Prețul benzinei și motorinei ar urma să rămână relativ constant până la finalul anului dacă moneda națională nu se va deprecia semnificativ în raport cu dolarul și anticipațiile OMV Petrom, care estimează un preț al barilului de 40 de dolari, se confirmă.
Motivul: cea mai importantă companie petrolieră din România, OMV Petrom anticipează pentru 2016 un preț mediu al barilului de petrol Brent de 40 de dolari.
Cotațiile internaționale ale petrolului, alături de evoluția cursului de schimb leu/dolar și de impozitarea indirectă a sectorului, sunt cele mai importante variabile care influențează, cel puțin pe termen scurt, prețul carburanților.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Țițeiul Urals s-ar putea ieftini
În prima jumătate a acestui an, prețul mediu al petrolului de referință pentru companiile din România, Urals a fost de 38,14 dolari/baril. Ecartul dintre prețul Urlas-ului și Brent este în prezent de 2,5 dolari, însă la începutul anului el se situa la 3,5 dolari pe baril. Cu alte cuvinte, în prima jumătate a anului, potrivit OMV Petrom, prețul mediu al petrolului Brent s-a situat la aproximativ 41 dolari pe baril, ceea ce înseamnă că pentru a doua jumătate a anului compania estimează un preț mediu de 39 dolari pe baril.
Un alt element care favorizează șoferii români, prin eliminarea unei presiuni suplimentare pe costurile de producție, este estimarea OMV Petrom potrivit căreia “diferențialul Brent-Urals va fi mai mare decât în ultimii ani”. Prețul realizat de companie din vânzarea petrolului produs (în special către propriile rafinării) este și mai scăzut decât cel al Urals-ului. Dacă prețul mediu al Urals-ului a fost în primul semestru de 38,14 dolari pe baril, prețul mediu realizat de OMV Petrom la țiței a fost de 31,77 dolari pe baril.
Costuri de producție reduse
Tot pe partea de ofertă, un alt element care favorizează o evoluție relativ stabilă a prețului carburanților este reducerea costurilor de producție ale OMV Petrom “în principal datorită reducerii costurilor cu serviciile, personalul și materialele, precum și evoluției pozitive a ratei de schimb valutar”. Costurile de producție din România, exprimate în dolari, au scăzut cu 9% ajungând la 12,12 dolari/baril: Exprimate în lei costurile de producție din România ale OMV Petrom s-au micșorat cu 8% până la 48,81 lei/baril.
Cererea de benzină și motorină în creștere
O veste proastă vine însă din partea cererii. Prețul scăzut al petrolului a antrenat ieftiniri ale carburanților care au condus la majorarea cererii. În pofida faptului că timp de o lună din trimestrul al doilea, rafinăria de la Petrobrazi a fost închisă pentru revizie, “vânzările cu amănuntul ale Grupului au crescut în semestrul întâi cu 5% fata de perioada similară a anului anterior”. “Se preconizează că prețurile mai reduse ale produselor petroliere, coroborate cu creșterea consumului privat în România, vor continua să susțină cererea pentru produsele petroliere”, se precizează în raportul companiei cu rezultatele financiare pe primul semestru.
OMV Petrom și-a majorat numărul de stații
Cererea în ascensiune de pe piața internă s-a materializat și prin majorarea numărului de stații deținute de grupul OMV Petrom: “La sfârșitul celui de-al doilea trimestru, numărul total de stații de distribuție operate în cadrul Grupului OMV Petrom a crescut cu 7 unități comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, la 784, ca urmare a noilor oportunități apărute pe piața din România”, se precizeză în raport.
Piața infirmă deocamdată anticipațiile OMV Petrom
O altă veste proastă pentru șoferi vine de pe piețele internaționale, unde petrolul Brent a atins săptămâna trecută un nivel de peste 50 de dolari pe baril, cu 25% peste cotația medie estimată de OMV Petrom.
Marți, petrolul și-a continuat tendința de depreciere de la atingerea vârfului de săptămâna trecută, după ce analiștii băncii americane Goldman Sachs au estimat că scumpirea înregistrată în august a fost exagerată și că în piață există în continuare un excedent de ofertă, care nu va fi anulat nici măcar de înghețarea producției, propusă de unii producători.
Brent-ul, etalon global, s-a depreciat în dimineața zilei de marți 0,6%, la 48,86 dolari pe baril, iar West Texas Intermediate (WTI), de referință în Statele Unite, s-a ieftinit cu 0,8%, la 47,01 dolari pe baril.
Potrivit analiștilor, scăderea prețurilor este normală, după creșterea puternică din august, de aproximativ 20%. Între timp, petrolul Brent s-a ieftinit cu 4% de la vârful atins săptămâna trecută.
Un litru de benzină standard se vindea marți la stația OMV Petrom de pe Șoseaua Mihai Bravu cu 4,91 lei, iar unul de motorină cu 4,87 lei.