Mercedes-Benz a prezentat în premieră o nouă generație a celei mai luxoase limuzine din gama sa, S Class, automobilul care a fost considerat, pentru multă vreme, pionierul noilor tehnologii din industria auto. Acum, concurența este mult mai dură și din acest punct de vedere, dar noul S Class nu renunță și aduce pe piață tehnologii inovatoare, pe care într-o bună zi le vom găsi și pe mașinile accesibile.
Noul S Class, prezentat de Mercedes-Benz într-o transmisie live din Stutgart, mai exact din micul Sindelfingen, suburbia în care se află uzina constructorului german, marchează pentru companie trecerea într-o nouă eră, în care mecanica lasă tot mai mult loc electronicii, computerelor, iar benzina și motorina sunt înlocuite treptat de bateriile cu litiu. Paradoxul este dat de faptul că Mercedes a prezentat deja noile sale mașini complet electrice, mai sofisticate, în aparență, decât S Class, în timp ce modelul amiral al mărcii este oferit în continuare cu motoare diesel sau pe benzină.
Mercedes-Benz a anunțat odată cu premiera noului model și care sunt inovațiile pe care noul S Class le aduce în industria auto. De la aparent neimportantul sistem OLED, care se regăsește pe 5 ecrane la interior, inclusiv cu un display 3D, care urmărește poziția ochilor și se asigură de efectul realistic al imaginilor, la headup-display-ul care revoluționează această funcție cu ajutorul realității augmentate, Mercedes pune pe un loc prioritar experiența șoferului, astfel că sistemul de navigație proiectează săgeți virtuale, animate, chiar pe strada pe care trebuie să vireze șoferul.
A doua generație a sistemului MBUX (Mercedes Benz User Experience) utilziează camere video pentru a urmări și anticipa intențiile pasagerilor. Mișcarea capului, a mâinilor sunt interpretate și declanșează diferite comenzi. Un exemplu: dacă șoferul se uită peste umăr către luneta mașinii, computerul pornește automat roleta de protecție solară.
Lumina din habitaclu este asigurată de 250 de becuri LED, controlate de sistemul de asistență al vehiculului, care creează o lumină ambientală, ce poate fi comandată prin sistemul vocal „Hey, Mercedes”.
La capitolul siguranță, Mercedes-Benz spune că sistemul airbag-urilor frontale pentru pasagerii din spate (o altă noutate) este controlat de inteligența artificială și poate reduce, în cazul unui impact sever, apăsarea pe cap și gât pentru pasagerul care se află pe scaun cu centura pusă. De asemenea, un sistem de control al caroseriei poate modifica suspensia mașinii într-o zecime de secundă, în cazul unui impact lateral, pentru a reduce forța imapctului asupra pasagerilor.
CITEȘTE ȘI FOTO Premieră mondială: Skoda Enyaq, primul SUV electric al mărcii, prezentat oficialÎncepând din 2021, noul S CLass va fi disponibil și cu noile funcții de conducere autonomă, grupate sub numele DRIVE PILOT. Acesta va fi utilizabil în trafic intens, în orașe, sau pe anumite secțiuni ale autostrăzilor germane și va asigura un nivel 3 de autnomie, superior celui oferit de Tesla pe Model S.
Mercedes mai publică și alte date referitoare la noua limuzină: direcția pe axul spate (până la 10 grade), care reduce raza de întoarcere cu 2 metri, 27 de limbi disponibile pe sistemul de comenzi vocale Hey Mercedes, 31 de difuzoare audio, 19 motorașe pe scaunul șoferului, pentru reglaj și masaj (10 programe de masaj), autonomie de 100 km, pentru motorizarea plug-in hybrid, patru zone de climă cu 20 de motorașe de control, 16.000 de ace necesare pentru perforarea scaunelor.
În ceea ce privește moorizările propuse, constructorul german anunță pentru început doar propulsoare cu combustie, motoare în șase cilindri, cu benzină sau diesel, la care se vor adăuga un mild hybrid echipat cu generator/starter integrat și cu sistem pe 48 de volți, cu recuperarea energiei, și un hibrid cu încărcare (PHEV), cu autonomie electrică de 100 km, acesta din urmă fiind programat pentru anul viitor.
Noul Mercedes S Class va putea fi comandat începând cu această lună, și va ajunge în showroom-uri începând din decembrie. Anul viitor va fi lansat și pe piețele din China și SUA.
Mercedes S Class a reușit, cu generația care tocmai își încheie existența, să recâștige poziția de lider al pieței de limuzine mari din Europa, depășind rivalii germani BMW Serie 7 și Audi A8.