Renault și-a lansat propriul Metaverse, care monitorizează fabricile de automobile și furnizorii

Renault și-a lansat propriul Metaverse, care monitorizează fabricile de automobile și furnizorii
scris 14 nov 2022

Primul Metaverse industrial a fost lansat de Renault în uzina din Flins, locul în care sunt produse automobilele electrice Zoe. Sistemul este o replică digitală a uzinei și va permite economii de sute de milioane de euro.

Renault Metaverse este conectat la 100% din liniile de producție, adică la 8.500 de echipamente, la 90% din fluxurile de aprovizionare și la absolut toate datele din lanțul de furnizori, pentru a permite o reducere cu 60% a timpului de livrare și cu 50% a amprentei de carbon. Până în 2025, Metaverse va genera economii de 320 de milioane de euro, plus 260 de milioane de euro în economii de stoc.

Urmărește-ne și pe Google News

Pentru a funcționa, replica Metaverse a uzinei începe cu colectarea de date din siturile industriale, care apoi sunt folosite pentru modelarea digitală a proceselor, care se derulează în mediul virtual, fiind controlate în timp real de un turn de control. În acest fel pot fi simulate situații, previziuni, impactul unor factori externi. Totul se face cu ajutorul tehnologiilor de cloud, 3D, big data, care contribuie la crearea așa-numiților „gemeni digitali”.

„În fiecare zi, un miliard de date sunt colectate în cadrul locațiilor industriale ale Grupului Renault. Metaverse oferă supraveghere în timp real care mărește agilitatea și adaptabilitatea operațiunilor industriale, precum și calitatea producției și a lanțului de aprovizionare. Grupul Renault devine un pionier în sector”, a declarat Jose Vicente de los Mozos, executiv vicepreședinte Renault Group.

Înmatriculările de mașini electrice din România au depășit 10% din piață CITEȘTE ȘI Înmatriculările de mașini electrice din România au depășit 10% din piață

Renault a prezentat partenerilor și potențialilor clienți 32 de studii de caz care ilustrează modul în care funcționează Renault Metaverse, cu ajutorul platformei de management 4.0, dezvoltată in-house de companie. Printre aceste se află modul în care sistemul permite corectarea sau îmbunătățirea procesului de producție, alertele în timp real privind riscurile sau anomaliile din operațiunile de transport, inclusiv cu propunerea de scenarii de optimizare, sau monitorizarea în timp real a amprentei de carbon a echipamentelor.

„Acest Metaverse industrial este unic și ne permite să activăm pârghii de eficiență și performanță invizibile anterior, în beneficiul oamenilor și al mediului. Gestionarea datelor la nivel de grup ne permite să monitorizăm, de exemplu, consumul de energie al tuturor produselor noastre industriale și amplasamentele neindustriale în detaliu și, mai ales, să le optimizeze în timp real atunci când o fabrică este oprită”, explică Patrice Haettel, vicepreședinte pentru Strategie și Inginerie Industrială.

viewscnt
Afla mai multe despre
renault multiverse
fabrici renault