Compania suedeză Volvo, deținută de holdingul chinez Geely, și-a prezentat strategia pentru electrificarea completă până în 2030, marcând momentul cu un nou concept-car, denumit Recharge, un nume folosit deja de constructor pentru modelele sale electrice.
Volvo Recharge este cel mai nou concept-car al suedezilor, apreciat drept un „manifest” pentru viitoarea generație de mașini complet electrice. Cu un design futurist și o serie de echipamente care ne ajută să ne facem o idee despre cum vor arăta mașinile peste circa un deceniu, conceptul Recharge vine cu sloganul „mai puțin dar mai bun”. Constructorul suedez dă exemplul oferit de eliminarea motorului cu combustie, care lasă loc pentru evoluția proporțiilor mașinii dar și pentru mai mult spațiu oferit pasagerilor la interior, contribuind totodată la îmbunătățirea aerodinamicii mașinii.
CITEȘTE ȘI Gebruder Weiss face încă un pas spre digitalizare și lansează și în România portalul myGW dedicat cliențilorPrintre trăsăturile pe care le introduce conceptul Recharge se numără și podeaua plată, ca urmare a eliminării motorului cu combustie. Astfel a putut fi modificat ampatamentul, înălțimea mașinii, poziția scaunelor, profilul acoperișului.
Volvo folosește conceptul Recharge pentru a-și lansa un nou limbaj de design, dezvoltat în virtutea principiului de mai sus, „mai puțin dar mai bun”. Astfel, au fost eliminate elementele inutile, iar cele care au rămas „au fost tratate cu înaltă precizie”. Grila tradițională a fost înlocuită de o structură de tip scut, pe care se află logo-ul mărcii, fiind mărginită de cele două faruri pe care se află semnătura luminoasă „ciocanul lui Thor”, cu tehnologie HD, pentru luminile de zi. Acestea se deschid noaptea și lasă la vedere farurile principale.
„Conceptul Recharge reprezintă un menifest pentru toate mașinile complet electrice viitoare ale Volvo, dar și pentru un nou tip de vehicul”, a declarat Robin Page, șeful designului Volvo. „Afișează noi și moderne proporții care merg mână în mână cu o versatilitate crescută și arată ce tehnologie poate permite, în termeni de design”.
CITEȘTE ȘI INFOGRAFICE TOP 10 Dacia Sandero a revenit între cele mai vândute mașini din EuropaLa interior, conceptul are în centru un display de 15 inci, de la care pornesc toate conexiunile sistemului de infotainment.
Accelași designer explică faptul că interiorul s-a dorit a prelua „sentimentul unui adevărat living room”, cu materiale naturale și sustenabile. „Fiecare parte din interior este ca o piesă de artă și ar putea sta singură, ca mobilier individual, într-o cameră”, mai spune Page.
Conceptul utilizează și ultimele tehnologii anunțate deja de constructor: senzorii LiDAR și computerele NIVIDIA.
Strategia de electrificare prezentată de Volvo țintește tranziția la statutul de constructor exclusiv electric, în 2030, cu un plan de vânzare a 600.000 de automobile electrice până la mijlocul deceniului, precum și construirea unei gigafabrici până în 2026.
„Ținta noastră este să construim cele mai sigure mașini posibile, folosind tehnologia existentă”, a declarat CEO-ul Volvo, Hakan Samuelsson (foto), în cadrul prezentării strategiei pentru următorii 10 ani. Printre parteneriatele semnate de Volo pentru a-și atinge țintele se numără și cel cu producătorul de baterii Northvolt, cu ajutorul căruia speră să dezvolte baterii care să ofere autonomii de peste 1000 de km, cu un timp de încărcare mult mai scurt decât în prezent.
Primul model electric al mărcii, din noua generație, care va avea la bază conceptul Recharge, va fi lansat anul viitor.