Ryanair este prima companie aeriană care a devenit, în 2018, unul dintre cei mai mari 10 poluatori din Europa, o premieră pentru o companie care nu operează centrale pe bază de cărbune, transmite Bloomberg.
Aceasta este concluzia unei analize realizată de grupul de cercetări Transport& Environment din Bruxelles, pe baza datelor UE referitoare la emisiile de dioxid de carbon. Potrivit acestui grup, emisiile de dioxid de carbon ale Ryanair au crescut anul trecut cu 6,9%, scrie News.ro.
Rezultatul scoate în evidență contribuția industriei aeriene la emisiile de gaze cu efect de seră care afectează atmosfera.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Poluarea provocată de companiile aeriene a crescut cu circa două treimi din 2005 și, potrivit estimărilor, va continua să crească, deoarece călătoriile cu avionul au devenit mai accesibile din punct de vedere financiar. Această tendință va face ca sectorul transporturilor aeriene să devină în decurs de trei decenii cel mai mare emitent unic de dioxid de carbon.
Alte industrii reușesc să reducă emisiile de substanțe dăunătoare. Anul trecut, sistemul de tranzacționare a emisiilor poluatoare a consemnat o scădere de 3,8% a gazelor cu efect de seră, în condițiile în care state precum Germania și Marea Britanie renunță la centralele pe bază de cărbune pentru a reduce emisiile.
Ryanair s-a plasat pe locul al nouălea în top 10 mari poluatori din Europa. Celelalte poziții au fost ocupate de companii de utilități care generează electricitate folosind cărbune, cel mai poluator carburant fosil.