ULTIMA ORĂ FOTO&VIDEO Criza auto lovește expansiunea României în străinătate. Un mare grup românesc închide în Cehia o fabrică preluată de la germani

ULTIMA ORĂ FOTO&VIDEO Criza auto lovește expansiunea României în străinătate. Un mare grup românesc închide în Cehia o fabrică preluată de la germani

Fabrica de componente auto Brawe de la Kaplice, Republica Cehă. Sursă foto: pagina de Facebook a companiei

scris 7 oct 2024

Grupul International Alexander, al omului de afaceri arădean Simion Apreutese, închide o fabrică de componente auto din Republica Cehă, pe care a preluat-o în urmă cu 3 ani, din cauza crizei de pe piața europeană de profil, relevă date analizate de Profit.ro.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Tranzacția prin care International Alexander a achiziționat, în 2021, subsidiarele din România și Cehia ale producătorului german de componente Brandl Industries a fost anunțată atunci în premieră de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Brandl Industries era atunci în proces de restructurare, dar avea printre clienți nume mari, precum Audi și BMW.

FOTO Revolut atacă Facebook legat de victimele fraudelor CITEȘTE ȘI FOTO Revolut atacă Facebook legat de victimele fraudelor

Tranzacția, finanțată de banca germană Commerzbank, a vizat fabricile Brandl din Sibiu și Brawe din Kaplice, Republica Cehă, precum și divizia de management și servicii din Germania.

În a doua parte a anului trecut, însă, din cauza înrăutățirii condițiilor de piață în întreaga industrie auto europeană, care a dus la reducerea drastică a comenzilor, proprietarul român a fost nevoit să înceapă disponibilizări în masă la fabrica Brawe de la Kaplice, efectivul de personal diminuându-se de la circa 300 la aproximativ 100 de salariați, a relatat presa cehă.

ULTIMA ORĂ Guvernul s-a împrumutat pe piața financiară din Japonia. Suma este mică, dar România revine pe piața niponă pentru prima dată din anii \'90 CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Guvernul s-a împrumutat pe piața financiară din Japonia. Suma este mică, dar România revine pe piața niponă pentru prima dată din anii '90

Fabrica de la Kaplice este deținută și operată de entitatea juridică cehă Brawe spol s.r.o., controlată integral de firma românească Automotive Capital Investment SRL. Simion și Loredana Apreutese au 56% din capitalul acesteia din urmă, restul părților sociale fiind în posesia directorului general Aron Nuți (30%) și a încă 4 persoane fizice: Gabriel Sala (5%), Claudia Truțiu (5%), Paul Goddert (2%) și Ioana Poleac (2%), care sunt acționari minoritari și la alte societăți din grupul International Alexander, potrivit termene.ro. În iunie anul acesta, s-a decis ca Nuți să se retragă din firmă, conform unui document oficial, însă el apare în continuare ca asociat.  

În august 2023, CEO-ul Aron Nuți a vizitat fabrica cehă și le-a transmis angajaților că disponibilizările sunt necesare pentru a preveni colapsul întreprinderii. Atunci, el a respins zvonurile privind închiderea sau vânzarea acesteia și a arătat că managementul face eforturi pentru a obține noi comenzi, dar a precizat că negocierile sunt dificile, din cauza situației grele a industriei auto din UE, conform publicației Budějcká Drbna, care a citat periodicul sindical Kovák. 

Sindicaliștii au transmis atunci că apreciază faptul că managementul companiei comunică cu lucrătorii și cu reprezentanții acestora, precum și că salariile și celelalte beneficii sunt plătite integral și la timp.

FOTO Perla Harghitei investește aproape 3 milioane euro într-un nou sediu CITEȘTE ȘI FOTO Perla Harghitei investește aproape 3 milioane euro într-un nou sediu

Situația nu s-a îmbunătățit însă pe parcursul lui 2024, astfel că, la finalul lunii trecute, ultimii circa 40 de salariați de la Brawe Kaplice au primit decizii de concediere, cu preavize de 2 luni.

