Astăzi a intrat în vigoare reglementarea Uniunii Europene care impune instalarea pe toate autovehiculele noi a sistemului eCall, care lansează automat apeluri de urgență în caz de accident.
Automobilele prevăzute cu eCall pot alerta cel mai apropiat centru de intervenție de urgență, oriunde în Uniunea Europeană, transmițând locul exact în care s-a produs accidentul, chiar dacă pasagerii nu pot vorbi, scrie Agerpres.
Uniunea Europeană estimează că sistemul va reduce timpul de reacție în caz de urgență cu 50% în afara localităților și cu 60% în zonele urbane. "Asta înseamnă că ambulanțele, autospecialele pompierilor și poliția pot interveni cât mai rapid", a declarat Erik Jonnaert, secretar general al Asociației Constructorilor Europeni de Automobile.
CITEȘTE ȘI Fondatorul Pony Car Sharing anunță la Profit Live: intrăm pe segmentul B2B și vrem extindere în alte țări. "În România este încă o frică de mașini electrice, suntem întrebați «dom'ne, dar, când plouă, nu te curentezi ?»"Reacția mai promptă urmează să reducă numărul deceselor în urma accidentelor rutiere din UE cu câteva sute pe an, iar în mii de cazuri rănile victimelor vor fi mai puțin grave.
Propunerea deputaților europeni s-a bazat pe statisticile tot mai alarmante, care spun că, în fiecare an, peste 25.000 de persoane sunt ucise și alte sute de mii rănite pe drumurile Europei.
Pe 14 noiembrie 2017, Parlamentul European a votat o serie de măsuri pentru a mări siguranța circulației în Uniunea Europeană , printre acestea aflându-se obligativitatea instalării sistemului eCall și la motociclete, vehiculele utilitare grele, autobuze și autocare și, de asemenea, să asigure disponibilitatea sistemului pentru post-echipare, pentru a garanta că acesta poate acoperi numărul maxim posibil de vehicule aflate în circulație.
Rezoluția are o listă lungă de măsuri care trebuie luate pentru îmbunătățirea siguranței circulației vehiculelor în UE, printre altele numărându-se introducerea în nivelul de bază de echipare al autovehiculelor toate sistemele de asistență care permit detectarea pietonilor, frânarea de urgență și reducerea automată a vitezei.