Constructorul aeronautic Airbus a anunțat luni că BelugaXL, cel mai nou model din portofoliul cargo, a devenit operațional, oferind companiei o capacitate de transport mai mare cu 30% și susținând ritmul tot mai rapid de dezvoltare a programelor de producție pentru avioane comerciale.
"Aeronava, care este parte integrantă a sistemului industrial Airbus, a efectuat primul zbor operațional pe 9 ianuarie 2020. Este prima aeronavă BelugaXL din cele șase care vor zbura alături de modelul precedent BelugaST. Celelalte aeronave vor deveni operaționale până în 2023, scrie News.ro.
Modelul a fost lansat în noiembrie 2014. BelugaXL a obținut certificarea EASA în noiembrie 2019, în urma unei campanii intense de teste în cadrul căreia BelugaXL a efectuat peste 200 de zboruri, însumând peste 700 de ore de zbor.
CITEȘTE ȘI Vânzări record pentru Porsche în 2019 grație SUV-urilor Macan și CayenneCu lungimea de 63 de metri și lățimea de 8 metri, BelugaXL are cea mai mare secțiune din gama aeronavelor cargo din lume. BelugaXL poate transporta 2 aripi de aeronavă A350 XWB, spre deosebire de BelugaST, care poate transporta doar una. Cu o sarcină maximă de 51 de tone, BelugaXL are o autonomie de 4000 de km (2200 nm).
BelugaXL este un derivat al modelului A330-200 Freighter, care permite refolosirea componentelor și echipamentelor existente, și dispune de motoare Rolls Royce Trent 700. Cockpitul situat în partea inferioară a fuselajului, structura zonei cargo precum și spatele și coada avionului au fost dezvoltate recent în colaborare cu partenerii.
BelugaXL este cel mai nou model din portofoliul cargo al Airbus.
"În timp ce transportul aerian rămâne calea principală de transport a componentelor de avion voluminoase, Airbus folosește și transportul rutier, feroviar și maritim pentru a transfera diverse componente de aeronave între fabrici. Asemenea BelugaST, aeronava va opera din 11 destinații europene, continuând să dezvolte capabilitățile industriale și permițând Airbus să respecte termenii de livrare", precizează grupul.
În 2018, Airbus a generat venituri de 64 de miliarde de euro și a numărat 134.000 de angajați la nivel mondial.