VIDEO Nissan a inventat vopseaua auto care ține răcoare în mașină

VIDEO Nissan a inventat vopseaua auto care ține răcoare în mașină
Gabriel Dogaru
Gabriel Dogaru
scris 7 aug 2024

Constructorul japonez Nissan a anunțat că a testat cu succes o vopsea auto inovatoare care va contribui la scăderea temperaturii ambientale a habitaclului mașinilor, ceea ce va conduce și la reducerea consumului de energie de către sistemul de aer condiționat.

O vopsea „rece” a fost creată și testată de specialiștii Nissan, în colaborare cu partenerii de la Radi-Cool, companie specializată în răcirea radiantă. Vopseaua este bazată pe meta-materiale, compozite sintetice care au proprietăți mai rar întâlnite în natură.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO ANUNȚ - Umbrărescu se pregătește să intre cu lucrările la Autostrada Bucureștiului în zona protejată CITEȘTE ȘI FOTO ANUNȚ - Umbrărescu se pregătește să intre cu lucrările la Autostrada Bucureștiului în zona protejată
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Proiectul face parte din programul Nissan de susținere a inovațiilor care contribuie la călătorii mai sustenabile, mai curate. Primele teste au fost realizate în Aeroportul din Tokio, pe un vehicul Nissan NV100 care operează în cadrul aeroportului, unde temperaturile cresc adesea mult peste media din localități, din cauza suprafețelor mari asfaltate.

Nissan spune că rezultatele din fazele de teste „au fost impresionante”. Vehiculul vopsit cu vopseaua „rece” a fost parcat la soare, lângă un vehicul similar cu vopsea obișnuită. Mașina tratată cu vopseaua inovatoare a înregistrat o temperatură mai rece cu până la 12 grade Celsius la suprafața caroseriei și cu până la 5 grade Celsius la interior.

Principalele ținte sunt creșterea eficienței consumului de energie și a confortului pasagerilor.

EXCLUSIV Dacia își instalează cu finanțare de la stat un sistem nou, inovator, de vopsire a mașinilor. Împrumut de 50 milioane lei pentru contribuția proprie CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Dacia își instalează cu finanțare de la stat un sistem nou, inovator, de vopsire a mașinilor. Împrumut de 50 milioane lei pentru contribuția proprie

Conform explicațiilor specialiștilor, meta-materialul încorporat în vopseaua „rece” conțin două particule de microstructură care reacționează la lumină. O particulă reflectă razele din preajma frecvenței infraroșu, în lumina soarelui, care de obicei ar provoca vibrații la nivel molecular în rășina vopselei tradiționale producând căldură.

A doua particulă aduce, însă, marea descoperire. Aceasta creează unde electromagnetice care contracarează razele soarelui, redirecționând energia departe de vehicul, în atmosferă. Combinate, particulele reduc transferul de căldură la acoperiș, capotă, uși și alte panouri de caroserie.

Dr. Susumu Miura, cel care conduce proiectul de dezvoltare, expert în Labortorul de materiale și procese avansate din Centrul de Cercetare Nissan, care are și alte invenții la activ, spune că își dorește mașini răcoroase. „Visul meu este să creez mașini mai reci, fără consum de energie.  Acest lucru este deosebit de important în era EV, unde sarcina aerului condiționat poate influența major economia de energie.

FOTO Defrișarea pe Valea Oltului - Au început forajele CITEȘTE ȘI FOTO Defrișarea pe Valea Oltului - Au început forajele

Variante de vopsele reci au fost folosite deja pe clădiri, pentru reducerea temperatorilor, dar până acum nu au fost combinate în vopsele care pot fi aplicate pe metale, rezistente în timp. Necesitatea ca vopseaua să poată fi aplicată prin pulverizare, cu un strat trasnparent lucios, a fost una dintre provocările acestui proiect. Vopseaua „rece” testată are 120 microni, în acest moment, fiind de șase ori mai groasă decât vopselurile curente de pe mașini.

Produsul obținut rezistă la zgârieturi și decojire, își menține culoarea în timp și poate fi reparată cu ușurință.

viewscnt
Afla mai multe despre
nissan
vopsea rece
inovatie vopsea