Astăzi a început Salonul Auto Internațional Geneva, unul dintre cele mai importante evenimente ale industriei auto la nivel global, fiind al 3-lea salon ca mărime din Europa și printre cele mai mari 5 saloane auto din lume. Profit.ro transmite de la Geneva, pe parcursul întregului eveniment, informații și imagini de la cele mai importante lansări ale mărcilor auto.
Volkswagen a furat startul și la Geneva 2017, cu prezentările făcute cu o seară înainte de debutul salonului. Tema principală a evenimentului a fost mașina viitorului, conceptul Sedric fiind cel care a atras atenția tuturor, alături de noul model Arteon. Strategia 2025 a fost cealaltă temă de prezentare, dat fiind că ultima țintă a grupului, aceea de a deveni lider global în 2018 a fost atinsă cu doi ani mai devreme.
După ce a traversat cea mai profundă criză din istoria companiei, Dieselgate, care s-a soldat cu pierderi masive de fonduri și o șifonare serioasă a imaginii, Volkswagen Group iese întărită din toată acestă poveste, cu o echipă nouă de conducere și cu ambiții mari.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Amintind de recordul de vânzări din 2016, de peste 10 milioane de automobile, Mattias Muller, șeful grupului german a anunțat că sunt pregătite nu mai puțin de 60 de modele noi pregătite pentru 2017 în diferite regiuni ale globului. Practic, Volkswagen nu are niciun colț al lumii pe care să nu aibă operațiuni, fiind gata să adapteze și să lanseze versiuni pentru fiecare piață.
Automobilul autonom este una dintre țintele grupului, fiind cunoscut că cele mai multe dintre echipamentele care astăzi sunt utilizate pentru conducerea autonomă au fost introduse pe modele Audi sau Volkswagen, ca dotări opționale sau standard. Sedric, conceptul care aduce la realitate mașina autonomă în viziunea VW, însumează toate aceste echipamente și altele noi, și merge către Nivelul 5 de autonomie (cel mai ridicat nivel).
Sedric este un taxi care pornește la atingerea unui buton, adună pasagerii pe baza informațiilor primite, fiind conectat și autonom permanent. Sedric nu are post de șofer, nu are volan, nu are pedale, deci nu poate fi condus de nimeni, în eventualitatea că ceva nu merge bine. Sedric mai stabilește o premieră, fiind primul concept-car al grupului, nu al unei mărci anume.
Un alt model prezentat de VW la Geneva a fost Arteon, limuzina care stabilește noi standarde pentru marcă, e practic modelul care âine locul lui Phaeton, ieșit din producție, chair dacă nu ajunge la dimensiunile și în clasa din care acesta făcea parte. Arteon este un coupe cu patru uși din clasa superioară, cu dimensiuni mai mari decât cele ale lui CC (fost Passat CC) pe care practic îl va înlocui în oferta mărcii, dar care se situează mult mai aproape de modelele Audi din segmentul limuzinelor.
CITEȘTE ȘI APIA anunță organizarea Salonului Internațional Auto București, la toamnă. Reprezentantul Ford, numit ca vicepreședinte în locul DaciaDesignul său aduce o notă proaspătă, el anunțând direcția în care viitoarele modele vor merge, dar fiind și o provocare pentru clienții care doresc mașini tot mai luxoase.
discover-SEDRIC Video Short Version from Presskitservice on Vimeo.
Ora 11.00 Audi, între uriașul concept Q8 și A5 Sportback g-tron, care merge cu gaze naturale
Audi a adus la Geneva șase modele mai mult sau mai puțin noi, începând de la conceptul Q8, care anunță viitorul model de serie de anul viitor, și terminând cu modelele g-tron, propulsate de motoare cu gaz, ceea ce ar putea părea ciudat pentru o perioadă în care motoarele electrice câștigă teren.
Audi Q8 va fi cel mai scump, cel mai sofisticat model al mărcii, va fi poziționat, după cum îi spune și numele, deasupra lui Q7 și va fi un cmpetitor direct pentru BMW X6 și Mercedes GLE. Conceptul prezentat la Geneva seamănă într-o mare măsură, după cum a anunțat Rupert Stadler, CEO al Audi AG, cu ceea ce va fi modelul de serie. Motorul de show este un 3.0 TFSI V6 mild-hybrid (bazat în special pe recuperarea energiei, fără a fi propulsat exclusiv electric). Acest propulsor se laudă cu 476 CP, 700 Nm cuplu maxim, o accelerație de 4,7 secunde (0-100 km/h) și o autonomie de 1.200 km, ceea ce, să recunoaștem, pentru vehiculele electrice este doar un vis frumos.
