Volkswagen Group a anunțat primele rezultate preliminare privind performanțele financiare din 2022, datele finale urmând să fie publicate în luna martie. Singurul indicator pe care compania l-a ratat este cel al fluxului de numerar net.
Volkswagen AG a generat un flux net de numerar de aproximativ 5 miliarde de euro în anul fiscal 2022, arată datele preliminare transmise de Rolf Woller, șeful trezoreriei. Cu această sumă, compania nu și-a atins obiectivul stabilit anterior, respectiv un flux de numerar net la nivelul anului precedent, care a fost de 8,6 miliarde de euro.
Motivația acestei ratări este pusă pe seama situației instabile a aprovizionării pe tot parcursul anului 2022 și a perturbărilor din lanțurile logistice, în special la sfârșitul anului.
Una dintre consecințe este cea privind capitalul de lucru și, în special, stocurile de produse finite, materii prime și provizii la sfârșitul anului, care au fost semnificativ mai mari decât estimările șefilor VW Group. Creșterea capitalului de lucru de la sfârșitul anului 2022 se va inversa în mare parte în cursul anului, arată estimările de până acum.
Primele date referitoare la vânzări, care fuseseră estimate în creștere cu 8 – 13% față de 2021, arată că acestea au fost de 279 miliarde euro, iar profitul operațional a fost de 22,5 miliarde euro (marjă de 8,1%), în ținta de 7 – 8,5% din vânzări, așa cum fuseseră anticipate și la rezultatele pe trei trimestre din 2022.
Lichiditatea netă a diviziei de automobile la 31 decembrie 2022 a fost de aproximativ 43 de miliarde de euro, inclusiv cele 16 miliarde de euro obținuți la IPO-ul Porsche AG, în septembrie 2022.
Raportul anual 2022 va fi publicat pe 14 martie.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ România a depășit Germania și este lider european în producția de SUV-uri subcompacte, cu Duster și PumaVolkswagen a anunțat anterior că vânzările grupului au scăzut în 2022 cu 7 procente față de 2021, la un nivel de 8,26 milioane de autovehicule, cel mai slab din ultimul deceniu. Toate mărcile, cu excepția Porsche și a diviziei de camioane Traton, au înregistrat rezultate sub cele din 2021.
Explicația performanțelor financiare peste cele din 2021, în pofida vânzărilor mai slabe, vine în special din mixul de produse, cu accent pe vehiculele electrice, în creștere masivă, care au adus profituri mai mari pe unitatea vândută. De asemenea, mărcile au preferat să producă și să livreze, în condițiile unui deficit de componente, versiunile mai scumpe, fără discounturi. Afacerile cu automobile rulate au adus și ele vânzări mai mari și un profit operațional majorat.