Termen mai mare pentru predarea permisului auto

Termen mai mare pentru predarea permisului auto
scris 23 dec 2021

Conducătorii auto vor putea preda permisul în termen de 15 zile de la comunicarea hotărârii judecătoreşti definitive privind suspendarea dreptului de a conduce, nu ca acum, în termen de 30 de zile de la data rămânerii definitive a hotărârii.

Noul termen este prevăzut într-un proiect legislativ care propune modificarea Codului rutier, în sensul stabilirii intervalului în care conducătorul auto poate preda permisul după rămânea definitivă a hotărârii judecătoreşti.

Urmărește-ne și pe Google News
Biofarm - în topul celor mai importanți jucători din industria farmaceutică locală după patru ani de creștere continuă CITEȘTE ȘI Biofarm - în topul celor mai importanți jucători din industria farmaceutică locală după patru ani de creștere continuă

Acum, legislația prevede în primul rând că: ”Suspendarea exercitării dreptului de a conduce se reia în ziua următoare celei în care a fost predat permisul de conducere, dar nu mai târziu de 30 de zile de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătorești prin care instanța a respins plângerea împotriva procesului-verbal de constatare și sancționare a contravenției”.

În al doilea rând, Codul rutier stabilește că, după termenul de 30 de zile: ”Sancțiunea contravențională complementară constând în suspendarea dreptului de a conduce își produce efectele fără îndeplinirea vreunei alte formalități”.

Dan Fați, CEO și co-fondator Dacris, în top 100 mondial cei mai influenți CEO din office supplies CITEȘTE ȘI Dan Fați, CEO și co-fondator Dacris, în top 100 mondial cei mai influenți CEO din office supplies

Autori proiectului arată că dacă o persoană este depistată conducând în intervalul în care îi este suspendat dreptul de a conduce, majorată deja cu 30 de zile pentru nepredarea permisului, acesteia i se întocmeşte dosar penal pentru infracţiunea de conducere a unui vehicul de către o persoană având dreptul de a conduce suspendat.

”Concret, în prima zi după cele 30 de zile de la rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti, fără a fi necesar ca cel asupra căruia s-a aplicat măsura să mai fie înştiinţat în vreun fel, dreptul de a şofa este suspendat. Dacă persoana în cauză este ulterior depistată conducând, i se va întocmi dosar penal. Şi în situaţia în care ia la cunoştinţă de conţinutul hotărârii judecătoreşti, dacă doreşte să depună permisul de eonducere, fără ca hotărârea să ajungă la organul de poliţie competent, dispoziţia de suspendare a dreptului de a conduce nu poate fi întocmită. Adesea se întocmeşte dispoziţie de suspendare a acestui drept, retroactiv, mult după ce efectele au fost produse”, susțin autorii proiectului.

VIDEO&FOTO Cel mai spectaculos proiect de infrastructură din România. „Golden Gate-ul” de peste Dunăre. Cum arată acum CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Cel mai spectaculos proiect de infrastructură din România. „Golden Gate-ul” de peste Dunăre. Cum arată acum

Potrivit acestora, în ultimii doi ani, prevederea în vigoare a condus la acte de cercetare penală neoportune şi s-au aplicat unele sancţiuni complementare care, implicit şi inevitabil, au condus la pierderea locului de muncă a multor angajaţi ce depind de permisul de conducere şi deci de dreptul de a conduce vehiculele pe drumurile publice.

”Într-un stat de drept oportunitatea înregistrării unui dosar penal trebuie să ţină cont de existenţa vionovăţiei cerută de lege dincolo de orice îndoială rezonabilă”, afirmă inițiatorii.

Soluția propusă în proiect este, prin urmare, formulată astfel: ”Sancţiunea contravenţională complementară constând în suspendarea dreptului de a conduce îşi produce efectele în termen de 15 zile de la comunicarea hotărârii judecătoreşti titularului permisului”.

Pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie adoptat de Parlament și promulgat de șeful statului.

viewscnt
Afla mai multe despre
permis
conducere
suspendare
drept
termen
predare
hotarare
judecata
comunicare
proiect
parlament