Dacia a publicat primele fotografii și informații referitoare la modelul Bigster, SUV-ul care duce în premieră marca românească în segmentul compact. Deși are foarte multe asemănări și legături cu Duster, noul SUV are și foarte multe noutăți importante.
Bigster este cel de-al doilea SUV din gama Dacia, marcând astfel mai multe premiere pentru producătorul din Mioveni. Pentru prima dată în istorie, Dacia va avea un model compact în portofoliul său și tot pentru prima dată va vinde două SUV-uri, care se adaugă crossoverelor Jogger și Sandero Stepway.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Principalele trăsături ale noului automobil Dacia sunt legate de dimensiuni și de tehnologie, unde de asemenea avem câteva noutăți. Lungimea lui Bigster este 4,57 metri, mai mică decât cea anunțată anterior, de 4,60 metri, lățimea este identică cu Duster, 1,81 metri, iar înălțime este cu 6 cm peste cea a lui Duster, o diferență care poate proveni de la anvelope.
Din punct de vedere al designului, diferențele dintre Bigster și Duster sunt mici, dar vizibile. Cea mai importantă este în zona stâlpului C, unde linia geamurilor s-a modificat odată cu alungirea caroseriei, iar pe stâlp a apărut un element decorativ din plastic negru inscripționat cu numele Bigster.
O a doua modificare vizibilă este în zona barei de protecția față, unde a dispărut elementul distinctiv al lui Duster specific mașinilor off-road, proiectoarele de ceață au fost mutate, iar grila de aer are o formă complet nouă. De asemenea, elementul de plastic de pe ușile față, care imită un snorkel de off-road, a dispărut și el, dar numai pentru că a fost vopsit în culoarea caroseriei.
Una peste alta, aspectul general al lui Bigster este mai rafinat decât cel al lui Duster, pentru a sublinia caracterul de SUV în locul celui de off-roader.
CITEȘTE ȘI Google Maps permite rezervarea locurilor de parcareLa interior, lucrurile nu s-au schimbat major, ci esențial, cel puțin după cum trădează fotografiile și informațiile transmise, pentru că avem același bord, pe care sunt amplasate cele două ecrane, al instrumentarului (de 7 inchi sau 10 inchi opțional) și cel pentru multimedia (de 10 inchi), acestea fiind oferite în standard încă de la primul nivel de echipare. De asemenea, încă o premieră absolută pentru Dacia sunt scaunele electrice, care ridică nivelul de confort al șoferului și pasagerului din dreapta.
În funcție de nivelul de echipare, Bigster propune trei tipuri de consolă centrală pentru locurile din față: joasă, intermediară sau, în premieră pe un model Dacia, o consolă înaltă integrând o cotieră (cu compartiment frigorific), un încărcător cu inducție și un spațiu de depozitare spațios.
Mergem mai departe și regăsim sistemul de climatizare cu două zone, iarăși o premieră, precum și plafonul panoramic cu deschidere electrică și funcție oscilobatantă. Toate acestea se adaugă elementelor regăsite pe Duster, precum sistemul YouClip, pentru diferite soluții de depozitare, sau barele de pavilion modulabile.
Bancheta din spate este rabatabilă 40/20/40, oferind soluții flexibile de transport al obiectelor lungi, de exemplu schiuri, fără să afecteze major spațiul pasagerilor. Spațiul pentru bagaje are o lungime de până la 2,7 metri, cu scaunele spate complet rabatate, iar volumul portbagajului are 667 litri. Nu în ultimul rând, notăm încă o premieră pentru Dacia: acționarea electrică a portbagajului.
CITEȘTE ȘI FOTO Tesla a lansat oficial Model 3 cu autonomie mărită și a afișat prețul pentru piața din RomâniaDacia subliniază și alte detalii ale lui Bigster care nu sunt vizibile, dar contribuie la un nivel ridicat de confort al pasagerilor: parbriz acustic, geamuri mai groase, antifonarea motorului, mochetă nouă, LED Touch, reglaj lombar pentru scaunul pasagerului din față, spătarul banchetei din spate, aeratoare separate pentru locurile din spate.
Versiunile de echipare sunt similare cu celelalte modele din gamă, începând cu Essential și terminând cu Journey și Extreme. Clienții pot opta pentru o vopsea în două culori (a doua culoare este negru pe plafon) și pentru roți de 19 inchi. Bigster primește și o nouă culoare în gama oferită, indigo.
Din punct de vedere al tehnologiilor de asistență, cea mai mare noutate este Adaptive Cruise Control, o funcție care nu există pe Duster și care va crește simțitor confortul șoferului. După cum spune Dacia, această funcție va fi disponibilă doar pe motorizările hibrid.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ DECIZIE Șoferii scapă de amendă automată pentru lipsa rovinietei. Măsura, doar pentru anumite mașini. Timp suplimentar de platăȘi pentru că am ajuns la sisteme de asistență, să menționăm sistemele oferite standard: frânarea automată de urgență (urban/peri-urban cu detectarea vehiculelor, pietonilor, bicicliștilor și motocicliștilor), recunoașterea panourilor de semnalizare cu alertă de depășire a vitezei legale, asistență la parcarea cu spatele, semnal pentru oprirea de urgență, alertă la schimbarea benzii de circulație, asistență la menținerea benzii de circulație, sistem de supraveghere a atenției șoferului și apel de urgență (eCall).
