Ministerul de Externe a transmis, sâmbătă, că ministrul Bogdan Aurescu a avut o discuție telefonică cu omologul său ungar Péter Szijjártó, în contextul clarificărilor cerute după ce Ungaria a anunțat că își închide granițele. "În cadrul discuției a fost obținută confirmarea, din partea ministrului Péter Szijjártó, că tranzitul cetățenilor români prin Ungaria, respectiv accesul cetățenilor români - lucrători transfrontalieri nu vor fi afectate", a precizat MAE.
Potrivit MAE, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut, sâmbătă, o convorbire telefonică cu omologul său ungar Péter Szijjártó, în continuarea demersurilor întreprinse de Ministerul Afacerilor Externe pentru obținerea din partea autorităților ungare a clarificărilor privind informațiile apărute în spațiul public referitoare la adoptarea în perioada următoare de noi măsuri restrictive pentru gestionarea pandemiei de COVID-19, relatează News.ro.
"Ministrul Bogdan Aurescu a solicitat interlocutorului informații privind conținutul exact al măsurilor vizate, insistând asupra luării în considerare a impactului acestora asupra cetățenilor români care tranzitează Ungaria, precum și în privința cetățenilor români – lucrători transfrontalieri. În cadrul discuției a fost obținută confirmarea, din partea ministrului Péter Szijjártó, că tranzitul cetățenilor români prin Ungaria, respectiv accesul cetățenilor români – lucrători transfrontalieri nu vor fi afectate", a informat MAE.
CITEȘTE ȘI Traficul crește la frontiera cu Ungaria înainte de închiderea granițelor anunțată pentru 1 septembrie. Peste 35.000 de persoane în tranzit în doar 24 de ore. Poliția lucrează la capacitate maximăAstfel, conform oficialului ungar, tranzitarea teritoriului Ungariei va fi permisă în continuare în aceleași condiții și se va face prin aceleași puncte de trecere ale frontierei și pe aceleași culoare rutiere stabilite. A arătat că regulile preconizat a fi schimbate se referă la intrarea în Ungaria ca destinație finală a călătoriei. De asemenea, a sugerat ca autoritățile polițienești de resort din cele două state să mențină un contact apropiat în perioada imediat următoare pentru eventuale clarificări tehnice.
"Ministerul Afacerilor Externe păstrează situația în atenție și va informa cu celeritate asupra oricăror evoluții de interes. Detalii suplimentare vor fi transmise ulterior adoptării formale a deciziilor autorităților ungare", a arătat MAE.
Condiții de călătorie pentru Ungaria actualizate periodic sunt disponibile la următorul link: http://www.mae.ro/node/51934.
CITEȘTE ȘI Comisarul european al Sănătății: Transmiterea coronavirus de la copil la copil în școli e rară. Redeschiderea școlilor nu ar trebui să declanșeze o înmulțire semnificativă a infecțiilorMAE reamintește că, în prezent, sunt aplicabile următoarele condiții de tranzit pentru pasageri:
- durata tranzitului să nu depășească 24 de ore;
- persoanele nu prezintă simptome specifice infecției cu COVID-19;
- să prezinte un document din care să rezulte fără echivoc scopul deplasării și țara de destinație, respectiv să aibă asigurată intrarea pe teritoriul statului vecin Ungariei, aflat pe ruta de tranzit către țara de destinație.
Tranzitul se va efectua doar pe traseele desemnate și publicate pe pagina web a poliției ungare, fiind indicate în mod explicit locurile de oprire/odihnă (http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/hatarinfo?field_hat_rszakasz_value=rom%C3%A1n+hat%C3%A1rszakasz).
Vineri, autoritățile din Ungaria au anunțat că închid granițele pentru străini de marți, 1 septembrie, în încercarea de a reduce infectările cu noul coronavirus, potrivit euronews.com.
"De la 1 septembrie, cetățenii străini nu vor mai putea intra pe teritoriul Ungariei", a declarat Gergely Gulyás, șeful de cabinet al premierului Viktor Orban.
"Există riscul ca virusul să fie importat și cele mai multe dintre noile cazuri au origine străină", a spus el într-o declarație de presă susținută vineri, adăugând că "Ungaria este verde, când toate țările sunt roșii", referindu-se la gradul de îmbolnăviri raportat de fiecare țară.
El a spus că cetățenii ungari care se întorc din străinătate vor fi nevoiți să stea 14 zile în carantină sau să prezinte două teste negative pe care trebuie să le plătească.
Guvernul Ungariei a indicat faptul că închiderea granițelor va dura o lună.
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) preciza că a solicitat, prin Ambasada de la Budapesta, clarificări privind deciziile luate de autoritățile ungare pentru gestionarea pandemiei de COVID-19 și privind impactul acestora asupra românilor care călătoresc în Ungaria sau tranzitează țara, în drum spre alte state europene.