Coface: Numărul insolvențelor de companii mari a crescut, cu impact social și economic mai important

Coface: Numărul insolvențelor de companii mari a crescut, cu impact social și economic mai important
Ana Maria Petcana
Ana Maria Petcana
scris 11 nov 2015

Scăderea semnificativă (cu 53%) a numărului de insolvențe în primele nouă luni  este relevantă doar din punct de vedere statistic, întrucât au crescut ușor insolvențele în rândul companiilor mari, astfel că numărul  locurilor de muncă pierdute, precum și impactul financiar negativ sunt în urcare, potrivit Coface România.

Astfel, impactul financiar generat în economie, estimat prin valoarea datoriilor care nu sunt acoperite prin active, este de două ori mai mare, iar impactul social, estimat prin numărul locurilor de muncă care ar putea fi pierdute, este în creștere cu 5%, la 63.000.

Urmărește-ne și pe Google News

În intervalul analizat, numărul insolvențelor deschise în rândul companiilor cu cifra de afaceri peste un million euro este de 451 de firme, nivel ușor mai mare, comparativ cu cel înregistrat în anul anterior, de 437.

”Aceste companii au reprezentat creditorul comercial final al propagării creditului comercial între partenerii de afaceri. (…) Astfel, deși anul curent a debutat cu o contracție istorică a insolvențelor înregistrate în primele nouă luni, comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior, companiile insolvente sunt de calibru mai mare și prezintă o situație financiară consolidată mai bună”, au arătat reprezetanții Coface.

Una dintre principalele cauze care au accelerat riscul intrării în insolvență a fost dezechilibrarea graduală a structurii bilanțului.

Potrivit Coface, companiile respective au atras resurse financiare suplimentare (gradul de îndatorare crescând de la 76% în anul 2008 la 127% în anul 2013), orientate cu precădere către investiții pe termen lung. Acestea din urma nu au generat venituri suplimentare sau o creștere a productivității prin îmbunățirea marjei operaționale.

De asemenea, companiile care au intrat în insolvență în primele nouă luni ale anului 2015 au înregistrat o dublare a duratei medii de colectare a creanțelor în perioada 2008 - 2013, aceasta crescând gradual de la 89 de zile în anul 2008 până la 182 de zile în 2013.

Astfel, ciclul de conversie al banilor (calculat prin nivelul cumulat al rotației stocurilor și creanțelor minus durata medie de plată a furnizorilor) a scăzut către zero în anul 2013, ceea ce înseamnă că principala sursă de finanțare a investițiilor pe termen lung a fost reprezentată de creșterea datoriilor pe termen scurt (banii furnizorilor).

Din punctul de vedere al distribuției sectoriale, fabricarea produselor textile, salubritatea, construcțiile, industria alimentară și a băuturilor și fabricarea substanțelor chimice sunt în top cinci sectoare cu cel mai ridicat număr al insolvențelor nou deschise pe parcursul primelor nouă luni ale anului curent, raportat la 1.000 de firme active.

Cele mai mari zece companii intrate în insolvență în primele nouă luni sunt Ambient, Stracco, Succes Nic, Mechel Service, LiebBenzOil, Dafora, Apolodor, Trenkwalder,  Ginoelectronics și Integra.

În primele nouă luni ale anului 2015 s-au deschis 7.389 de proceduri noi de insolvență, în scădere cu aproximativ 53% față de aceeași  perioada a anului anterior, când s-au înregistrat 15.670 de insolvențe.

Aproximativ 98% din contracție se datorează firmelor cu cifra de afaceri sub 100.000 euro care și-au declarat insolvența, precizează Coface.

Firma de consultanță notează că regenerarea economiei private rămâne foarte greoaie, în condițiile în care raportul dintre companiile nou înmatriculate și cele care își întrerup activitatea se menține subunitar.

Deși numărul insolvențelor nou deschise a scăzut,  această contracție a fost compensată de avansul înregistrat pentru alte forme de întrerupere, cea mai mare creștere fiind înregistrată în rândul companiilor radiate, respectiv 38%.

În aceste condiții, în ciuda creșterii numărului de companii nou înmatriculate cu 12% în aceeași perioada analizată, România înregistrează în continuare peste două companii care își întrerup activitatea la fiecare companie nou înregistrată.

“Reducerea numărului de insolvențe se datorează și unui efect de baza semnificativ, prin comparație cu un record istoric înregistrat în anul anterior. Analizând datele publicate de către ONRC, raportul dintre numărul companiilor care și-au întrerupt activitatea relativ la numărul companiilor nou înregistrate (SRL) a crescut de aproape cinci ori în perioada analizată, de la nivelul înregistrat în anul 2008, respectiv 0,48, la aproape 2,32 în 2014”, a declarat Iancu Guda, Services Director - Business Information & Debt Collection, Coface Romania.

El a explicat că dinamica întreruperilor de activitate a fost net superioara înmatriculărilor de companii noi, pe fondul unui spirit antreprenorial foarte scăzut, precum și a unui cadru fiscal care nu prezintă o predictibilitate și sustenabilitate pe termen lung.

Romania înregistrează în continuare o incidență de peste 4 ori mai mare decât media înregistrată pe plan regional, cu 45 de insolvențe la 1.000 de firme active, fiind pe prima poziție din acest punct de vedere.

viewscnt
Afla mai multe despre
coface
insolvenșe
raport
datorii
credite