Dincolo de mașinile obișnuite, mai scumpe sau mai ieftine, orice salon auto are vedetele sale incontestabile, sub numele de supercaruri, bolizi ai mărcilor de lux, sport, mărci exclusiviste care produc, de cele mai multe ori, doar ediții limitate.
Ferrari 812 Superfast
Cea mai cunoscută, cu o istorie atât de puternică în lumea mașinilor de vis, rămâne Ferrari, marca italiană care reușește de aproape 80 de ani să fie un standard pentru mașinile sport de lux. La Geneva, italienii au lansat Ferrari 812 Superfast, considerat cel mai rapid Ferrari din istorie. Urmaș al modelului F12 Berlinetta, 812 impresionează în primul rând prin puterea motorului său, 800 CP (la 8.500 rpm), o valoare care îți taie respirația.
Motorul care face asta are 6.5 litri, e mai mare decât cel de 6.3 litri anterior, cu arhitectura neschimbată V12, și un cuplu maxim de 7.000 rpm.
Viteza maximă comunicată official este de 340 km/h, iar accelerația de la 0 la 100 km/h coboară sub 3 secunde, respectiv 2,9 secunde, adică mai puțin decât v-a luat să citiți propoziția anterioară. Tehnologia ce se regăsește la bord nu e nou, după cum au spus reprezentanții companiei, dar este setată diferit și “comunică toate dispozitivele mai bine între ele”. Noutățile estetice ar fi luminile LED, stopurile cu un design special. Dimensiunile lui 812 sunt 4,65 metri lungime, 1,97 metri lățime, iar greutatea ajunge la 1.525 kg.
McLaren 720S
Veșnicii rivali ai italienilor, britanicii de la McLaren au produs agitație la standul lor cu noul model 720S, un automobil care face parte din gama medie a mărcii, denumită SuperSeries. Performanțele acestui automobil se bazează pe motorul său, așa cum se bazează și numele, respectiv pe cei 720 CP. Așadar, propulsorul are 4.0 litri, 8 cilindri amplasați ca de obicei în V, acesta fiind puțin mai mare decât cel al lui 650S, pe care îl înlocuiește.
Cuplul maxim atinge 770 Nm, iar accelerația 0 – 100 km/h reușește să o egaleze pe cea a lui 812, adică 2,9 secunde. Interiorul sportiv se remarcă, printer altele, prin utilizarea ecranelor digitale, în locul cadranelor clasice.
Aston Martin Valkyrie
Aston Martin Valkyrie este o apariție surprinzătoare în lumea automobilului. Și asta pentru că numele acestui model a fost decis, sau mai degrabă anunțat, chiar înainte de prezentarea sa oficială la Geneva. Și asta s-a întâmplat cu un automobil care și-a vândut deja toată producția de serie. Decizia de a boteza modelul AM-RB 001 cu numele Valkyrie a fost justificată de două idei. Aceea de continua cu nume care încep cu V și “legătura dintre numele copilului și destinul său”. Important este însă că numele Valkyrie, desprins din mitologie, i se potrivește.
Precum zeul al cărui nume îl poartă, modelul Aston Martin este extrem de puternic. Va dispune de 1000 CP, proveniți dintr-un system hibrid, format dintr-un V12 de 6.5 litri, și un motor electric. Mașina va fi construită exclusiv din aluminiu și fibră de carbon, astfel că va cântări numai 1.000 kg. Va fi produsă într-un număr extrem de restrains de exemplare, 175, rezervate toate.
Lamborghini Huracan Performante
Dacă vorbim despre rivalitate în industria auto, Lamborghini nu poate să lipsească dintr-o poveste despre Ferrari. La Geneva, ceilalți italieni au venit cu Huracan Performante, un nou membru al familiei Huracan, cu nume complet LP 640-4 Performante, bazat pe performanțele motoruli său. Asta înseamnă 640 CP, obținuți din motorul de 5.2 litri, V10, același de pe restul modelelor, dar mai generos.
Cifrele privind performanța nici nu mai reprezintă nimic, dacă spunem că acest model a reușit să doboare recordul pe circuitul Nurburgring din Germania.
Printre motive se numără caroseria din aluminiu și firbă de carbon, care face mașina mai ușoară cu 40 kg. Totuși, pentru conformitate, să amintim că vorbim tot despre 2,9 secunde de la 0 la 100 km/h.
Konigsegg Regera
Una dintre cele mai sofisticate mărci sport de lux ale lumii, Konigsegg, o marcă cu un trecut recent destul de tumultos, nu lasă garda jos și prezintă la Geneva un automobil ieșit din comun. Regera este cel mai nou Konigsegg și aduce o furtună de tehnologii pentru fanii mărcii. Trei motoare electrice și un motor cu aprindere internă este combinația aleasă de suedezi, din care produc nici mai mult nici mai puțin decât 1500 CP și 2000 Nm. Motorul de bază este un V8 twinturbo, iar sistemul care le leagă pe toate acestea de roți este o creație proprie, Konigsegg Direct Drive.
Motoarele electrice funcționează la o valoare incredibilă de 800 V, o premieră pe automobile, și dispun, la un loc de 670 CP, fiind cea mai ridicată putere electric generată de un sistem hibrid. Mașina ajunge la 300 km/h în 10 secunde, o valoare pe care mașinile cu care suntem noi obișnuiți nu o atinge nici pentru a ajunge la 100 km/h.
Accelerația de la 0 la 100 km/h coboară până la uluitoarea valoare de 2,7 secunde.