Mult așteptata lansare a primului camion electric de serie al producătorului german Mercedes-Benz deschide drumul către electrificarea celui mai important segment de vehicule pentru economia globală, cel al camioanelor.
Mercedes eActros are la bază versiunea echipată cu motorizări diesel, adaptată pentru propulsia pe baterii și echipată cu cele mai noi tehnologii de siguranță și de conectare. Primele informații oficiale despre camionul eActros arată că autonomia acestuia va fi una de circa 400 de km, cu o capacitatea a bateriei de 420 kWh, una uriașă în comparație cu cele regăsite pe autoturismele electrice ale momentului. Această autonomie îl claseză în categoria camioanelor pentru curse scurte.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Este de remarcat arhitectura acestui autovehicul, una care se bazează pe două motoare electrice, care însumează o putere maximă de 400 kW, dar care asigură o putere curentă de 330 kW, ce propulsează un ax rigid, prin intermediul unei cutii de transmisie cu două trepte.
Bateria sa poate fi încărcată cu maximum 160 kW, la o stație de 400 A de tip DC (curent continuu), care poate permite încărcarea de la 20 la 80% în puțin peste o oră.
Șoferul are acces la cele mai detaliate informații referitoare la baterie și la întreg sistemul de propulsie, prin intermediul sistemului de infotainment Multimedia Cockpit, oferit standard pe camion. Mercedes oferă un întreg pachet de servicii și funcții șoferilor și proprietarilor de camioane eActros, unele care includ o serie de informații, inclusiv obținute prin telediagnoză, care permit monitorizarea permanentă a camionului. Și la capitolul siguranță echipamentele de pe eActros sunt la cel mai înalt nivel. De exemplu, în cazul unui accident, o serie de elemente speciale din aluminiu sunt menite să protejeze bateria, ea fiind izolată pur și simplu de vehicul, în cazul unui impact. Pentru protecția pietonilor și cicliștilor, sisteme precum Active Brake Assist sau Acoustic Vehicle Alerting System, care depistează participanții vulnerabili la trafic și acționează prompt, sunt dezvoltate în așa fel încât să elimine cât mai multe din posibilele evenimente întâlnite frecvent în cazul camioanelor.
CITEȘTE ȘI INFOGRAFICE TOP 10 Dacia Sandero a revenit între cele mai vândute mașini din Europa„Am înțeles că transportul este parte a problemei când vine vorba despre schimbrăile climatice. În același timp, putem și vom fi parte a soluției. Începem cu eActros-ul nostru care a acoperit mai mult de jumătate de milioan de kilometri pe șosele publice. eActros și serviciile sale dedicate sunt un mare pas pentru Mercedes-Benz Trucks și pentru clienții noștri pe drumul către transportul neutru din punct de vedere al CO2”, a declarat Karin Radstrom, membru al boardului Daimler Truck AG.
Camionul eActros va fi produs de Mercedes-Benz, începând din această toamnă, în uzina din Wörth am Rhein, Germania, în urma unei investiții care a adus o nouă linie de producție.
Camionul va fi lansat pentru început în țările din vestul Europei, Germania, Austria, Elveția, Italia, Spania, franța, Olanda, Belgia, Marea Britanie, Danemarca, Norvegia și Suedia,, acolo unde rețeaua de încărcare este suficientă și cerea din piață este mare. Ulterior, eActros va fi introdus și pe alte piețe.
Recent, asociația constructorilor de vehicule din Europa, ACEA, a prezentat lista cu necesarul de stații de încărcare pentru camioanele electrice, calculat pe baza traficului actual în transportul de mărfuri din Europa. În România, analizele ACEA au arătat că ar fi nevoie de minim 50 de stații de încărcare pentru camioane electrice, pentru a putea asigura o încărcare optimă a acestora pe principalele trasee utilizate de transportatori.