Companiile de leasing auto au găsit o nouă metodă de a se asigura că plățile ratelor sunt efectuate la timp. Acestea au început să instaleze dispozitive de imobilizare pe mașinile în rate sau în leasing, iar atunci când clientul întârzie cu plata, mașina nu mai pornește.
Dispozitivele GPS cu imobilizare sunt deja prezente de ani buni în oferta companiilor specializate, însă apariția lor a fost benefică pentru a proteja mașina de furt. Cele mai sofisticate dispozitive permit nu doar oprirea motorului, ci și limitarea vitezei, blocarea ușilor până la sosirea poliției, pornirea alarmei. Companiile de leasing au văzut însă în aceste sisteme o soluție inedită pentru a pune presiune pe clienții rău-platnici.
În Marea Britanie, mai multe companii au instalat imobilizatoare pe mașinile vândute, cu acceptul clienților, care au semnat pentru acest lucru în contract. Funcționarea este simplă: la fiecare plată a ratei, clientul primește un cod pe care îl introduce în unitatea centrală a device-ului de imobilizare. Dacă într-o lună mașina nu primește codul la data prevăzută în computer, nu va putea fi pornită.
CITEȘTE ȘI ANALIZĂ Dacia, record absolut al activității de la înființareUna dintre firmele care folosește acest sistem, Stoneacre, citată de publicația britanică Auto Express, spune că noua tehnologie a redus aproape la zero cazurile de neplată, în 2017 fiind cu 500% mai puține decât anul trecut. Car Finance Company, care utilizează un soi de token, pentru introducerea codurilor, spune că este mai degrabă un sistem care reamintește clienților să facă plata la timp.
Asociația de profil din Marea Britanie afirmă, la rândul său că este vorba despre un număr mic de companii, deocamdată, și că recomandă clienților să se informeze dacă vehiculul pe care îl cumpără în rate sau leasing este prevăzut cu un astfel de dispozitiv și dacă este prevăzut în contract dreptul companiei de a-l monta, în condițiile prevăzute de lege.
FCA, autoritatea care supraveghează instituțiile financiare din Marea Britanie, a inițiat recent o investigație legată de practici „irepsonsabile” în contractele de leasing, printre detaliile investigațiilor numărându-se și legalitatea și oportunitatea introducerii „imobilizatoarelor”.