Ultima rundă de teste EuroNCAP din acest an aduce mai multe surprize. Cea plăcută este legată de Ford Puma, al doilea SUV construit în România, după Dacia Duster. Puma a primit 5 stele, dovedind că depășește modelul de la Mioveni și la capitolul siguranță, nu doar la tehnologie.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Zece vehicule au fost testate în ultima serie a anului de inginerii de la EuroNCAP, cu rezultate care acoperă plaja de la 3 la 5 stele. Ford Puma se află printre premianții acestei sesiuni, primind 5 stele alături de MG ZS EV, MG HS, Nissan Juke, VW Golf și Audi Q8. Au fost și patru modele care nu au reușit să ia note bune: cele trei automobile urbane din cadrul VW Group (VW up!, SEAT Mii și Skoda CITIGO) laolaltă cu un model chinez, Aiways U5, electric.
Ford Puma, un automobil ce poate fi considerat românesc, dat fiind faptul că este produs exclusiv în România, la Craiova, s-a comportat excelent la teste, cu rezultate foarte bune la protecția pasagerilor adulți și copii, 94% și, respectiv, 84%, și cu rezultate bune la protecția pietonilor/bicicliștilor dar și la siguranța asistată (77% și 74%). Micul SUV a fost testat cu motoarele 1.0 litri, produse la Craiova, cu benzină și hibrid, dar și cu motorul 1.5 diesel. EuroNCAP spune că Puma este unul dintre cele mai sigure modele din segmentul său. Rivalul său din România, Dacia Duster, a primit, la testele realizate după standarde mai relaxate, doar 4 stele.
Vedeta testelor a fost VW Golf, best-sellerul european, care a obținut un punctaj foarte bun, 95%, la protecția adulților de pe banchetele din față, dar și pentru copii, 89%. La protecția pietonilor și la asistență, de asemenea a obținut scoruri peste 70%, suficiente pentur a primi cele 5 stele. Noul Golf a fost remarcat de cei de la EuroNCAP și pentru sistemele de asistență, fiind primul VW care dispune de conectivitate V2X (comunicare vehicul - vehicul sau vehicul - infrastructură), care poate contribui decisiv la creșterea siguranței pe șosea. Tehnologia va fi inclusă în curând în testele EuroNCAP. Golf a fost penalizată pentru deschiderea ușilor la impactul lateral.
Celelalte modele ale constructorului german, VW up! și modelele înrudite de la Skoda și SEAT, au fost retestate după ce au trecut printr-un facelift față de momentul testării inițiale. Deși au primit 5 stele în 2011, ele nu au mai reușit să satisfacă exigenețe actuale ale testelor, inclusiv pentru că un echipament standard al acestor mașini a fost eliminat de constructor, pentru a-i reduce costurile. Este vorba despre sistemul de frânare de urgență.
Două modele chinezești, produse sub vechiul brand MG de către noul proprietar din China, SAIC Motor, sunt o altă surpriză a acestor teste, obținând scoruri la limită epntru a primi 5 stele: 90% protecția adulților, 85% protecția copiilor, 64% protecția pietonilor și 70% asistență.
Un al treilea automobil din China, Aiways U5, a primit doar 3 stele, din cauza unei protecții slabe la impactul lateral și a unor scoruri mici la protecția pietonilor și la protecția asistată.
Au mai primit 5 stele Nissan Juke și Audi Q8, două mărci obișnuite ca modelele sale să performeze din punct de vedere al siguranței.
Opel, criticată dur pentru „false pretenții de siguranță”
EuroNCAP mai anunță că a încercat să testeze noul model Opel Zafira Life, dar a oprit testele la mjlocul lor, deoarece au descoperit că nu este vorba desrpe un model nou, ci despre o rebranduire a van-ului Peugeot Traveller/Citroen Spacetouer.
Michiel van Ratingen, secretar general al EuroNCAP, are o poziție dură față de această situație: „Operatorii de flote și clienții primes vin învechit în sticle noi, pentru că nu este prea mult nou în designul înnoit al modelului Zafira Life. Echipamentele și performanța așteptată au fost atât de jos în urma celor mai noi cerințe încât testele au devenit fără sens. Presiunea EuroNCAP față de lipsa de transparență și falsele pretenții de siguranță, Opel-Vauxhall va introduce unele schimbări pentru versiunea 2020. Asta, totuși, nu îmbunătățește lipsa de ambiție pe care PSA a demonstrat-o în îmbunătățirea siguranței în segmentul vanurilor comerciale”.