Audi RS5 Coupe este o altă noutate a mărcii, așa cum a fost numit de cei de la Audi, un Gran Turismo al modelelor RS.Este echipat cu un motor 2.9 TFSI V6 Biturbo, de 450 CP. Acesta completează familia A5, lansată deja anul trecut. Modelul este însoțit la Geneva și de versiunea construită de Audi Sport, RS 5 DTM.
Și tot din familia A5, sosește versiunea Sportback g-tron, care este propulsată cu ajutorul gazelor naturale. Este al treilea model de la Audi care are un astfel de motor capabil să ruleze cu CGN (gaze naturale comprimate), pentru care ar epregătite 4 rezervoare. Nu știm dacă vremurile mai sunt potrivite pentru acest tip de combustibil, dar Audi persistă în a dezvolta o tehnologie ce generează mai puțin CO2 decât un motor care arde exclusiv benzină sau motorină.
Audi RS 3 Sportback, cu motorul 2.5 TFSI, și Audi SQ5, 3.0 TFSI V6, au completat conferința de prezentare a celor de la Audi.
Ora 11.58 Kia Picanto, primul city-car cu frânare de urgență, alături de limuzina Stinger
Kia a prezentat publicului din Europa cel mai avansat tehnologic model al său, cel mai rapid, cel mai scump, Kia Stinger, sosit la Geneva după ce a făcut spectacol la Detroit. Modelul este o declarație curajoasă făcută de coreeni în competiția extrem de dură cu producătorii europeni.
Kia Stinger este o limuzină de clasă mare, un fastback după cum e caracterizat de constructor, cu o lungime ce depășește 4,80 metri și dimensiuni interioare generoase, specifice mașinilor din segementele premium. Motoarele cu care mașina va sosi pe piață sunt la fel de impresionante. Dacă pe piața americană mașina a fost prezentată cu un V6 de 3.3 litri, de 365 CP, pentru europeni va fi disponibil și un motor mai mic pe benzină, potrivit cu exigențele de poluare ale UE.
Acesta va avea 2.0 litri, turbo, cu 255 CP și 352 Nm. Tracțiunea integrală și cutia automată cu 8 trepte vor completa pachetul motopropulsor, însă mașina va fi disponibilă și cu tracțiune exclusiv spate. De asemenea, un diesel de 2.2 litri, 200 CP și 440 Nm, va fi oferit europenilor atenți la consum. O serie de tehnologii de asistare vor fi prezente pe Stinger, DRiVE WISE - sistem de siguranță activă, suspensie reglabilă electronic (Dynamic Stability Damping Control), și un slector Drive Mode, cu cinci moduri.
Lansarea comercială a acestui model va avea loc în a doua jumătate a anului.
A doua noutate a mărcii a fost Picanto, de fapt premiera pe care europenii o așteptau, fiidn vorba despre un model de oraș, extrem de cerut pe această parte a oceanului Atlantic. Noul Picanto vine cu un design mult mai sportiv, realizat prin cooperarea centrelor Kia din Coreea și Germania. Va exista și o versiune GT-Line, cu un aspect inspirat din designul mașinilor de performanță.
Pentru a atrage tinerii, mașina dispune de un touchscreen de 7 inci, conectat cu Android Auto sau Apple CarPlay, plus un charger de telefon wireless. Numărul de combinații deculoare ce permite personalizarea mașinii va fi una dintre trăsăturile noului Picanto.
Din punct de vedere al dimensiunilor, Picanto se laudă cu cel mai mare portbagaj din clasa A, un habitaclu mai mare decât generația anterioară și o serie de echipamente și tehnologii, printre care Autonomous Emergency Braking, frânarea de urgență, în premieră în segmentul A.
Motoarele disponibile la lansare vor fi 1.o și 1.25 litri, benzină, ulterior fiind pregătit un motor 1.0 turbo, de 100 CP.
Ora 12.40 BMW 530e iPerfromance și Seria 5 Touring, vedetele bavarezilor
BMW a adus în Elveția, la standul din cadrul salonului din Geneva, două derivate importante ale celui mai nou și important model al său, Serie 5. Este vorba despre BMW 530e iPerfromance și Seria 5 Touring, două versiuni distincte, cu personalitate proprie și trăsături distincte.
BMW 530e iPerformance este un hibrid cu un consum impresionant, 1.9 litri/100 km și emisii de CO2 de numai 44g/km. BMW 530e este deja al șaselea model din familia iPerformance.
BMW Serie 5 Touring completează gama limuzinei de clasă mare, oferind o mașină cu un spațiu uriaș de bagaje, 570 litri, spațiu ce poate ajunge la 1700 litri, cu scaunele rabatate, dar și cu performanțe și ținută de drum specifice producătorului german și tehnologie de top.
Alături de cele două, în fața publicului a fost adus noua Serie 4, cu un Coupe, M4 Coupe, Gran Coupe și Cabrio, practic un face-lift al acestei familii extrem de populare de la lansarea sa acum 4 ani.