Compania românească (proprietară – n.r.) a decis să oprească producția la Kaplice. Cei mai calificați și mai loiali angajați au rămas în fabrică până la sfârșit. De aceea, am dori ca ei să primească compensații de disponibilizare mai mari decât cele prevăzute de Codul Muncii și discutăm asta cu proprietarul român. Până acum, salariații nu au resimțit din punct de vedere financiar problemele fabricii. Au primit la timp tot ceea ce li se datora, potrivit legii și contractului colectiv de muncă – salarii, bonusuri, alte beneficii. Cred că va fi la fel și în continuare, compania se poartă decent din acest punct de vedere″, a declarat Jiří Řihout, reprezentant al sucursalei din Boemia de Sud a Federației Sindicale Kovo, citat de portalul regional Jižní Čechy TEĎ.

El a adăugat că nu crede că cei disponibilizați vor avea probleme în a-și găsi noi locuri de muncă la alte facilități industriale din zonă, unele manifestându-și deja interesul de a-i angaja.

Producătorul de lacuri și vopseluri Evolor inaugurează noua fabrică pe platforma industrială Oltchim CITEȘTE ȘI Producătorul de lacuri și vopseluri Evolor inaugurează noua fabrică pe platforma industrială Oltchim

Contactat de Profit.ro, grupul International Alexander nu a transmis niciun răspuns până în momentul publicării acestui articol.

Fabrica Brawe de la Kaplice, operaționalizată în 1993 de grupul german Brandl și preluată în 2021 de International Alexander, producea componente de oțel și aluminiu pentru industria auto, dispunând de 5 hale de fabricație, pe un amplasament în suprafață de un hectar.

Potrivit celor mai recente date disponibile, în 2022, Brawe spol s.r.o. a înregistrat un profit net de peste 8 milioane euro, aproape cvadruplu față de 2021, la un rulaj de peste 50 milioane euro. Compania-mamă românească Automotive Capital Investment a avut anul trecut venituri de peste 5 milioane euro, conform Ministerului Finanțelor.

Bruxelles-ul amână interzicerea anumitor mașini diesel, reacții ample CITEȘTE ȘI Bruxelles-ul amână interzicerea anumitor mașini diesel, reacții ample

Cealaltă fabrică de componente auto a grupului International Alexander, Brandl de la Sibiu, a terminat anul trecut cu profit net de circa 12 milioane euro, cifră de afaceri de 48 milioane euro și un efectiv mediu de peste 230 de salariați.

Holdingul International Alexander a fost înființat la Arad în 2003 de Simion Ioan Apreutese. Companiile din grup, care au în total peste 2.000 de angajați și operațiuni în România, Ungaria, Serbia și Germania, furnizează în principal servicii de transport rutier, aerian și maritim de mărfuri, de depozitare, de managementul recipientelor (spălarea și mentenanța cutiilor), servicii expres, precum și servicii integrate de logistică și real estate. În ultimii ani, grupul a intrat și pe piețele de comerț electronic, horeca, showbiz și mobilitate.

Germania sărbătorește 34 de ani de la reunificare, cu decalaje economice între Est și Vest și creșterea popularității partidelor anti-sistem CITEȘTE ȘI Germania sărbătorește 34 de ani de la reunificare, cu decalaje economice între Est și Vest și creșterea popularității partidelor anti-sistem

Producția fabricilor europene de automobile s-a micșorat îngrijorător, iar multe dintre acestea riscă să se închidă. Cu vânzări care nu reușesc să depășească nivelurile de dinaintea pandemiei, Europa a fost deja depășită de SUA și China, se arată într-o analiză recentă a Bloomberg.

Aproape o treime dintre fabricile auto din Europa, între care cele ale BMW, Mercedes-Benz, Stellantis, Renault și Volkswagen, se confruntă cu o înjumătățire a producției. Deja, Volkswagen amenință cu reducerea personalului în fabricile din Germania și chiar cu închiderea unora dintre acestea, ceea ce, spun specialiștii, reprezintă un semnal de alarmă pentru toată piața auto din Europa.

Situația de pe piața europeană nu a ocolit nici industria românească de profil, după cum a relatat Profit.ro.

viewscnt
Afla mai multe despre
international alexander
brandl
simion apreutese
familia apreutese
fabrică componente auto
industria auto europeană