, Cluster Power, realizat în conformitate cu cele mai exigente standarde internaționale de reziliență, securitate și eficiență energetică, prezentat în cadrul celei de a 4-a ediții DataCenter Forum, care și-a reluat activitatea după o pauză de doi ani.
Există o cerință în creștere pentru centrele de date în Europa de Vest, ca rezultat a creșterii computerizării în cloud, Iot și Big Data. Regatul Unit este printre liderii centrelor de date din Europa, iar valoarea estimată a pieței la nivel european este de $47.6 miliarde. Se preconizează că piața centrelor de date europene va crește anual cu 5.53% în perioada 2022-2027 (Europe Data Center Market, 2022).
„După o pauză de doi ani, DataCenter Forum a ajuns la a patra ediție și suntem mândri că, prin efortul echipei Tema Energy și al partenerilor noștri, am reușit să facem din acest eveniment o tradiție și un reper pentru industria locală a centrelor de date, care devine tot mai importantă pentru economia României și pentru rolul nostru în regiune. Industria Data Center din România înregistrează o creștere constantă în ultimii ani – proiectele au devenit tot mai numeroase și mai complexe, iar dimensiunea pieței s-a dublat și chiar triplat”, ne-a împărtășit Mihai Manole, Managing Partner Tema Energy.
Mihai continuă prin a explica cum provocările economice și social politice au un impact asupra industriei centrelor de date și ce schimbări survin din aceste lucruri: „inflația din ultima perioadă, creșterea prețului la utilități și conflictul din Ucraina sunt câțiva dintre factorii care generează un climat de incertitudine și volatilitate. Dar există și vești bune,
România accelerează procesul de digitalizare, cererea pentru capacități suplimentare de procesare a datelor în centrele de date fiind tot mai mare, atât în mediul privat, cât și în cel public. Totodată, avem acum și primul Data Center hyperscale certificat de Uptime Institute – care ne oferă șansa de a deveni un hub regional pentru dezvoltarea proiectelor de cercetare și inovare digitală în domenii precum HPC, cloud, AI etc. România a intrat, încet dar sigur, pe harta centrelor de date hyperscale și este doar o chestiune de timp până când marii investitori vor fi prezenți în România.“
Concluzii și direcții de viitor în urma DataCenter Forum
Creșterea accelerată a prețului la energie electrică impune operatorilor centrelor de date să își reevalueze măsurile de creștere a eficienței energetice și să monitorizeze cu mai multă atenție consumurile și cheltuielile. Metodele de încercare de reducere a prețurilor abordate până acum, cum ar fi simpla măsurare a parametrilor de consum, nu sunt suficiente și trebuie să servească ca bază pentru identificarea de soluții eficiente și sustenabile. Consumul ridicat de energie se datorează și supradimensionării infrastructurii hardware, supraprovizionării capacității de procesare și creșterea numărului de servere zombie.
Un subiect sensibil care a fost dezbătut a fost criza lanțurilor de aprovizionare, care va continua să afecteze industria Data Center locală.
Centrele de date apelează la retehnologizare și adopția de soluții de nouă generație pentru a îmbunătăți nivelul de disponibilitate, securitate și eficiență energetică. De asemenea, o preocupare sporită este acordată și către realizarea proiectelor verzi de cogenerare și trigenerare a energiei și au inițiative în domeniul reciclării apei utilizate pentru răcire. Cea din urmă rămâne un element cheie în inițiativele de îmbunătățire a eficienței energetice, inclusiv pentru cea adiabatică și cea de tip In-row Cooling, fiind elemente importante în abordarea sustenabilă a reducerii consumului de energie și micșorării amprentei de carbon.
Centrul nou deschis de la Craiova, ClusterPower, poate acționa ca un accelerator în procesul de digitalizare a României, plasând țara într-o poziție receptivă față de marii jucători din industria Data Center la nivel global, de care poate beneficia întreaga industrie IT&C locală. ClusterPower a reprezentat studiul de caz al editiei 2022 al DataCenter Forum, și promite o dezvoltare durabilă, alături de poziționarea României ca un jucător principal în regiunea de SE a Europei în industria centrelor de date.
DataCenter Forum este un eveniment unic dedicat profesioniștilor și tehnologiiilor din domeniul centrelor de date. Organizat de Tema-Energy, DataCenter Forum reunește cei mai relevanți furnizori din domeniu și combină spațiul expozitional cu workshopuri și prezentări de profil. Evenimentul a fost sustinut de parteneri lideri in domeniul tehnologiilor specific centrelor de date: APC by Schneider, Vertiv, Aksa Power Generation, Uptime Institute, Cisco, Dell Technologies, Rittal, Reichle &De-Massari, Bachmann, Pyralis, Riello, Uniline TCS.
Sunt suficiente motive ca să așteptăm cu interes ediția de anul viitor și noutățile care ne vor fi împărtășite.