Nu în ultimul rând, atracția standului BMW a fost un exemplar i8, o ediție specială BMW i8 Protonic Frozen Black Edition.
Ora 12.50 Noul Opel Insignia Grand Sport, o nouă generație cu o nouă viziune
Opel a decis să aducă la Geneva modelul Crosland X, pentru a sublinia cooperarea cu grupul PSA din care face parte de numai 24 de ore. Alături de acesta, premiera propriu-zisă a mărcii a fost Insignia Grand Sport, o nouă generație a limuzinei de clasă medie, care vine sub o denumire mai lungă, anticipând, probabil și o versiune “scurtă”. Tot la Geneva a fost prezentat și wagonul acestui model, Sport Tourer.
Noul Opel Insignia este extrem de important pentru evoluția mărcii, mai ales acum, în perspective în care va trebui esă se descurce fără suportul GM, dar într-un portofoliu concurențial, cel al PSA, care are propriile sedanuri de clasă medie.
Caroseria fastback pe care o propune noul Insignia și dimensiunile sale îl fac un concurent puternic pentru alte limuzine germane, în primul rând. Tehnologiile de la bord sunt cele care evidențiază mașina într-o piață ce abundă de oferte. Sistemul de iluminare cu matrice IntelliLux LED, sistemul de tracțiune integrală, cu vectorizarea cuplului, dar și sistemele de asistență sau afișajul de tip head-up display sunt câteva din atuurile noului Insignia Grand Sport.
IFrame Opel Crossland X nu era prevăzut să fie prezent la Geneva, pentru a nu eclipsa lanssarea Insignia, însă în ultimul moment șefii companiei au decis să-l ofere jurnaliștilor ca dovadă a colaborării fructuoase cu PSA. Noul SUV compact, care va înlocui Meriva în oferta mărcii, va fi lansat în cursul acestui an.
Opel a anunțat că cele două noi produse fac parte din programul de lansare a nu mai puțin de 7 modele noi în 2017. Vor urma Ampera-e, Insignia Country Tourer, Vivaro, Mokka X și Grandland X.
Ora 13.03 Logan MCV Stepway, vedeta standului Dacia, la Geneva
Chiar dacă nu avut o conferință de presă, Dacia a atras atenția cu versiune Logan MCV Stepway, un crossover al breakului care adduce câteva elemente în plsu celor care vor un astfel de model.
Dacia Logan MCV Stepway are o gardă la sol cu 5 cm mai mare, iar protecțiile laterale, tipice familiei Stepway, împreună cu ornamentele de pe barele de protecție, completează trăsăturile acestei versiuni. Și la interior există o serie de detalii estetice specifice, împreună cu spațiul generous, de 573 litri.
Modelul Logan MCV este produs în prezent în două uzine ale Grupului Renault, atât la Mioveni cât și la uzina de la Tanger, din Maroc.
Dacia a mai expus la Geneva și o serie limitată pentru SUV-ul Duster și celelalte modele derivate ca Stepway.
Printre elementele specifice acestei noi serii limitate se numără: două nuanțe exclusive (Gris Islande, disponibil pe toate modelele, și Orange Ocre, disponibil doar pe Sandero Stepway), jante noi, o tapițerie interioară specifică, precum și o serie de ornamente interioare în nuanța cuprului.
Ora 13.38 Mercedes Benz AMG GT Concept anunță un nou competitor în segmentul Gran Tourismo
Două au fost punctele de atracție din prezentarea Mercedes-benz de la Geneva: caroseria Cabrio a cele mai populare clase din portofoliu, E Class, și conceptul AMG GT Concept, un automobil uimitor prin liniile sale și prin tehnologia pe care o înglobează.
Mercedes-Benz E Class Cabrio încheie lansările din familia E Class, care cuprinde acum sedanul, un coupe și wagonul. Decapotabila clasei va avea două declinări, E400 și E400 4MATIC, ambele cu motorul 3.0 V6 iturbo, ce se găsește și pe celelalte caroserii.
Cealaltă apariție, AMG GT Concept, prezentată chiar de Dieter Zetsche, CEO al Daimler AG, este un Gran Tourismo, competitor direct cu Porsche Panamera.
Cel mai probabil el va avea o versiune de serie, însă ceea ce am văzut la Geneva este un hibrid care pune laolaltă un V8 twinturbo de 4.0 litri și un motor electric. Împreună, cele două ajung la o putere echivalenta cu 816 CP și generează o accelerație de 3,0 secunde.
Cu acest prilej, Mercedes Benz introduce logoul EQ Power+, ce va fi folosit pe hibride plug-in AMG, care completează gama EQ, vehicule electrice.
Conceptul X Class, prezentat deja la Detroit și care anunță viitorul model de serie, este și el prezent la standul Mercedes-Benz.
