Administrația Fondului pentru Mediu a aprobat, anul trecut, 680 de ecotichete pentru cumpărarea de mașini electrice în cadrul programului Rabla Plus, prin care achiziția unui astfel de automobil este subvenționată cu aproximativ 10.000 euro (45.000 lei). Printre beneficiarii acestui program sunt mari bănci și companii care au profitat astfel pentru a-și moderniza parcul auto.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
De la lansarea programului, în luna mai, până la finele anului au fost aprobate în total, inclusiv cu contestații admise, 680 de ecotichete, în valoare a câte 45.000 lei, în scopul achiziționării de automobile electrice.
La acestea se adaugă 180 de ecotichete, în valoare a câte 20.000 lei, pentru mașini hibride.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Printre beneficiarii tichetelor, conform datelor, este și Banca Comercială Română, care a aplicat pentru 20 de ecotichete.
După cum Profit.ro a anunțat în premieră, BCR a lansat în București un serviciu de car sharing 100% electric. Serviciul BCR eGO a fost lansat inițial prin intermediul unei flote de 20 de autoturisme BMW i3, numărul vehiculelor urmând să fie dimensionat ulterior în funcție de cererea clienților.
Pentru un număr similar sau apropiat de tichete au mai primit aprobare firmele de transport City Car și MLS din Timiș, Paviani Eurocar, Autoclick din București, Trans Car din Iași, Smart Active Development SRL din Timiș sau furnizorul de energie și gaze naturale Renovatio Trading. Cereri asemănătoare au fost aprobate pentru Alemar Sud SRL și Structural Construct Concept din București, respectiv, Marlen Design Construct din Ilfov.
CITEȘTE ȘI Puterea vrea să interzică românilor să cumpere mai mult de o mașină second-hand la doi ani. Comercializarea autovehiculelor vechi de import va fi permisă doar firmelorUn alt beneficiar este firma Emobility Charging SRL, filiala unei societăți din Bulgaria, care prin intermediul brandului si sistemului Eldrive are ca scop popularizarea și dezvoltarea transportului cu vehicule pur electrice în Europa de Sud-Est.
În afara unor importante firme de leasing, care probabil au achiziționat tichete pentru clienții proprii, alte mari companii care au mai primit ecotichete, dar în număr mai mic, sunt Altex (3) și Ikea (1).
CITEȘTE ȘI Guvernul pregătește un pachet de investiții în infrastructura rutieră și feroviară, de 12 miliarde euro, pentru perioada 2021-2027Vânzările de autovehicule ecologice (hibride și electrice 100%) noi au crescut, în primele 11 luni ale anului, cu 125,8% față de intervalul similar din 2016, până la 2.356 de unități, relevă statistica Asociației Producătorilor și Importatorilor de Autoturisme (APIA).
Conform datelor oficiale, în această marjă de creștere, din totalul înregistrat, 377 sunt mașini electrice 100% (creștere de 160% față de 2016), iar 1.979 de unități hibride (+120,4%).
În perioada ianuarie - noiembrie 2017, ponderea autoturismelor ecologice în totalul vânzărilor la nivel național a fost de 2%, iar comercializarea de mașini hibride s-a majorat cu 120,4%.