Motoare
Noul Bigster aduce noi motoare în familia Dacia, care vor fi cu siguranță apreciate de clienți. În primul rând este introdus un nou motor hibrid, de 155 CP, despre care nu sunt oferite prea multe informații deocamdată. Motorul de bază este un propulsor în 4 cilindri de 107 CP. Acesta este însoțit de un motor electric de 50 CP, la care se adaugă demarorul/generatorul. Noul motor, numit HYBRID 155, este o premieră pentru Renault Group, el urmând să fie introdus și pe alte modele Renault sau Dacia, în viitor. Bateria folosită are 1,2 kWh pe 230 volți și este cuplat la o cutie automată electrificată, fără ambreiaj, care dispune de 4 trepte pentru motorul termic și două pentru cel electric. Noul motor are 170 Nm și o capacitate de remorcare mai mare cu 250 kg față de motorul hibrid de pe Duster.
O altă noutate este motorul TCe 140, care are la bază propulsorul de pe Duster, de 1.2 litri, în sistem mild-hybrid pe 48 de volți, dar care vine cu o putere mărită cu 10 CP. Este însoțit de o cutie manuală, are un consum mediu declarat de 5,6 litri/100 km și emisii de 129 g/km.
A treia noutate la motorizări este un nou motor ECO-G, care combină în mod interesant motorul mild-hybrid de 1.2 litri cu carburația mixtă benzină – GPL, oferind astfel o performanță greu de egalat pe segmentul său de motoare, în primul rând la nivel de consum și, în al doilea rând, la nivel de autonomie de mers: 1.450 km, cu ajutorul a două rezervoare care ajung la 99 de litri de combustibil.
CITEȘTE ȘI ANUNȚ Când va fi deschisă Centura de Est a Aradului. Stadiul lucrărilor este de peste 80%La final este anunțată motorizarea TCe 130 4x4, o tracțiune integrală care nu putea să lipsească și care este identică cu cea de pe Duster, cu cutie manuală și sistem mild-hybrid. Aceasta este controlată prin sistemul Terrain Control, cu 5 moduri de conducere, Auto, Snow, Mud/Sand, Off-Road și Eco. De asemenea, funcția Downhill speed control este utilă la coborârea pantelor.
Noul Bigster este oferit și cu o serie de opționale specifice Dacia, cum este Pack Sleep, care poate fi transformat în pat, sau cortul care se atașează în partea din spate a mașinii. Apare tot ca o premieră și cotiera spate detașabilă care se transformă în rucsac, la care se adaugă organizatorul pentru spătarul scaunelor și Cargo Box, cutia ce se atașează pe cârligul de remorcare.
Versiuni de echipare
Bigster Essential : jante de aliaj de 17’’, bare de pavilion fixe, Media Display cu ecran central de 10,1’’, tablou de bord digital de 7’’, aer condiționat manual, radar și cameră video de staționare spate, geamuri față și spate cu deschidere electrică.
CITEȘTE ȘI VIDEO Premiul Nobel pentru Fizică 2024. John Hopfield și Geoffrey Hinton au fost premiați pentru descoperiri fundamentale pentru dezvoltarea procesului de machine learning, cu ajutorul rețelelor neuronale artificialeBigster Expression : idem Essential + sistem de aer condiționat automat cu două zone , frână de parcare electrică, senzori de ploaie, oglinzi retrovizoare cu rabatare automată, banchetă spate fracționabilă 40/20/40 cu funcția Easy Fold.
Bigster Extreme : idem Expression + jante aliaj de 18’’, bare de pavilion modulabile, ornamente exterioare și interioare de culoare Copper Brown, plafon panoramic cu deschidere electrică și funcție oscilobatantă, card mâini libere, tapițerie lavabilă din TEP microcloud, covorașe de interior și de portbagaj din cauciuc, tablou de bord digital de 10,1’’, sistem Media Nav Live cu ecran central de 10,1’’ și navigație conectată, sistem audio Arkamys 3D cu 6 difuzoare, Downhill speed control.
CITEȘTE ȘI FOTO Tesla a lansat oficial Model 3 cu autonomie mărită și a afișat prețul pentru piața din RomâniaBigster Journey : idem Expression + jante aliaj de 18’’, caroserie în două nuanțe, hayon cu acționare electrică, card mâini libere, consolă centrală înaltă cu cotieră, scaun șofer cu reglaje electrice, tablou de bord digital de 10,1’’, sistem Media Nav Live cu ecran central de 10,1’’ și navigație conectată, sistem audio Arkamys 3D cu 6 difuzoare, încărcător cu inducție pentru smartphone, Adaptive Cruise Control.
Dacia nu a anunțat nimic oficial despre calendarul lansării comerciale a lui Bigster, dar Profit.ro va fi prezent la Salonul Auto din Paris, unde va fi expus noul model și vor fi comunicate informații detaliate privind lansarea și, posibil, prețurile pentru piața din România. Pentru moment, a fost anunțat doar prețul de intrare în gamă, "sub 25.000 de euro", precum și prețul "sub 30.000 de euro" pentru motorizarea hibrid.
CITEȘTE ȘI Sneackers de lux din coji și cotoare de mereDacia Bigster va fi produs exclusiv în România, la Mioveni, după cum a confirmat compania. Odată cu prezentarea lui Bigster, Dacia a confirmat lansarea în segmentul C a altor două modele, despre care însă nu a oferit alte detalii.