Șantierul Damen de la Galați va încasa 357 mil. euro pentru construcția noului spărgător de gheață al Australiei

Șantierul Damen de la Galați va încasa 357 mil. euro pentru construcția noului spărgător de gheață al Australiei

Foto: Damen/DMS Maritime/Knud E Hansen

scris 28 apr 2016

România va construi, la Galați, viitorul spărgător de gheață al Australiei, ce va înlocui actuala navă folosită în misiunile de cercetare din Antarctica. Șantierul naval Damen de la Galați, controlat de grupul olandez Damen Shipyards, se va ocupa de proiectarea, construcția și livrarea noului vas, activități pentru care Australia va plăti 529 milioane dolari australieni (aproape 357 milioane euro), din suma totală de 1,91 miliarde dolari (1,29 miliarde euro) alocată pentru proiect.

Construcția spărgătorului va fi finalizată până în 2020. Vasul va avea o lungime de 156 metri, o capacitate totală de 24.000 tone și va putea găzdui până la 116 oameni de știință și până la patru elicoptere. Viteza maximă va depăși 16 noduri (29,6 km/h).

Urmărește-ne și pe Google News

Nineta Bărbulescu,  ambasadorul României în Australia și Noua Zeelandă, a participat joi la ceremonia semnării contractului pentru construcția viitorului spărgător de gheață pentru Divizia Antarctica a Australiei, potrivit unui anunț postat de demnitarul român pe pagina de Facebook.

Contractul, anunțat în octombrie anul trecut de premierul australian Malcolm Turnbull, a fost semnat de  Julie Bishop, ministrul Afacerilor Externe, Greg Hunt, Ministrul Mediului, Malcolm Thompson, secretar al Departamentului Mediului și Mark Irvin, CEO al companiei britanice SERCO, principalul contractor.

SERCO, prin intermediul subsidiarei australiene DMS Maritime, va opera spărgătorul de gheață pentru o perioadă de 30 de ani, potrivit ABC. Noul vas va înlocui actualul spărgător de gheață al Australiei, Aurora Australis, care are o vechime de 26 de ani și este deținut de compania P&O Maritime Services.

Australia are trei baze permanente în Antarctica și o stație pe insula Macquarie, toate patru fiind alimentate prin intermediul navei Aurora Australis.

viewscnt
Afla mai multe despre
damen
santier naval
galati
spargator de gheata
australia
constructie