Dacia Duster este pus în confruntări directe de tot mai mulți jurnaliști din Europa, cu modele de toate felurile, de la cele mai scumpe, la cele mai iefinte. Modelul românesc a devenit un reper pentru automobilul de off-road accesibil, popular și suficient de bine echipat pentru a fi comparat cu alte produse din piață.
Dacia Duster 2, generația care va fi înlocuită la finalul anului viitor de un nou model, este în continuare unul dintre cele mai populare SUV-uri 4x4 din Europa, datorită combinației de preț și calități de rulare pe drumuri accidentate. Pasionații de off-road apreciază atât performanțele versiunilor cu tracțiune integrală, cât și costul redus cu care pot cumpăra mașina, fiind practic cel mai ieftin 4x4 de pe piață. Jurnaliștii auto nu fac notă discordantă: atunci când vor să testeze un nou model apărut pe piață aleg să-l compare cu mașinile cele mai populare din segment. Câteodată însă comparațiile depășesc orice nivel de echilibru sau competiție.
Așa este cazul unui comparativ realizat de jurnaliștii britanici de la Car Wow, care au ales să pună lângă un Duster, noul model Land Rover Defender, un automobil care țintește deja segmentele de lux, având un preț de 80.000 de euro. Mai mult decât atât, marca Land Rover și modelul Defender sunt celebre pentru aptitudinile off-road, apreciate de pasionați, care sunt asigurate la noul Defender de tehnologii de control sofisticate. În aceste condiții, un Duster care costă doar 20.000 de euro ar putea părea victimă sigură. Să mai notăm doar că Duster a avut un motor 1.5 dCi, 115 CP, Defender un motor 3.0 litri, diesel, de 300 CP.
Testele la care au fost supuse cele două mașini nu sunt extreme, dar sunt specifice mersului în off-road: urcări ale unor pante cu înclinație accentuată, rulare pe versanți cu înclinare laterale, traversare de coame care pun în dificultate părțile frontale sau cele din spatele mașinii, precum și testarea vitezei cu care mașina poate parcurge astfel de suprafețe. Testul a arătat că Duster - care a fost echipat cu anvelope standard, all-season, în timp ce Defender a avut cauciucuri de off-road - poate reprezenta o soluție pentru cei care vor o mașină cu aptitudini 4x4 serioase, și asta la un preț foarte mic.
Defender a câștigat în cele din urmă fără probleme, deși într-un din probe a fost depășit de Duster, iar pentru diferența uriașă de preț SUV-ul românesc a mai primit puncte suplimentare.
Finalul testului comparativ a lăsat Duster-ul cu mici avarii la bara din față, din cauza unei gărzi la sol mai mici, dar cu aprecieri din partea jurnalistului britanic care a realizat acest test:
„Duster s-a comportat foarte bine”. „Orice altă mașină în afară de Defender n-ar fi trecut testul”, a mai spus el la finalul ultimei probe, pe care Duster a parcurs-o până la final.
CITEȘTE ȘI Ford Puma a depășit în premieră Dacia Sandero în vânzări. Modelul de la Mioveni a ieșit din Top 10
Duster vs. Suzuki
Un alt test comparativ a fost realizat de jurnaliștii francezi. Aceștia au pus față în față un Duster cu noul Suzuki S-Cross, unul dintre cei mai apropiați competitori ai SUV-ului produs în România, din toate punctele de vedere. Cu o tradiție enormă în off-road, cu prețuri care se apropie mult de cele afișate de Dacia, Suzuki oferă publicului un SUV subcompact cu destule performanțe în teren accidentat, chiar dacă mașina este construită preponderent pentru rularea pe asfalt. S-Cross este puțin mai mic decât Duster (4,30 față de 4,34 cm, ampatament 2,60 metri față de 2,67 metri) dar nu atât încât să creeze un mare disconfort.
Aduce însă un interior ceva mai rafinat, iar motorul cu care a fost testat este un mild hybrid, cu baterie de 48V, care oferă economii importante la rulare, în comparație cu motorul Duster testat, 1.3 TCe. Jurnaliștii de la L’Argus au apreciat la Duster și de această dată raportul preț/comportament, dar și suspensia, stilul, criticând totodată „manierele rustice” și motorul. La final, Duster a fost declarat câștigător, fiind invocate calitățile insuficiente ale lui Suzuki pentru a învinge modelul cu un aspect „inimitabil” al lui Duster.
Întreg testul francezilor de la L’Argus poate fi citit aici.