Subbrandul Ioniq al constructorului sud-coreean Hyundai marchează mai multe premiere, odată cu lansarea primului său model, dezvoltat pe platforma E-GMP. Deși a fost comparat cu VW ID.3, Ioniq 5 este un model cu o clasă peste modelul german.
IONIQ 5 este numele sub care Hyundai își lansează primul automobil construit pe platforma electrică E-GMP și primul al noului subbrand, transformat în brand electric. Chiar dacă Ioniq 5 are foarte multe trăsături care îl aseamănă cu celebrul deja VW ID.3, diferența dintre cele două este semnificativă. Ioniq 5 este un automobil de calsă medie, cu 4,63 metri lungime și un ampatament mare, de 3 metri, greu de regăsit chiar și la limuzine premium germane. Platforma electrică este cea „vinovată” pentru acest detaliu, arhitectura specifică mașinilor cu baterii permițând un spațiu mult mai larg pentru pasageri, în detrimentul spațiului pentru motor, care nu mai solicită un volum atât de mare ca în cazul propulsiilor cu combustie.
„IONIQ 5 a fost conceput pentru a se adapta unui stil de viață fără compromisuri”, a declarat Thomas Schemera, Executive Vice President și Global Chief Marketing Officer. „Este primul autovehicul electric care oferă o experiență inedita prin utilizarea inovatoare a spațiului interior si a tehnologiilor avansate.”
CITEȘTE ȘI Producția de autoturisme din România a scăzut în ianuarie la un nivel foarte mic. Dacia și Ford au ajuns la volume aproape egaleDesignul lui Ioniq 5 este unul spectaculos, care îmbracă volumetria clasică de hatchback cu trăsături high-tech și linii geometrice din care reiese fără dubiu din ce categorie face parte acest model.
„O nouă experiență de mobilitate pentru viitoarea generație - aceasta a fost misiunea noastră încă de la debutul acestui proiect, dar fără a ne pierde identitatea Hyundai”, a declarat SangYup Lee, Senior Vice President și Head of Hyundai Global Design Center. „IONIQ 5 reprezintă noua definiție a atemporalității, o legătură între trecut, prezent și viitor.”
Conceptul de automobil construit cu materiale sustenabil este bazat și pe suprafețele interioare, realizate în cea mai mare parte din din materiale specifice, precum pielea prelucrată ecologic și tratată cu extracte din ulei de in, componente bio din trestie de zahăr, fire din lână.
Dimensiunile generoase al noului automobil electric se regăsesc și la portbagaj, care are 531 litri, în configurație standard, și 1.600 litri cu bancheta rabatată. În zona motorului mai există un portbagaj suplimentar, care poate ajunge la 57 de litri, în funcție de motorizare.
Propulsia lui Ioniq 5 este asigurată de motoare electrice, în două configurații: spate sau față/spate, iar oferta de baterii are două opțiuni, de 58 kWh sau 72,kWh. Vârful de gamă are tracțiune integrală, o putere de 225 kWh și un cuplu maxim de 605 Nm, o valoare incredibilă chiar și pentru un vehicul de clasă medie, care asigură o accelerație de 5,2 secunde (6,1 secunde pentru bateria mai mică) și o viteză maximă de 185 km/h.
În ce privește autonomia, Hyundai precizează că bateria de 72,6 kWh, asigură 470 km (valoare estimată, în curs de testare).
CITEȘTE ȘI VIDEO & FOTO Noua generație Nissan Qashqai, lansată oficial, cu motorizare electrică cu range-extenderÎncărcarea este una avansată, fiind utilizată tehnologia pe 800 de volți, care poate încărca și în stații de 400 V. Sistemul este unul brevetat de Hyundai, fiind o premieră mondială. Viteza mare de încărcare poate duce la un timp de încărcare la 80% (de la 10%) din capacitate în doar 18 minute. O autonomie de 100 km se poate obține în doar 5 minute de încărcare.
Ioniq 5 dispune și de un port de alimentare pentru dispozitive externe, de exemplu echipamentul de campare sau o bicicletă electrică.
Printre tehnologiile avansate ce se regăsesc în lista de echipamente ale Ioniq 5 este sistemul AR HUD (head up display), cu realitate augmentată, care oferă în câmpul vizual al șoferului informații relevante, în context, în special legate de navigație și alerte de siguranță.
Hyundai se laudă și cu tehnologiile care permit rularea semi-autonomă pe autostradă.