Ora 13.58 Renault ZOE e-Sport Concept, surpriza francezilor la Geneva
Renault a adus una din surprizele Salonului Auto de la Geneva, ZOE e-Sport Concept, alături de faceliftul lui Captur, pickup-ul Alaskan, și Koleos.
Renault ZOE e-Sport Concept este un automobil full-electric, cu trăsături sprotive extreme, care a împrumutat din trăsăturile stilistice ale monopostului de Formula E. Caroseria lui ZOE e-Sport este realizată din fibră de carbon în întregime, pentru ca greutatea sa să fie cât mai mică, inclusiv pentru a compensa cele 450 kg ale bateriilor. Astfel, mașina ajunge la o greutate de 1.400 kg.
Noul Captur, un facelift la jumătatea vieții, aduce câteva schimbări estetice și o serie de combinații de culori noi. Tehnologii noi, inclusiv sistemul audio Bose și o nouă versiune a lui R Link, cu conexiune Android, oferă noi opțiuni cumpărătorilor Renault.
Renault a expus din nou conceptul Initiale Paris, într-o nouă variantă de echipare, ceea ce demonstrează că proiectul francezilor de a introduce o doua marcă premium, alături de Alpine, nu a fost abandonat. Culoarea Black Amethyst, jante de aliaj de 17 inci, scaune de piele Nappa sunt câteva din noile elmente ale Initiale Paris.
Ora 16:30 Alpine A110, ediție limitată, cu un preț de pornire de 58.500 euro
Alpine, cea mai tânără marcă auto sport premium din lume, dacă ne referim doar la modelul lansat la Geneva, a lansat primul său automobil din gamă, A110, un model ce se va fabrica în ediție limitată.
Alpine nu este, însă, deloc tânără, dacă luăm în seamă isotria acestei mărci, care în anii 60 – 70 ai secolului 20 făcea furori cu modelel sale sport. Marca renăscut la Geneva, după ce conceptul Vision a readus în atenția publicului numele Alpine, în ultimii doi ani. Renault a decis să-și lărgească plaja de clienți și să intre în segmentele premium. Alpine va avea rolul de a ataca Porsche și alte mărci care produc mașini sport, iar primul model este inspirit profund din celebra berlinetă A110 din anii 70.
Silueta sa este fără îndoială o provocare pentru Porsche, chiar dacă păstrează elementele de design ale vechiului model A110.
Din punct de vedere tehnic, A110 a fost construit pe o platform de aluminiu, care să-i confere o greutate scăzută, de numai 1080 kg. Dimensiunile sale sunt 4,17 metri lungime, 1,79 metri lățime și 1,25 metri înălțime și un ampatament de 2,41 metri. Arhitectura sa este una cu motor central și tracțiune spate. Distribiuția maselor este de 44% față și 56% spate, cu un centru de greutate foarte scăzut. Motorul său este un propulsor compact, de 1.8 litri turbo, 4 cilindri, dezvoltat împreună cu Renault Sport. Puterea generată este de 252 CP și un cuplu maxim de 320 Nm. Accelerația 0 – 100 este de 4,5 seunde. Cutia de viteză care însoțește motorul este o cutie cu dublu ambreiaj, cu 7 trepte. Mașina are trei moduri de condus (Normal, Sport, Track), care asigură un compertament diferit motorului, cutiei, ESC-ului și evacuării. Viteza maximă este limitată electronic la 250 km/h.
Interiorul mașinii este destul de simlpu, sportive, minimalist după cum spune producătorul. Materialele de top, piele, aluminiu, fibră de carbon, asigură aspectul premium.
Reprezentanții Alpine au anunțat că primul model va fi construit inițial într-o ediție limitată, denumită Premiere Edition, în 1955 de exemplare, cu legătură la anul 1955, când a fost lansată marca Alpine. Mașina va costa 58.500 euro, preț de pornire, și va putea fi comandată la jumătatea anului, când vor fi confirmate prețurile. Compania a nunțat că rezervările pentru mașinile cu volan pe partea stângă au fost epuizate în 5 zile, în luna decembrie. Mai sunt disponibile câteva mașini cu volan pe partea dreaptă, pentru piața din Marea Britanie, urmând ca rezervările pentru Japonia să înceapă în scurt timp. Cei care vor să-și comande un A110 vor avea de așteptat până vor fi livrate mașinile din ediția limitată.
Alpine A110 va fi fabricat în uzina Renault din Dieppe, uzina construită de Jean Redele, cel care a fondat marca. După încetarea producției în anii 90, fabrica a fost folosită de Renault Sport.
Vor fi deschise circa 60 de showroomuri Alpine în Europa, în acest an, înainte de începerea livrărilor, dealerii urmând să fie selectați din actual rețea Renault.